Sos do spaghetti w słoikach. Przygotowanie obiadu zimą potrwa tyle, co ugotowanie makaronu
Warto myśleć zawczasu i już dziś przygotować obiad, po który sięgniesz za każdym razem, gdy twój dzień będzie wyjątkowo zabiegany. Jak to zrobić? Oczywiście przyrządzając pyszny sos pomidorowy do słoików.
23.08.2023 | aktual.: 23.08.2023 09:22
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, który nigdy nie chwytał się tanich trików, żeby oszczędzić czas na obiedzie. Fast foody czy gotowce ze sklepu nie są czymś chwalebnym, ale niekiedy koniecznym. A co jeśli ci powiemy, że możesz ich w prosty sposób uniknąć? Jak? Przygotuj własny fast food. Smaczny, zdrowy i bez żadnych podejrzanych dodatków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Za taki ekspresowy obiad może ci posłużyć treściwy sos pomidorowy. Zamknięty w słoikach będzie cierpliwie czekał na swoją kolej, o której sam zadecydujesz. Kiedy już będziesz w jego posiadaniu, wystarczy ugotować makaron i obiad gotowy. Szybciej już się właściwie nie da, bo nawet w McDonald's czeka się dłużej na jedzenie.
To oczywiście nie oznacza, że ten sos może być traktowany jedynie jako ratunek w zabiegany dzień. Według naszej opinii jest on tak smaczny i tak dobrze przyprawiony, że użycie go jako składnika do romantycznej kolacji, również ma duży sens. Zobaczysz sam, kiedy go przygotujesz. Oto przepis!
Sos pomidorowy do słoików
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- 0,5 kg marchewki,
- 0,5 kg czerwonej papryki,
- 2 papryczki chilli,
- 1 jabłko,
- 250 g cukru,
- 250 ml oliwy,
- pół główki czosnku,
- 2 łyżki soli,
- pół szklanki octu,
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Pomidory, paprykę, marchewki, chilli i jabłko umyj. Powycinaj z nich wszystko, co niepotrzebne — zgrubiałe końcówki, szypułki, gniazda nasienne, ogonki.
- To, co zostało, pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Gotuj przez około 2 godziny na średnim ogniu.
- Po tym czasie całość dokładnie zblenduj. Następnie dopraw masę octem, oliwą, cukrem, solą, oregano, bazylią i rozmarynem. Dorzuć też przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Mieszankę gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut. To dobry czas na przygotowanie słoików — muszą być umyte i wyparzone.
- Przelej gotowy sos do słoików. Pasteryzuj przez 10 minut we wrzątku, a następnie wyłóż do góry dnem i ostudź. Przechowuj w chłodnym i suchym pomieszczeniu. Smacznego!