Żaden jogurt, żadna śmietana. Robert Makłowicz zalewa ogórki innym składnikiem

Kiedy słyszysz hasło ogórki do obiadu, pewnie przed oczami od razu pojawia ci się klasyczna mizeria. Swój oryginalny patent na ogórki ma jednak Robert Makłowicz. Koniecznie musisz go poznać!

Robert Makłowicz robi niesamowitą sałatkę na bazie ogórkaRobert Makłowicz robi niesamowitą sałatkę na bazie ogórka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | robertmaklowicz_official, sommai
Marzena Pęcak

Lato to czas, kiedy na stole króluje pewne trio. Młode ziemniaki, chrupiący kotlet mizeria z zielonym ogórkiem. Już na samą myśl o takim zestawie robię się głodna, a ty?

Oczywiście jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby odrobinę zaszaleć i od czasu do czasu przygotować obiad z ciekawym akcentem. I tu świetnie spisze się sprawdzony patent Roberta Makłowicza.

Ogórki w przepisie pana Roberta muszą być obrane
Ogórki w przepisie pana Roberta muszą być obrane © Adobe Stock | aga7ta

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Jak w swojej kuchni ogórki serwuje Robert Makłowicz?

Patent na sałatkę niekwestionowanego guru sztuki kulinarnej świetnie spisze się w ciągu upalnych dni. Nie tylko zrobisz ją w mgnieniu oka, ale też będzie to coś innegociekawego jednocześnie. Takich smaków na pewno jeszcze nie łączyłeś ze sobą, a naprawdę warto. To, co przechodzimy do sedna sprawy?

Jak zrobić sałatkę Makłowicza krok po kroku

Na początek zdradzę tylko, że w przepisie Roberta Makłowicza nie znajdziesz ani śmietany, ani jogurtu. Zamiast tego w przepisie znawcy sztuki kulinarnej króluje ocet jabłkowy. Robi się ciekawie, prawda?

Składniki:

  • 3 ogórki gruntowe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryczka chilli,
  • ⅓ pęczka koperku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1 szczypta soli. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij do przygotowania ogórków. 
  2. Najpierw obierz zielone warzywa, po czym pokrój je w kostkę lub słupki. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada. 
  3. Następnie połącz w misce ocet jabłkowy z solą i cukrem. 
  4. Kiedy składniki się rozpuszczą, dodaj olej. Ponownie dokładnie wymieszaj.
  5. Obierz ząbek czosnku i drobno go posiekaj. Następnie podziel na mniejsze kawałki papryczkę chilli. Nie zapomnij także o koperku. 
  6. Wszystkie półprodukty masz już gotowe. Teraz wystarczy, że połączysz składniki i dokładnie je wymieszasz. 
  7. Tak przygotowaną surówkę najlepiej odstawić do lodówki na 20 minut, aby składniki stworzyły idealną kombinację smakową. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o przepisie na oryginalną sałatkę z ogórkiem Roberta Makłowicza. Przetestujesz ją w swojej kuchni w najbliższym czasie? Ja na pewno to zrobię. W końcu w kuchni nigdy nie powinno być nudno!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇