Kucharz Maciej pokazał, jak szybko i tanio zrobić ogórki małosolne. Z jego przepisu wyjdą każdemu

Popularny w mediach społecznościowych kucharz pokazał własną wariację na temat ogórków małosolnych. Jego przepis jest prosty i szybki, a efekt zadowala wszystkich. Kucharz Maciej przekazał sposób na zrobienie tego zdrowego przetworu w swoim unikatowym stylu.

ObrazekKucharz Maciej pokazał, jak przyrządza ogórki małosolne - Pyszności; foto: Canva, TikTok

Jak za jednym zamachem bawić i przyrządzać coś pysznego? Kucharz Maciej znalazł na to metodę. Jest jednocześnie szefem kuchni i komikiem, a jego postać jest zdecydowanie jedną na najbarwniejszych na całej polskiej scenie kulinarnej. Oglądanie jego popisów kuchennych to czysta przyjemność; jeśli jednak uważasz, że aspekt humorystyczny odbiera mu profesjonalizmu, to grubo się mylisz.

Obrazek
Ogórki małosolne - takie łatwe, a takie dobre! - Pyszności; foto: Canva

Ostatnio kucharz Maciej pokazał autorski przepis na ogórki małosolne. Nie omieszkał również odpowiednio wyartykułować argumentów "za" wcieleniem tej receptury w życie.

- Po pierwsze jest to samemu robione, po drugie można podjadać w czasie robienia, po trzecie... zawsze to taniej - twierdzi pan Maciej na nagraniu i przechodzi do rzeczy.

Oto jego sposób na pyszny i zdrowy przetwór, uwielbiany przez Polaków!

Ogórki małosolne według Kucharza Macieja

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1 koper,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 l wody,
  • 50 g soli (najlepiej niejodowanej).

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Słoik — jak to w przypadku wszystkich przetworów — najpierw musisz wyparzyć. Możesz też użyć kamionki.
  2. Chrzan pokrój w słupki. Ząbków czosnku nie obieraj — wystarczy je zgnieść, uderzając w nie otwartą dłonią. Połowę tych składników oraz kopru umieść na dnie słoika. Jak podkreśla Kucharz Maciej, na tym etapie można jeszcze dorzucić liście dębu, porzeczki lub winogrona. Nie jest to jednak niezbędne.
  3. Czas na ogórki. Ułóż je tak, żeby w słoiku było dosyć ciasno. Kiedy już to zrobisz, przykryj je drugą połową czosnku, kopru i chrzanu.
  4. W przegotowanej i ostudzonej wodzie rozpuść około 50 g soli. Mieszaj do rozpuszczenia. Tak przygotowaną solanką zalej ogórki. Słoik przykryj gazą i odstaw na 2-3 dni. Po tym czasie twoje ogórki małosolne będą już gotowe. Dalsze postępowanie to już tylko kwestia twojej decyzji: zjadasz czy pozostawiasz do momentu, w którym staną się kiszone?
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione