PrzepisMakaronyNajszybszy makaron z piekarnika. Przygotujesz go w mgnieniu oka

Najszybszy makaron z piekarnika. Przygotujesz go w mgnieniu oka

Najszybszy makaron z piekarnika
Najszybszy makaron z piekarnika
Źródło zdjęć: © Pyszności

19.08.2023 13:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Najszybszy przepis na pyszny makaron z piekarnika nie raz uratuje twój obiad. Całość przygotujesz w kilka minut. Po zapieczeniu smakuje obłędnie.

W codziennej bieganinie bardzo doceniam przepisy, które wymagają ode mnie mało nakładu pracy. Ot, wrzucenie składników, włączenie piekarnika i koniec. Jeśli na dodatek są smaczne, jak ten makaron, to jestem w siódmym niebie. Sam przepis jest tak prosty, że z łatwością poradzi sobie nawet nastolatek, który chciałby zacząć gotować. Danie jest pyszne i zdrowe, a do przygotowania nie potrzebujesz ani grama mięsa. Dzięki temu świetnie sprawdzi się jako kryzysowy obiad z prostych i dostępnych składników.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 12-15 pomidorków koktajlowych,
  • 8 kostek mrożonego szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 1/2 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 1/2 szklanki zimnej wody,
  • 1 szklanki śmietanki 36 proc.,
  • około 4 łyżek parmezanu do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do naczynia żaroodpornego wkładam surowy makaron spaghetti. Rozkładam go tak, aby przykrył całe dno naczynia.

Najszybszy makaron z piekarnika
Najszybszy makaron z piekarnika© Pyszności

Krok 2. Następnie dorzucam przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kostki mrożonego szpinaku i posypuję całość słodką papryką, solą oraz pieprzem. Dodaję również przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak i czosnek to połączenie idealne. Opcjonalnie możesz dodać również odrobinę płatków chilli, jeśli lubisz ostre smaki.

Makaron z pomidorkami i mrożonym szpinakiem
Makaron z pomidorkami i mrożonym szpinakiem© Pyszności

Krok 3. Całość zalewam zimną wodą i polewam śmietanką. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 210 st. Celsjusza i piekę przez 25-30 minut.

Najszybszy makaron z piekarnika
Najszybszy makaron z piekarnika© Pyszności

Krok 4. Po tym czasie wyciągam naczynie żaroodporne z piekarnika i przy pomocy szczypiec dokładnie mieszam całość. Makaron posypuję również startym na drobnych oczach parmezanem i przekładam na talerz.

Mieszanie makaronu z piekarnika
Mieszanie makaronu z piekarnika© Pyszności

Krok 5. Nasz prosty i pyszny makaron jest już gotowy. Możesz dodatkowo posypać go natką pietruszki lub parmezanem, ale i bez tej dekoracji prezentuje się naprawdę apetycznie. Smacznego!

Szybko, prosto i smacznie. Takie przepisy po prostu uwielbiam, ty?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także