PrzepisZupyTo najgorsze mięso na rosół. Magda Gessler bardzo przed nim ostrzega

To najgorsze mięso na rosół. Magda Gessler bardzo przed nim ostrzega

Robimy rosół ze złego mięsa
Robimy rosół ze złego mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram.com

13.08.2023 07:27, aktual.: 18.10.2023 16:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Bez rosołu i schabowego niedzielny obiad nie istnieje. Tak twierdzi lwia część Polaków. Niesamowity zapach unosi się w całym domu, zachęcając do spróbowania. Ja sama rosół kocham nad życie i mogłabym się nim ciągle zajadać. Nie miałam jednak pojęcia, że... używam złego mięsa. Magda Gessler przed nim przestrzega.

Rosół z tym mięsem będzie okropny. Pod żadnym pozorem go nie dodawaj

Kiedy gotujemy rosół, najczęściej sięgamy po drób. W garnku ląduje kurczak lub indyk. Mieszamy też obydwa gatunki. Niektórzy z nas wrzucają też wołowinę. Magda Gessler ma na ten temat swoją teorię, bo okazuje się, że najpopularniejsze mięso... nie nadaje się do rosołu. Mowa tu o kurze, którą nagminnie wrzucamy do zupy.

- Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon - wyjaśniła w wywiadzie dla Wirtualnej Polski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na jakim więc mięsie powinniśmy gotować rosół? Restauratorka poleca przede wszystkim kaczkę oraz wołowinę. Jako dodatek powinniśmy użyć podpieczonej włoszczyzny. Nie warto też przesadzać z wodą, ta znajduje się też w warzywach i mięsie.

Rosół
Rosół© Wikimedia Commons

Magda Gessler podała swój przepis na idealny rosół

Restauratorka ma swój sposób na udaną zupę. Jeśli chcecie przetestować coś nowego, to warto wziąć się za ten przepis. Danie wyjdzie obłędne! Zacznijcie od przygotowania składników:

  • 2 kg kaczki,
  • 0,5 kg szpondra wołowego,
  • 3 marchewek,
  • cebuli,
  • 2 pietruszek,
  • korzenia selera,
  • pora,
  • 4 listków laurowych,
  • kilku ziarenek ziela angielskiego,
  • ziarenek pieprzu,
  • kilka suszonych podgrzybków,
  • liścia kapusty,
  • soli,
  • natki pietruszki.

Sposób wykonania

  1. Umyj mięso i włóż je do dużego garnka. Zalej zimną wodą, a następnie postaw na kuchence i doprowadź do wrzenia.
  2. Kiedy woda będzie się gotować, zmniejsz ogień i zbieraj szumowiny. Pamiętaj, że żadne nie mogą zostać w zupie.
  3. Rosół gotuj 1,5 godziny. W tym czasie przygotuj włoszczyznę, a cebulę opal. Kapustę i grzyby namocz.
  4. Wrzuć pozostałe składniki do gotującego się wywaru. Zamieszaj.
  5. Zupę gotuj jeszcze dwie godziny. Na koniec dopraw ją solą i pieprzem.

Gotowy rosół możesz podawać z makaronem. Ozdób go też posiekaną natką pietruszki. Będzie smakował niesamowicie.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także