WideoRoladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Rolada schabowa XXL- Pyszności
Rolada schabowa XXL- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
06.09.2023 10:45, aktualizacja: 11.10.2023 07:54

Rolada schabowa w wydaniu XXL to przepis, dzięki któremu przygotujesz obiad dla całej rodziny. Pyszne, kruche mięso skrywa w swoim wnętrzu mnóstwo pysznych dodatków. W połączeniu z sosem to prawdziwe niebo w gębie.

Goście w niedzielny obiad, rodzinna impreza- ta rolada sprawdzi się w wielu przypadkach. Jest spora, dzięki czemu każdy załapie się na porcje. Dzięki dodatkowi boczku schab pozostaje soczysty i kruchy. Całość zwieńcza prosty sos, który przygotowałam na bazie soku z ogórków, śmietany, słodkiej papryki oraz musztardy.

Jest pysznie, sycąco i przede wszystkim ten przepis nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Robi ogromne wrażenie, a przygotowanie jest naprawdę proste.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada schabowa w wydaniu XXL

Składniki:

  • 1.2 kg schabu wieprzowego,
  • łyżeczka soli,
  • ¾ łyżeczki pieprzu,
  • czerwona papryka,
  • ok. 12 plastrów boczku wędzonego,
  • 4 ogórki kiszone.

Sos:

  • ¾ szklanki soku z ogórków,
  • 100 g śmietany,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • sól i pieprz,
  • łyżka musztardy.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Schab przekrawam tak, aby powstał duży płat. Rozbijam mięso przy pomocy tłuczka. Robię to przez folię, dzięki temu mięso nie pryska i nie rozpada się. Doprawiam solą oraz pieprzem.

Rozbity schab- Pyszności
Rozbity schab- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Na połowie mięsa układam plastry boczku. Dodaję paski papryki oraz ogórków kiszonych i zawijam roladę. Obwiązuję schab sznurkiem wędliniarskim i przekrawam na pół.

Rolada schabowa- Pyszności
Rolada schabowa- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Śmietanę przekładam do miski. Dodaję do niej musztardę, sok z ogórków kiszonych, czerwoną paprykę, suszony czosnek oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam.

Krok 4: Roladę przekładam do naczynia żaroodpornego i polewam przygotowanym sosem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez około godzinę.

Rolada schabowa- Pyszności
Rolada schabowa- Pyszności© Licencjodawca

Krok 5: Po upieczeniu usuwam sznurek wędliniarski. Sos przelewam przez sitko do garnka i opcjonalnie zagęszczam odrobiną mąki rozrobionej w wodzie. Polewam nim upieczone mięso. To danie świetnie smakuje w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, kaszy lub klusek. Smacznego!

Rolada schabowa- Pyszności
Rolada schabowa- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także