Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe

Pierogi to kulinarny klasyk, jednak ich przygotowanie potrafi wystawić cierpliwość na próbę. Dlatego gdy brakuje mi czasu, z tradycyjnego farszu przygotowuję sycące i pyszne kotlety, które przywołują smak pierogów, a robi się je znacznie szybciej.

Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotletyZamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż dla wielu osób bezmięsne kotlety to wymysł XXI wieku, warto wiedzieć, że kotlety ziemniaczane już od dawna gościły na polskich stołach. Są wspaniałym polem do eksperymentów kulinarnych i można do nich dorzucać wiele różnych dodatków, a moim ulubionym jest zdecydowanie twaróg. W tym połączeniu kotlety zyskują wyjątkowy smak i zaczynają przypominać farsz do pierogów ruskich. Dzięki temu nie musisz spędzać w kuchni wielu godzin na wyrabianiu ciasta i lepieniu – wystarczy zrobić masę, usmażyć kotlety, podać z ulubionymi dodatkami i obiad gotowy.

Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie

Kotlety ziemniaczane

Połączenie ziemniaków z twarogiem to doskonały wybór, zwłaszcza wtedy, gdy zależy nam na sycącym obiedzie. Ziemniaki, które stanowią główny składnik tych kotletów, sprawiają, że posiłek na długo zaspokoi twój głód. Dodatek twarogu jest cenny nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także zdrowotne — dostarcza organizmowi białka, którego obecność w diecie jest niezwykle ważna.

Niestety, same kotlety ziemniaczane bez dodatku białka nie są pełnowartościowym daniem, dlatego warto szukać takich połączeń, które zapewnią zbilansowany obiad. Te kotleciki świetnie komponują się z kaszą i surówkami, na przykład z mizerią lub colesławem, tworząc wspaniały, domowy obiad.

Przepis na kotlety ziemniaczane

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 2 jajka,
  • 1 duża cebula,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • bułka tarta do panierowania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości.
  3. W tym czasie cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.
  4. Ugotowane ziemniaki odcedź, przestudź i przeciśnij przez praskę.
  5. Do gorących ziemniaków dodaj twaróg i dokładnie rozgnieć widelcem, aby masa była jednolita.
  6. Dodaj podsmażoną cebulę, drobno posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprzu, wbij jajka i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  7. Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kotleciki.
  8. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
  9. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką