Domowe zrazy z niespodzianką w środku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina je uwielbia

Zrazy z mięsa mielonego to klasyk polskiej kuchni, który skrywa w sobie pyszną niespodziankę. Sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i bardziej odświętne okazje. Zobacz, jak je przygotować.

Zrazy w sosie- PysznościZrazy w sosie- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Chociaż uwielbiam kuchnię z różnych stron świata, to zawsze chętnie wracam do tradycyjnych przepisów. Jednym z nich są pyszne zrazy z mielonej łopatki wieprzowej, które przygotowywała moja mama. W ich wnętrzu skrywa się papryka konserwowa i korniszony, a całe danie dopełnia pyszny, jasny sos na bazie śmietanki i pomidorów. Odbiegają one nieco od tradycyjnych zrazów, jednak dzięki temu, że wybieram mięso mielone, przygotowuję je znacznie szybciej niż te klasyczne.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe zrazy z niespodzianką w środku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina je uwielbia

Zrazy z mięsa mielonego

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1 podsmażona cebula,
  • ¼ szklanki bułki tartej,
  • jajko,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • mąka pszenna
  • 80 g papryki konserwowej,
  • 4 małe korniszony,
  • 4 łyżeczki musztardy.

Do sosu:

  • 750 ml bulionu,
  • 40 g przecieru pomidorowego,
  • 125 ml śmietanki 18 proc.,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • ½ szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do mielonej łopatki wieprzowej dorzucam podsmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, suszonym majeranek, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszam.

Mięso mielone na zrazy- Pyszności
Mięso mielone na zrazy- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: W dłoniach formuję placek z mięsa. Na środku układam kawałki ogórka, papryki, łyżeczkę musztardy i zawijam, tworząc w dłoniach kształt zraza.

Krok 3: Mięso obtaczam w bułce tartej i obsmażam na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron, aż się zarumienią.

Obsmażanie zrazów- Pyszności
Obsmażanie zrazów- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Następnie zalewam zrazy podgrzanym bulionem. Duszę pod przykryciem przez około 15 minut.

Krok 5: Z patelni wyciągam zrazy. Do bulionu dodaję koncentrat pomidorowy, wlewam śmietankę i dokładnie mieszam. W kubeczku łączę mąkę z wodą i wlewam do sosu, aby się zagęścił. Cały czas mieszam, żeby nie powstały grudki.

Sos do zrazów- Pyszności
Sos do zrazów- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Zrazy polewam gotowym sosem i posypuję koperkiem. Serwuję na ciepło z ulubioną surówką i ziemniakami lub kaszą. Smacznego!

Sos do zrazów- Pyszności
Sos do zrazów- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy