Moje weki często się psuły. Wszystko przez błąd, który popełnia wiele gospodyń
Jeśli twoim przetworom zdarza się zepsuć, to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że za całym problemem stoi prosty błąd. "Prosty" nie oznacza jednak, że tak łatwo go wykryć. W końcu mówi się, że najciemniej zawsze jest pod latarnią.
23.08.2023 | aktual.: 20.03.2024 10:52
Nie ma chyba nic gorszego dla miłośnika przetworów, niż zajrzeć do spiżarki i dostrzec, że cała twoja ciężka praca, skrupulatne przygotowanie warzyw i owoców, rzetelne odmierzanie proporcji marynat i solanek, poszły na marne. Pleśń, wyciekający płyn, nadmierna piana i nieprzyjemny zapach świadczą o tym, że coś tu poszło nie tak.
Zepsute przetwory mogą przyprawić o mocny zawrót głowy. Rozpoczyna się śledztwo. Co zawiniło? Temperatura? Wilgoć? Składniki zalewy? A może po prostu warzywa? Cóż, to wszystko oczywiście MOŻE stać za zepsutymi przetworami, ale zdecydowanie częściej przyczyna jest znacznie bardziej prozaiczna. Ten błąd popełnia mnóstwo gospodyń!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Posłuchaj tej porady i więcej się nie zawiedź
Z własnego doświadczenia wiemy, że przetwory najczęściej psują się przez... wieczka słoików. Pamiętaj, że to właśnie one stoją na straży tego, by wszystkie procesy, które odbywają się w szkle, nie miały kontaktu ze światem zewnętrznym. To rola niezmiernie ważna, o ile nie pierwszoplanowa.
Okej, ale nie pozostawajmy w sferze teorii zbyt długo i przejdźmy do praktyki. Zapewne wiesz, że słoiki należy dokładnie myć i wyparzać — i nie podejrzewamy, że tego nie robisz. Chcemy jednak zaproponować ci jeszcze jedno profilaktyczne działanie. Co roku wymieniaj wieczka na nowe.
Nieszczelność nakrętek to pierwszy wróg dla przetworów i jednocześnie sprzymierzeniec dla pleśni. Nie ryzykuj tego, że wskutek wyparzania, pasteryzacji czy fermentacji, struktura wieczek została naruszona. Wystarczy niewielka, mikroskopijna luka i cała twoja praca może zostać zniweczona.
Przetwory — złote rady
To, że to właśnie nieszczelne wieczka stoją często za pleśnią w przetworach, nie oznacza, że inne zasady przygotowania słoików na zimę można pominąć. Oto one, w wielkim skrócie:
- Na przetwory wybieraj tylko świeże warzywa i owoce. Dokładnie je przejrzyj przed zamknięciem w słoikach.
- Sterylizuj szkło. Pamiętaj też, żeby nie suszyć go przy użyciu np. używanej ścierki. Lepiej pozostaw je w spokoju, aż samo wyschnie.
- Odpowiednio przechowuj. Prawidłowa temperatura i suchość to nie wszystko. Miejsce, w którym leżakują przetwory, powinno być też zacienione, bo promienie słońca mogą im mocno zaszkodzić.
- Pasteryzuj. Na sucho w piekarniku lub na mokro w kąpieli wodnej. Jeśli twoje słoiki zawierają gumowe elementy, wybierz tę drugą metodę!