Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe

Pierogi to kulinarny klasyk, jednak ich przygotowanie potrafi wystawić cierpliwość na próbę. Dlatego gdy brakuje mi czasu, z tradycyjnego farszu przygotowuję sycące i pyszne kotlety, które przywołują smak pierogów, a robi się je znacznie szybciej.

Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotletyZamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż dla wielu osób bezmięsne kotlety to wymysł XXI wieku, warto wiedzieć, że kotlety ziemniaczane już od dawna gościły na polskich stołach. Są wspaniałym polem do eksperymentów kulinarnych i można do nich dorzucać wiele różnych dodatków, a moim ulubionym jest zdecydowanie twaróg. W tym połączeniu kotlety zyskują wyjątkowy smak i zaczynają przypominać farsz do pierogów ruskich. Dzięki temu nie musisz spędzać w kuchni wielu godzin na wyrabianiu ciasta i lepieniu – wystarczy zrobić masę, usmażyć kotlety, podać z ulubionymi dodatkami i obiad gotowy.

Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie

Kotlety ziemniaczane

Połączenie ziemniaków z twarogiem to doskonały wybór, zwłaszcza wtedy, gdy zależy nam na sycącym obiedzie. Ziemniaki, które stanowią główny składnik tych kotletów, sprawiają, że posiłek na długo zaspokoi twój głód. Dodatek twarogu jest cenny nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także zdrowotne — dostarcza organizmowi białka, którego obecność w diecie jest niezwykle ważna.

Niestety, same kotlety ziemniaczane bez dodatku białka nie są pełnowartościowym daniem, dlatego warto szukać takich połączeń, które zapewnią zbilansowany obiad. Te kotleciki świetnie komponują się z kaszą i surówkami, na przykład z mizerią lub colesławem, tworząc wspaniały, domowy obiad.

Przepis na kotlety ziemniaczane

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 2 jajka,
  • 1 duża cebula,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • bułka tarta do panierowania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości.
  3. W tym czasie cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.
  4. Ugotowane ziemniaki odcedź, przestudź i przeciśnij przez praskę.
  5. Do gorących ziemniaków dodaj twaróg i dokładnie rozgnieć widelcem, aby masa była jednolita.
  6. Dodaj podsmażoną cebulę, drobno posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprzu, wbij jajka i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  7. Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kotleciki.
  8. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
  9. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W tym roku połowa pierników poszła na bransoletki. Dzieciaki będą skakać z radości
W tym roku połowa pierników poszła na bransoletki. Dzieciaki będą skakać z radości
Biorę z kuchennej szafki i skrapiam ponacinanego karpia. Dzięki temu ości "znikają" podczas smażenia
Biorę z kuchennej szafki i skrapiam ponacinanego karpia. Dzięki temu ości "znikają" podczas smażenia
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯