To najgorsze mięso na rosół. Magda Gessler bardzo przed nim ostrzega

Bez rosołu i schabowego niedzielny obiad nie istnieje. Tak twierdzi lwia część Polaków. Niesamowity zapach unosi się w całym domu, zachęcając do spróbowania. Ja sama rosół kocham nad życie i mogłabym się nim ciągle zajadać. Nie miałam jednak pojęcia, że... używam złego mięsa. Magda Gessler przed nim przestrzega.

Robimy rosół ze złego mięsaRobimy rosół ze złego mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram.com
Paulina Hermann

Rosół z tym mięsem będzie okropny. Pod żadnym pozorem go nie dodawaj

Kiedy gotujemy rosół, najczęściej sięgamy po drób. W garnku ląduje kurczak lub indyk. Mieszamy też obydwa gatunki. Niektórzy z nas wrzucają też wołowinę. Magda Gessler ma na ten temat swoją teorię, bo okazuje się, że najpopularniejsze mięso... nie nadaje się do rosołu. Mowa tu o kurze, którą nagminnie wrzucamy do zupy.

- Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon - wyjaśniła w wywiadzie dla Wirtualnej Polski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych kotletach schabowych. Te soczyste roladki smakują sto razy lepiej

Na jakim więc mięsie powinniśmy gotować rosół? Restauratorka poleca przede wszystkim kaczkę oraz wołowinę. Jako dodatek powinniśmy użyć podpieczonej włoszczyzny. Nie warto też przesadzać z wodą, ta znajduje się też w warzywach i mięsie.

Rosół
Rosół © Wikimedia Commons

Magda Gessler podała swój przepis na idealny rosół

Restauratorka ma swój sposób na udaną zupę. Jeśli chcecie przetestować coś nowego, to warto wziąć się za ten przepis. Danie wyjdzie obłędne! Zacznijcie od przygotowania składników:

  • 2 kg kaczki,
  • 0,5 kg szpondra wołowego,
  • 3 marchewek,
  • cebuli,
  • 2 pietruszek,
  • korzenia selera,
  • pora,
  • 4 listków laurowych,
  • kilku ziarenek ziela angielskiego,
  • ziarenek pieprzu,
  • kilka suszonych podgrzybków,
  • liścia kapusty,
  • soli,
  • natki pietruszki.

Sposób wykonania

  1. Umyj mięso i włóż je do dużego garnka. Zalej zimną wodą, a następnie postaw na kuchence i doprowadź do wrzenia.
  2. Kiedy woda będzie się gotować, zmniejsz ogień i zbieraj szumowiny. Pamiętaj, że żadne nie mogą zostać w zupie.
  3. Rosół gotuj 1,5 godziny. W tym czasie przygotuj włoszczyznę, a cebulę opal. Kapustę i grzyby namocz.
  4. Wrzuć pozostałe składniki do gotującego się wywaru. Zamieszaj.
  5. Zupę gotuj jeszcze dwie godziny. Na koniec dopraw ją solą i pieprzem.

Gotowy rosół możesz podawać z makaronem. Ozdób go też posiekaną natką pietruszki. Będzie smakował niesamowicie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej