Surówka jeszcze lepsza niż w restauracji. Sekretem smaku jest składnik, którego nikt się nie spodziewa

Jeden dodatek sprawi, że popularna surówka z kapusty pekińskiej będzie jeszcze smaczniejsza. Mała podpowiedź — to składnik uwielbiany przez Polaków, a jego przygotowanie zostało nad Wisłą opanowane do perfekcji!

Surówka z kapusty pekińskiej i tajemniczego składnikaSurówka z kapusty pekińskiej i tajemniczego składnika
Źródło zdjęć: © canva.com

Surówka z kapusty pekińskiej to doskonały dodatek do obiadu. To warzywo rewelacyjnie współgra z przeróżnymi dodatkami, dlatego podobnych przepisów jest multum. Ten jednak, który chcemy ci dzisiaj pokazać, jest według nas jedyny w swoim rodzaju. Ale po kolei.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zalej bagietki tą mieszanką. Powstaną hot dogi, jakich jeszcze nie jadłeś

Kapusta pekińska, poza tym, że jest bardzo smaczna, należy również do warzyw posiadających ciekawe właściwości prozdrowotne. Udowodniono, że wykazuje ona działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Ponadto wyróżnia się wysoką zawartością witaminy K, A i B. Co ciekawe, nie brakuje w niej również kwasu askorbinowego. Właściwie to zawiera go niemal dokładnie tyle samo, co... cytryna.

Można więc rzec, że dorzucenie do niej drugiego warzywa, które uzupełni te i tak już pozytywne wartości, to strzał w dziesiątkę. I tu pojawia się tu on: bohater tego odcinka i nasz tajemniczy składnik — ogórek kiszony. Prawda, że opisanie go jako faworyta Polaków nie mija się z prawdą? A ponieważ właśnie jesteśmy w trakcie sezonu bezpośrednio kojarzącego się z tymi przetworami, dlaczego by nie umieścić ich w przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej? My jesteśmy za, a ty? Jeśli tak, to do dzieła!

Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych

Składniki:

  • 600 g kapusty pekińskiej,
  • 400 g ogórków kiszonych,
  • 120 g gęstej śmietany,
  • 60 g majonezu,
  • 1 garść koperku,
  • sól, pieprz.
Ta surówka powstaje w dosłownie kilka minut
Ta surówka powstaje w dosłownie kilka minut © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską opłucz pod bieżącą wodą. Następnie poszatkuj ją dość cienko i umieść w salaterce.
  2. Ogórki kiszone wyjmij z zalewy i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj je do kapusty.
  3. Pozostaje już tylko dokończyć naszą surówkę. Dodaj do niej majonezu, śmietany i garść posiekanego koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj.

A może i ty masz swój ulubiony przepis na surówkę z kapusty pekińskiej? Jesteśmy bardzo ciekawi, czego do niej dodajesz. Kukurydzy? Cebuli? A może pomidorów? Daj nam znać — inspiracji nigdy zbyt wiele!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀