Znalazłeś w dużej papryce małą? Ekspert wyjaśnia, czy możesz bez obaw ją zjeść
Kupujesz paprykę, przynosisz ją do domu, kroisz i nagle twoim oczom ukazuje się taki widok. W środku dużej papryki jest mała. Czy takie okazy są bezpieczne? Czy możemy wykorzystać je w kuchni? Ekspert rozwiewa wszelkie wątpliwości.
19.08.2023 08:27
Niektóre osoby, gdy widzą paprykę w papryce są zdania, że całe warzywo trzeba wyrzucić. Na szczęście nie musimy tego robić. Okazuje się, że taka sztuka jest w pełni bezpieczna i możemy ją bez problemu wykorzystać w kuchni. Możemy taką paprykę po prostu zjeść i nic się nam nie stanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Papryka w papryce nie sprawia, że warzywo staje się zatrute i niebezpieczne
Skąd biorą się małe papryczki? Można to wyjaśnić w bardzo prosty, biologiczny sposób. Fakt ten jest oznaką tego, iż proliferacja komórek warzywa jest zaburzona. Chociaż nazwa brzmi dziwnie i bardzo naukowo, to wcale nie jest trudna do zrozumienia. To po prostu namnażanie się komórek rośliny. W niektórych przypadkach staje się za bardzo intensywna. Winę za to najczęściej ponoszą:
- zbyt wysoka temperatura,
- za duża wilgotność,
- zbyt duże zacienienie.
Zobacz także
Taka papryka nam nie zaszkodzi. Ekspert tłumaczy
Wiele osób jest zdania, że mała papryczka w dużej papryce jest skutkiem nadmiernego nawożenia szkodliwymi nawozami. Nie ma to nic wspólnego z prawdą. To całkiem naturalne zjawisko i występuje bardzo często.
Jak tłumaczy dr Agnieszka Stępowska z Zakładu Uprawy i Nawożenia Roślin Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach:
Nie da się też "przenawozić" warzyw i owoców. Nawet jeśli są okazałe, to nie znaczy, że użyto ogromnej ilości nawozów sztucznych. Jeśli papryka ma w środku malutką papryczkę, nic złego się nie dzieje. Nie musicie jej wyrzucać ani wykonywać magicznych sztuczek, by odciąć pasażerkę na gapę. Możecie zajadać się nią ze smakiem, a nawet przygotować przepyszną sałatkę lub zdrowe leczo z cukinią w roli głównej. Dobrym pomysłem jest zrobienie faszerowanej papryki z różnymi dodatkami, na przykład ryżem, cebulą i pieczarkami.