Karol Okrasa robi genialny rosół. Gotuje go na mięsie, po które sięgają najlepsze gospodynie

Nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez aromatycznego rosołu. Za każdym razem staramy się z niego wydobyć najlepszy smak i się nim zachwycamy. Czasem robimy z niego bazę do innych zup. Karol Okrasa ma swój mały sekret, który wykorzystuje podczas gotowania. My go teraz zdradzimy.

RosółRosół, jaki gotuje Karol Okrasa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, fot. Instagram
Paulina Hermann

Karol Okrasa opracował swój własny przepis na rosół. Fani bardzo długo o niego prosili i się doczekali. Zupa będzie klasyczna i domowa. Od wersji, którą znamy różni się niewielkimi szczegółami, ale dzięki nim wywar smakuje wyśmienicie. Popularny kucharz robi kilka rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę. Na początku podpieka warzywa, a dopiero potem wrzuca je do gotującego się rosołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zetrzyj na tarce szynkę i ser, dodaj jajka. Te kotleciki składną twoje serce

Rosół według Karola Okrasy. Na jakim mięsie robi?

Najważniejsze jest mięso. Znany kucharz proponuje, byśmy używali dwóch rodzajów. Sam wybiera dobrej jakości kurczaka oraz kacze udko. Co ciekawe, wrzuca je do zimnej wody. Kolejny krok to odpowiednie przygotowanie warzyw. Karol Okrasa najpierw podpieka je i karmelizuje w piekarniku, dzięki czemu smak rosołu będzie obłędny.


Ważne jest również zbieranie szumu. Musimy to robić za pomocą łyżki cedzakowej. Powinniśmy uważać, by te drobinki się nie rozpadły. Rosół gotujemy na wolnym ogniu przez ponad 3 godziny. Dzięki tym dwóm procesom zupa będzie klarowna. Zazwyczaj do rosołu dodajemy natkę pietruszki. Okrasa ma nieco inny pomysł. Wybiera świeże listki lubczyku.

Rosół
Rosół © wikimedia commons

Przepis na rosół Karola Okrasy

Składniki:

  • tusza kurczaka,
  • kacze udko,
  • 3 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • pół dużego selera,
  • por,
  • cebula,
  • 4 listki laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżka oleju roślinnego,
  • 2 łyżki świeżego lubczyku.

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka podziel na mniejsze części, do garnka z zimną wodą wrzuć tylko skrzydełka, udka oraz inne części rosołowe. Dołóż też kacze udko. Rosół zacznij gotować od zimnej wody. Dzięki temu zupa będzie bardziej aromatyczna.
  2. Na początku doprowadź wodę do wrzenia, od razu potem zmniejsz moc palnika na najniższą.
  3. W tym czasie zajmij się przygotowywaniem warzyw. Marchewkę, seler i por pokrój na grube kawałki, cebule na 4 części, a pora przekrój wzdłuż. Wymieszaj je z olejem i solą, a następnie ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  4. Kiedy rosół się zagotuje, zdejmuj szum za pomocą łyżki cedzakowej.
  5. Do zupy wrzuć warzywa i dodaj przyprawy.
  6. Wywar gotuj na małym ogniu przez kilka godzin.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟