Sycąca, pyszna i zdrowa. Papryka faszerowana mięsem to danie, któremu nie można się oprzeć

Papryka faszerowana mięsem mielonym z indyka z dodatkiem warzywa oraz sera to przepis na pyszny i zdrowy obiad. Przygotujesz go w mgnieniu oka.

Papryka faszerowana mięsem mielonym- PysznościPapryka faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Ewa

Faszerowane warzywa to moja tajna broń, dzięki której udaje mi się przemycić dodatkową porcję warzyw do jadłospisu mojej rodziny. Upieczona czerwona papryka staje się miękka i słodka, a mięsny farsz skrywa dodatkowo cukinię, pełną witamin natkę pietruszki oraz marchewkę. Przepis jest banalnie prosty, a przygotowanie nie zajmuje za dużo czasu. Chętnie sięgam po te papryki wtedy, gdy nie mam ochoty na długie stanie w kuchni. Zapiekane papryki są idealne na obiad dla całej rodziny. To zdrowy posiłek, który sprawdzi się również na diecie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:

Papryki faszerowane mięsem mielonym

Składniki:

Farsz

  • 200 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 marchewka,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 50 g tartego żółtego sera,
  • 2 łyżki ajvaru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Reszta składników:

  • 2 czerwone papryki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

1. Cukinię oraz marchewkę dokładnie myję i ścieram na tarce. Dodaję je do mięsa mielonego wraz ze startym żółtym serem, posiekaną cebulą oraz natką pietruszki, ajvarem oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszam całość. Ajvar to warzywna pasta z papryki, bakłażanu i przypraw. Jeśli jednak nie znajdziesz jej w sklepie, to możesz zastąpić ją przecierem pomidorowym i doprawić farsz dodatkowo słodką papryką.

Obrazek
Papryka faszerowana mięsem mielonym- Pyszności

2. Czerwoną paprykę dzielę na pół i usuwam gniazda nasienne. Wypełniam połówki warzyw przygotowanym wcześniej farszem, dociskając go do papryki. Wkładam je do naczynia żaroodpornego.

Obrazek
Papryka faszerowana mięsem mielonym- Pyszności

3. Paprykę polewam oliwą z oliwek i wstawiam do piekarnika. Piekę przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

4. Gotowe papryki przekładam na talerz i dekoruję posiekaną natką pietruszki. Podaję na ciepło.Smacznego!

Papryka faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Papryka faszerowana mięsem mielonym- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę