Sycąca, pyszna i zdrowa. Papryka faszerowana mięsem to danie, któremu nie można się oprzeć

Papryka faszerowana mięsem mielonym z indyka z dodatkiem warzywa oraz sera to przepis na pyszny i zdrowy obiad. Przygotujesz go w mgnieniu oka.

Papryka faszerowana mięsem mielonym- PysznościPapryka faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Ewa
SKOMENTUJ

Faszerowane warzywa to moja tajna broń, dzięki której udaje mi się przemycić dodatkową porcję warzyw do jadłospisu mojej rodziny. Upieczona czerwona papryka staje się miękka i słodka, a mięsny farsz skrywa dodatkowo cukinię, pełną witamin natkę pietruszki oraz marchewkę. Przepis jest banalnie prosty, a przygotowanie nie zajmuje za dużo czasu. Chętnie sięgam po te papryki wtedy, gdy nie mam ochoty na długie stanie w kuchni. Zapiekane papryki są idealne na obiad dla całej rodziny. To zdrowy posiłek, który sprawdzi się również na diecie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Papryki faszerowane mięsem mielonym

Składniki:

Farsz

  • 200 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 marchewka,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 50 g tartego żółtego sera,
  • 2 łyżki ajvaru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Reszta składników:

  • 2 czerwone papryki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

1. Cukinię oraz marchewkę dokładnie myję i ścieram na tarce. Dodaję je do mięsa mielonego wraz ze startym żółtym serem, posiekaną cebulą oraz natką pietruszki, ajvarem oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszam całość. Ajvar to warzywna pasta z papryki, bakłażanu i przypraw. Jeśli jednak nie znajdziesz jej w sklepie, to możesz zastąpić ją przecierem pomidorowym i doprawić farsz dodatkowo słodką papryką.

Obrazek
Papryka faszerowana mięsem mielonym- Pyszności

2. Czerwoną paprykę dzielę na pół i usuwam gniazda nasienne. Wypełniam połówki warzyw przygotowanym wcześniej farszem, dociskając go do papryki. Wkładam je do naczynia żaroodpornego.

Obrazek
Papryka faszerowana mięsem mielonym- Pyszności

3. Paprykę polewam oliwą z oliwek i wstawiam do piekarnika. Piekę przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

4. Gotowe papryki przekładam na talerz i dekoruję posiekaną natką pietruszki. Podaję na ciepło.Smacznego!

Papryka faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Papryka faszerowana mięsem mielonym- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy