Domowe zrazy z niespodzianką w środku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina je uwielbia
Zrazy z mięsa mielonego to klasyk polskiej kuchni, który skrywa w sobie pyszną niespodziankę. Sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i bardziej odświętne okazje. Zobacz, jak je przygotować.
04.10.2023 10:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż uwielbiam kuchnię z różnych stron świata, to zawsze chętnie wracam do tradycyjnych przepisów. Jednym z nich są pyszne zrazy z mielonej łopatki wieprzowej, które przygotowywała moja mama. W ich wnętrzu skrywa się papryka konserwowa i korniszony, a całe danie dopełnia pyszny, jasny sos na bazie śmietanki i pomidorów. Odbiegają one nieco od tradycyjnych zrazów, jednak dzięki temu, że wybieram mięso mielone, przygotowuję je znacznie szybciej niż te klasyczne.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zrazy z mięsa mielonego
Składniki:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
- 1 podsmażona cebula,
- ¼ szklanki bułki tartej,
- jajko,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- łyżka suszonego majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- mąka pszenna
- 80 g papryki konserwowej,
- 4 małe korniszony,
- 4 łyżeczki musztardy.
Do sosu:
- 750 ml bulionu,
- 40 g przecieru pomidorowego,
- 125 ml śmietanki 18 proc.,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- ½ szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do mielonej łopatki wieprzowej dorzucam podsmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, suszonym majeranek, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszam.
Krok 2: W dłoniach formuję placek z mięsa. Na środku układam kawałki ogórka, papryki, łyżeczkę musztardy i zawijam, tworząc w dłoniach kształt zraza.
Krok 3: Mięso obtaczam w bułce tartej i obsmażam na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron, aż się zarumienią.
Krok 4: Następnie zalewam zrazy podgrzanym bulionem. Duszę pod przykryciem przez około 15 minut.
Krok 5: Z patelni wyciągam zrazy. Do bulionu dodaję koncentrat pomidorowy, wlewam śmietankę i dokładnie mieszam. W kubeczku łączę mąkę z wodą i wlewam do sosu, aby się zagęścił. Cały czas mieszam, żeby nie powstały grudki.
Krok 6: Zrazy polewam gotowym sosem i posypuję koperkiem. Serwuję na ciepło z ulubioną surówką i ziemniakami lub kaszą. Smacznego!