Domowe zrazy z niespodzianką w środku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina je uwielbia

Zrazy z mięsa mielonego to klasyk polskiej kuchni, który skrywa w sobie pyszną niespodziankę. Sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i bardziej odświętne okazje. Zobacz, jak je przygotować.

Zrazy w sosie- PysznościZrazy w sosie- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Chociaż uwielbiam kuchnię z różnych stron świata, to zawsze chętnie wracam do tradycyjnych przepisów. Jednym z nich są pyszne zrazy z mielonej łopatki wieprzowej, które przygotowywała moja mama. W ich wnętrzu skrywa się papryka konserwowa i korniszony, a całe danie dopełnia pyszny, jasny sos na bazie śmietanki i pomidorów. Odbiegają one nieco od tradycyjnych zrazów, jednak dzięki temu, że wybieram mięso mielone, przygotowuję je znacznie szybciej niż te klasyczne.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe zrazy z niespodzianką w środku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina je uwielbia

Zrazy z mięsa mielonego

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1 podsmażona cebula,
  • ¼ szklanki bułki tartej,
  • jajko,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • mąka pszenna
  • 80 g papryki konserwowej,
  • 4 małe korniszony,
  • 4 łyżeczki musztardy.

Do sosu:

  • 750 ml bulionu,
  • 40 g przecieru pomidorowego,
  • 125 ml śmietanki 18 proc.,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • ½ szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do mielonej łopatki wieprzowej dorzucam podsmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, suszonym majeranek, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszam.

Mięso mielone na zrazy- Pyszności
Mięso mielone na zrazy- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: W dłoniach formuję placek z mięsa. Na środku układam kawałki ogórka, papryki, łyżeczkę musztardy i zawijam, tworząc w dłoniach kształt zraza.

Krok 3: Mięso obtaczam w bułce tartej i obsmażam na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron, aż się zarumienią.

Obsmażanie zrazów- Pyszności
Obsmażanie zrazów- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Następnie zalewam zrazy podgrzanym bulionem. Duszę pod przykryciem przez około 15 minut.

Krok 5: Z patelni wyciągam zrazy. Do bulionu dodaję koncentrat pomidorowy, wlewam śmietankę i dokładnie mieszam. W kubeczku łączę mąkę z wodą i wlewam do sosu, aby się zagęścił. Cały czas mieszam, żeby nie powstały grudki.

Sos do zrazów- Pyszności
Sos do zrazów- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Zrazy polewam gotowym sosem i posypuję koperkiem. Serwuję na ciepło z ulubioną surówką i ziemniakami lub kaszą. Smacznego!

Sos do zrazów- Pyszności
Sos do zrazów- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇