Najszybszy makaron z piekarnika. Przygotujesz go w mgnieniu oka
Najszybszy przepis na pyszny makaron z piekarnika nie raz uratuje twój obiad. Całość przygotujesz w kilka minut. Po zapieczeniu smakuje obłędnie.
19.08.2023 13:24
W codziennej bieganinie bardzo doceniam przepisy, które wymagają ode mnie mało nakładu pracy. Ot, wrzucenie składników, włączenie piekarnika i koniec. Jeśli na dodatek są smaczne, jak ten makaron, to jestem w siódmym niebie. Sam przepis jest tak prosty, że z łatwością poradzi sobie nawet nastolatek, który chciałby zacząć gotować. Danie jest pyszne i zdrowe, a do przygotowania nie potrzebujesz ani grama mięsa. Dzięki temu świetnie sprawdzi się jako kryzysowy obiad z prostych i dostępnych składników.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najszybszy makaron z piekarnika
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti,
- 12-15 pomidorków koktajlowych,
- 8 kostek mrożonego szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 1/2 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 1/2 szklanki zimnej wody,
- 1 szklanki śmietanki 36 proc.,
- około 4 łyżek parmezanu do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do naczynia żaroodpornego wkładam surowy makaron spaghetti. Rozkładam go tak, aby przykrył całe dno naczynia.
Krok 2. Następnie dorzucam przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kostki mrożonego szpinaku i posypuję całość słodką papryką, solą oraz pieprzem. Dodaję również przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak i czosnek to połączenie idealne. Opcjonalnie możesz dodać również odrobinę płatków chilli, jeśli lubisz ostre smaki.
Krok 3. Całość zalewam zimną wodą i polewam śmietanką. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 210 st. Celsjusza i piekę przez 25-30 minut.
Krok 4. Po tym czasie wyciągam naczynie żaroodporne z piekarnika i przy pomocy szczypiec dokładnie mieszam całość. Makaron posypuję również startym na drobnych oczach parmezanem i przekładam na talerz.
Krok 5. Nasz prosty i pyszny makaron jest już gotowy. Możesz dodatkowo posypać go natką pietruszki lub parmezanem, ale i bez tej dekoracji prezentuje się naprawdę apetycznie. Smacznego!
Szybko, prosto i smacznie. Takie przepisy po prostu uwielbiam, ty?