Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta
Rolada schabowa w wydaniu XXL to przepis, dzięki któremu przygotujesz obiad dla całej rodziny. Pyszne, kruche mięso skrywa w swoim wnętrzu mnóstwo pysznych dodatków. W połączeniu z sosem to prawdziwe niebo w gębie.
06.09.2023 | aktual.: 11.10.2023 07:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Goście w niedzielny obiad, rodzinna impreza- ta rolada sprawdzi się w wielu przypadkach. Jest spora, dzięki czemu każdy załapie się na porcje. Dzięki dodatkowi boczku schab pozostaje soczysty i kruchy. Całość zwieńcza prosty sos, który przygotowałam na bazie soku z ogórków, śmietany, słodkiej papryki oraz musztardy.
Jest pysznie, sycąco i przede wszystkim ten przepis nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Robi ogromne wrażenie, a przygotowanie jest naprawdę proste.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Rolada schabowa w wydaniu XXL
Składniki:
- 1.2 kg schabu wieprzowego,
- łyżeczka soli,
- ¾ łyżeczki pieprzu,
- czerwona papryka,
- ok. 12 plastrów boczku wędzonego,
- 4 ogórki kiszone.
Sos:
- ¾ szklanki soku z ogórków,
- 100 g śmietany,
- łyżka słodkiej papryki,
- łyżeczka suszonego czosnku,
- sól i pieprz,
- łyżka musztardy.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Schab przekrawam tak, aby powstał duży płat. Rozbijam mięso przy pomocy tłuczka. Robię to przez folię, dzięki temu mięso nie pryska i nie rozpada się. Doprawiam solą oraz pieprzem.
Krok 2: Na połowie mięsa układam plastry boczku. Dodaję paski papryki oraz ogórków kiszonych i zawijam roladę. Obwiązuję schab sznurkiem wędliniarskim i przekrawam na pół.
Krok 3: Śmietanę przekładam do miski. Dodaję do niej musztardę, sok z ogórków kiszonych, czerwoną paprykę, suszony czosnek oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam.
Krok 4: Roladę przekładam do naczynia żaroodpornego i polewam przygotowanym sosem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez około godzinę.
Krok 5: Po upieczeniu usuwam sznurek wędliniarski. Sos przelewam przez sitko do garnka i opcjonalnie zagęszczam odrobiną mąki rozrobionej w wodzie. Polewam nim upieczone mięso. To danie świetnie smakuje w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, kaszy lub klusek. Smacznego!