PrzepisSałatkiSurówka jeszcze lepsza niż w restauracji. Sekretem smaku jest składnik, którego nikt się nie spodziewa

Surówka jeszcze lepsza niż w restauracji. Sekretem smaku jest składnik, którego nikt się nie spodziewa

Surówka z kapusty pekińskiej i tajemniczego składnika
Surówka z kapusty pekińskiej i tajemniczego składnika
Źródło zdjęć: © canva.com
28.08.2023 13:09

Jeden dodatek sprawi, że popularna surówka z kapusty pekińskiej będzie jeszcze smaczniejsza. Mała podpowiedź — to składnik uwielbiany przez Polaków, a jego przygotowanie zostało nad Wisłą opanowane do perfekcji!

Surówka z kapusty pekińskiej to doskonały dodatek do obiadu. To warzywo rewelacyjnie współgra z przeróżnymi dodatkami, dlatego podobnych przepisów jest multum. Ten jednak, który chcemy ci dzisiaj pokazać, jest według nas jedyny w swoim rodzaju. Ale po kolei.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kapusta pekińska, poza tym, że jest bardzo smaczna, należy również do warzyw posiadających ciekawe właściwości prozdrowotne. Udowodniono, że wykazuje ona działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Ponadto wyróżnia się wysoką zawartością witaminy K, A i B. Co ciekawe, nie brakuje w niej również kwasu askorbinowego. Właściwie to zawiera go niemal dokładnie tyle samo, co... cytryna.

Można więc rzec, że dorzucenie do niej drugiego warzywa, które uzupełni te i tak już pozytywne wartości, to strzał w dziesiątkę. I tu pojawia się tu on: bohater tego odcinka i nasz tajemniczy składnik — ogórek kiszony. Prawda, że opisanie go jako faworyta Polaków nie mija się z prawdą? A ponieważ właśnie jesteśmy w trakcie sezonu bezpośrednio kojarzącego się z tymi przetworami, dlaczego by nie umieścić ich w przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej? My jesteśmy za, a ty? Jeśli tak, to do dzieła!

Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych

Składniki:

  • 600 g kapusty pekińskiej,
  • 400 g ogórków kiszonych,
  • 120 g gęstej śmietany,
  • 60 g majonezu,
  • 1 garść koperku,
  • sól, pieprz.
Ta surówka powstaje w dosłownie kilka minut
Ta surówka powstaje w dosłownie kilka minut© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską opłucz pod bieżącą wodą. Następnie poszatkuj ją dość cienko i umieść w salaterce.
  2. Ogórki kiszone wyjmij z zalewy i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj je do kapusty.
  3. Pozostaje już tylko dokończyć naszą surówkę. Dodaj do niej majonezu, śmietany i garść posiekanego koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj.

A może i ty masz swój ulubiony przepis na surówkę z kapusty pekińskiej? Jesteśmy bardzo ciekawi, czego do niej dodajesz. Kukurydzy? Cebuli? A może pomidorów? Daj nam znać — inspiracji nigdy zbyt wiele!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także