Kucharz Maciej pokazał, jak szybko i tanio zrobić ogórki małosolne. Z jego przepisu wyjdą każdemu

Popularny w mediach społecznościowych kucharz pokazał własną wariację na temat ogórków małosolnych. Jego przepis jest prosty i szybki, a efekt zadowala wszystkich. Kucharz Maciej przekazał sposób na zrobienie tego zdrowego przetworu w swoim unikatowym stylu.

ObrazekKucharz Maciej pokazał, jak przyrządza ogórki małosolne - Pyszności; foto: Canva, TikTok

Jak za jednym zamachem bawić i przyrządzać coś pysznego? Kucharz Maciej znalazł na to metodę. Jest jednocześnie szefem kuchni i komikiem, a jego postać jest zdecydowanie jedną na najbarwniejszych na całej polskiej scenie kulinarnej. Oglądanie jego popisów kuchennych to czysta przyjemność; jeśli jednak uważasz, że aspekt humorystyczny odbiera mu profesjonalizmu, to grubo się mylisz.

Obrazek
Ogórki małosolne - takie łatwe, a takie dobre! - Pyszności; foto: Canva

Ostatnio kucharz Maciej pokazał autorski przepis na ogórki małosolne. Nie omieszkał również odpowiednio wyartykułować argumentów "za" wcieleniem tej receptury w życie.

- Po pierwsze jest to samemu robione, po drugie można podjadać w czasie robienia, po trzecie... zawsze to taniej - twierdzi pan Maciej na nagraniu i przechodzi do rzeczy.

Oto jego sposób na pyszny i zdrowy przetwór, uwielbiany przez Polaków!

Ogórki małosolne według Kucharza Macieja

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1 koper,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 l wody,
  • 50 g soli (najlepiej niejodowanej).

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Słoik — jak to w przypadku wszystkich przetworów — najpierw musisz wyparzyć. Możesz też użyć kamionki.
  2. Chrzan pokrój w słupki. Ząbków czosnku nie obieraj — wystarczy je zgnieść, uderzając w nie otwartą dłonią. Połowę tych składników oraz kopru umieść na dnie słoika. Jak podkreśla Kucharz Maciej, na tym etapie można jeszcze dorzucić liście dębu, porzeczki lub winogrona. Nie jest to jednak niezbędne.
  3. Czas na ogórki. Ułóż je tak, żeby w słoiku było dosyć ciasno. Kiedy już to zrobisz, przykryj je drugą połową czosnku, kopru i chrzanu.
  4. W przegotowanej i ostudzonej wodzie rozpuść około 50 g soli. Mieszaj do rozpuszczenia. Tak przygotowaną solanką zalej ogórki. Słoik przykryj gazą i odstaw na 2-3 dni. Po tym czasie twoje ogórki małosolne będą już gotowe. Dalsze postępowanie to już tylko kwestia twojej decyzji: zjadasz czy pozostawiasz do momentu, w którym staną się kiszone?

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze