Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Rolada schabowa w wydaniu XXL to przepis, dzięki któremu przygotujesz obiad dla całej rodziny. Pyszne, kruche mięso skrywa w swoim wnętrzu mnóstwo pysznych dodatków. W połączeniu z sosem to prawdziwe niebo w gębie.

Rolada schabowa XXL- PysznościRolada schabowa XXL- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Goście w niedzielny obiad, rodzinna impreza- ta rolada sprawdzi się w wielu przypadkach. Jest spora, dzięki czemu każdy załapie się na porcje. Dzięki dodatkowi boczku schab pozostaje soczysty i kruchy. Całość zwieńcza prosty sos, który przygotowałam na bazie soku z ogórków, śmietany, słodkiej papryki oraz musztardy.

Jest pysznie, sycąco i przede wszystkim ten przepis nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Robi ogromne wrażenie, a przygotowanie jest naprawdę proste.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Rolada schabowa w wydaniu XXL

Składniki:

  • 1.2 kg schabu wieprzowego,
  • łyżeczka soli,
  • ¾ łyżeczki pieprzu,
  • czerwona papryka,
  • ok. 12 plastrów boczku wędzonego,
  • 4 ogórki kiszone.

Sos:

  • ¾ szklanki soku z ogórków,
  • 100 g śmietany,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • sól i pieprz,
  • łyżka musztardy.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Schab przekrawam tak, aby powstał duży płat. Rozbijam mięso przy pomocy tłuczka. Robię to przez folię, dzięki temu mięso nie pryska i nie rozpada się. Doprawiam solą oraz pieprzem.

Rozbity schab- Pyszności
Rozbity schab- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Na połowie mięsa układam plastry boczku. Dodaję paski papryki oraz ogórków kiszonych i zawijam roladę. Obwiązuję schab sznurkiem wędliniarskim i przekrawam na pół.

Rolada schabowa- Pyszności
Rolada schabowa- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Śmietanę przekładam do miski. Dodaję do niej musztardę, sok z ogórków kiszonych, czerwoną paprykę, suszony czosnek oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam.

Krok 4: Roladę przekładam do naczynia żaroodpornego i polewam przygotowanym sosem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez około godzinę.

Rolada schabowa- Pyszności
Rolada schabowa- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Po upieczeniu usuwam sznurek wędliniarski. Sos przelewam przez sitko do garnka i opcjonalnie zagęszczam odrobiną mąki rozrobionej w wodzie. Polewam nim upieczone mięso. To danie świetnie smakuje w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, kaszy lub klusek. Smacznego!

Rolada schabowa- Pyszności
Rolada schabowa- Pyszności © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy