Biorę makaron, cukinię i twaróg. Rodzina ustawia się w kolejce z talerzami

Szukasz pomysłu na ciekawy i przede wszystkim smaczny obiad? Masz dość gotowania na okrągło tego samego? Trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment zaniemówisz z zachwytu!

Kremowy makaron z cukinią.Kremowy makaron z cukinią.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pronina_marina
Marzena Pęcak

Mam już kilka dekad na karku, dlatego widzę różnice kulinarne pomiędzy tym co jadłam jako dziecko, a co teraz serwuje się maluchom. W moim rodzinnym domu makaron dodawano praktycznie tylko do zup. Jedynym wyjątkiem od tej reguły były kluski z serem.

Kiedy jednak po raz pierwszy skosztowałam spaghetti z sosem pomidorowym, przepadłam. Od tej pory stałam się najwierniejszą miłośniczką makaronów. Mogłabym jeść je non stop i to w przeróżnej wersji — z mięsem mielonym, kurczakiem, czy krewetkami. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędny pyszny kurczak karmelizowany. Oszalejesz na jego punkcie

Jeśli lubisz makarony równie mocno jak ja i często serwujesz je na obiad w swoim domu, mam recepturę, której nie możesz przegapić. To prawdziwa perełka kulinarna. Jestem pewna, że stanie się prawdziwym hitem również w twoim domu!

Pomysł na makaronową ucztę

Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, nie byłabym sobą, gdybym nie dodała swoich trzech groszy. 

Otóż dzisiejszy przepis to prawdziwa bułka z masłem. Zrobisz go dosłownie w 20 minut. Co więcej, wszystkie produkty są łatwo dostępne i używasz ich na co dzień. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że wcale nie musisz iść na zakupy, aby wyczarować pyszny obiad dla swojej rodziny.

To jednak nadal nie koniec dobrych wiadomości. Otóż dzisiejsza receptura to genialny pomysł na wakacyjny obiad. Dlaczego? Jest lekki i genialny w smaku. I choć nie znajdziesz w nim mięsa, to czeka na ciebie przepyszna cukinia. A, że mamy na nią teraz sezon, to kolejna dobra sposobność, aby użyć jej w swojej kuchni.

Na bazie cukinii można zrobić prawdziwą ucztę.
Na bazie cukinii można zrobić prawdziwą ucztę © Pexels | Angele J

Jak zrobić kremowy makaron z cukinią krok po kroku?

Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać cię do przetestowania dzisiejszej receptury. Przechodzimy więc do sedna sprawy!

Składniki:

  • 400 g makaronu,
  • 3 cukinie,
  • 250 g serka śmietankowego,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 40 ml oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól i pieprz wg uznania,
  • 2 garście świeżych listków bazylii,
  • parmezan do posypania. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Najlepiej sprawdzi się tu krótki makaron typu penne lub fusilli. 
  2. Po ugotowaniu makaronu zachowaj ok. 150 ml wody. Wykorzystasz ją później.
  3. W międzyczasie zetrzyj na tarce cukinie. Możesz też pokroić je w cienkie talarki.
  4. Następnie podsmaż je na oliwie z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. 
  5. Po ok. 15 minutach dodaj na patelnię posiekane listki bazylii, sok z cytryny, serek śmietankowy oraz wcześniej ugotowany makaron.
  6. Nie zapomnij dodać również wody, którą wcześniej zachowałeś.
  7. Po dokładnym wymieszaniu składników, dopraw całą mieszankę solą i pieprzem. 
  8. Gotowe danie udekoruj parmezanem. Smacznego!

Ten prosty i szybki obiad znika w mgnieniu oka, dlatego też od razu przygotuj większą porcję. Bez dokładek na pewno się nie obejdzie. Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe przepisy na obiad z makaronem w roli głównej, koniecznie mi o tym napisz. Z chęcią przetestuje nowe inspiracje w swojej kuchni. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"