Sycąca, pyszna i zdrowa. Papryka faszerowana mięsem to danie, któremu nie można się oprzeć
Papryka faszerowana mięsem mielonym z indyka z dodatkiem warzywa oraz sera to przepis na pyszny i zdrowy obiad. Przygotujesz go w mgnieniu oka.
30.06.2023 | aktual.: 30.06.2023 11:40
Faszerowane warzywa to moja tajna broń, dzięki której udaje mi się przemycić dodatkową porcję warzyw do jadłospisu mojej rodziny. Upieczona czerwona papryka staje się miękka i słodka, a mięsny farsz skrywa dodatkowo cukinię, pełną witamin natkę pietruszki oraz marchewkę. Przepis jest banalnie prosty, a przygotowanie nie zajmuje za dużo czasu. Chętnie sięgam po te papryki wtedy, gdy nie mam ochoty na długie stanie w kuchni. Zapiekane papryki są idealne na obiad dla całej rodziny. To zdrowy posiłek, który sprawdzi się również na diecie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:
Zobacz także
Papryki faszerowane mięsem mielonym
Składniki:
Farsz
- 200 g mielonego mięsa z indyka,
- 1/2 cebuli,
- 1 mała cukinia,
- 1 marchewka,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 50 g tartego żółtego sera,
- 2 łyżki ajvaru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Reszta składników:
- 2 czerwone papryki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
1. Cukinię oraz marchewkę dokładnie myję i ścieram na tarce. Dodaję je do mięsa mielonego wraz ze startym żółtym serem, posiekaną cebulą oraz natką pietruszki, ajvarem oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszam całość. Ajvar to warzywna pasta z papryki, bakłażanu i przypraw. Jeśli jednak nie znajdziesz jej w sklepie, to możesz zastąpić ją przecierem pomidorowym i doprawić farsz dodatkowo słodką papryką.
2. Czerwoną paprykę dzielę na pół i usuwam gniazda nasienne. Wypełniam połówki warzyw przygotowanym wcześniej farszem, dociskając go do papryki. Wkładam je do naczynia żaroodpornego.
3. Paprykę polewam oliwą z oliwek i wstawiam do piekarnika. Piekę przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.