Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Rolada schabowa w wydaniu XXL to przepis, dzięki któremu przygotujesz obiad dla całej rodziny. Pyszne, kruche mięso skrywa w swoim wnętrzu mnóstwo pysznych dodatków. W połączeniu z sosem to prawdziwe niebo w gębie.

Rolada schabowa XXL- PysznościRolada schabowa XXL- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Goście w niedzielny obiad, rodzinna impreza- ta rolada sprawdzi się w wielu przypadkach. Jest spora, dzięki czemu każdy załapie się na porcje. Dzięki dodatkowi boczku schab pozostaje soczysty i kruchy. Całość zwieńcza prosty sos, który przygotowałam na bazie soku z ogórków, śmietany, słodkiej papryki oraz musztardy.

Jest pysznie, sycąco i przede wszystkim ten przepis nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Robi ogromne wrażenie, a przygotowanie jest naprawdę proste.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Rolada schabowa w wydaniu XXL

Składniki:

  • 1.2 kg schabu wieprzowego,
  • łyżeczka soli,
  • ¾ łyżeczki pieprzu,
  • czerwona papryka,
  • ok. 12 plastrów boczku wędzonego,
  • 4 ogórki kiszone.

Sos:

  • ¾ szklanki soku z ogórków,
  • 100 g śmietany,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • sól i pieprz,
  • łyżka musztardy.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Schab przekrawam tak, aby powstał duży płat. Rozbijam mięso przy pomocy tłuczka. Robię to przez folię, dzięki temu mięso nie pryska i nie rozpada się. Doprawiam solą oraz pieprzem.

Rozbity schab- Pyszności
Rozbity schab- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Na połowie mięsa układam plastry boczku. Dodaję paski papryki oraz ogórków kiszonych i zawijam roladę. Obwiązuję schab sznurkiem wędliniarskim i przekrawam na pół.

Rolada schabowa- Pyszności
Rolada schabowa- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Śmietanę przekładam do miski. Dodaję do niej musztardę, sok z ogórków kiszonych, czerwoną paprykę, suszony czosnek oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam.

Krok 4: Roladę przekładam do naczynia żaroodpornego i polewam przygotowanym sosem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez około godzinę.

Rolada schabowa- Pyszności
Rolada schabowa- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Po upieczeniu usuwam sznurek wędliniarski. Sos przelewam przez sitko do garnka i opcjonalnie zagęszczam odrobiną mąki rozrobionej w wodzie. Polewam nim upieczone mięso. To danie świetnie smakuje w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, kaszy lub klusek. Smacznego!

Rolada schabowa- Pyszności
Rolada schabowa- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację