Żaden jogurt, żadna śmietana. Robert Makłowicz zalewa ogórki innym składnikiem

Kiedy słyszysz hasło ogórki do obiadu, pewnie przed oczami od razu pojawia ci się klasyczna mizeria. Swój oryginalny patent na ogórki ma jednak Robert Makłowicz. Koniecznie musisz go poznać!

Robert Makłowicz robi niesamowitą sałatkę na bazie ogórkaRobert Makłowicz robi niesamowitą sałatkę na bazie ogórka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | robertmaklowicz_official, sommai

Lato to czas, kiedy na stole króluje pewne trio. Młode ziemniaki, chrupiący kotlet mizeria z zielonym ogórkiem. Już na samą myśl o takim zestawie robię się głodna, a ty?

Oczywiście jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby odrobinę zaszaleć i od czasu do czasu przygotować obiad z ciekawym akcentem. I tu świetnie spisze się sprawdzony patent Roberta Makłowicza.

Ogórki w przepisie pana Roberta muszą być obrane
Ogórki w przepisie pana Roberta muszą być obrane © Adobe Stock | aga7ta

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Jak w swojej kuchni ogórki serwuje Robert Makłowicz?

Patent na sałatkę niekwestionowanego guru sztuki kulinarnej świetnie spisze się w ciągu upalnych dni. Nie tylko zrobisz ją w mgnieniu oka, ale też będzie to coś innegociekawego jednocześnie. Takich smaków na pewno jeszcze nie łączyłeś ze sobą, a naprawdę warto. To, co przechodzimy do sedna sprawy?

Jak zrobić sałatkę Makłowicza krok po kroku

Na początek zdradzę tylko, że w przepisie Roberta Makłowicza nie znajdziesz ani śmietany, ani jogurtu. Zamiast tego w przepisie znawcy sztuki kulinarnej króluje ocet jabłkowy. Robi się ciekawie, prawda?

Składniki:

  • 3 ogórki gruntowe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryczka chilli,
  • ⅓ pęczka koperku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1 szczypta soli. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij do przygotowania ogórków. 
  2. Najpierw obierz zielone warzywa, po czym pokrój je w kostkę lub słupki. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada. 
  3. Następnie połącz w misce ocet jabłkowy z solą i cukrem. 
  4. Kiedy składniki się rozpuszczą, dodaj olej. Ponownie dokładnie wymieszaj.
  5. Obierz ząbek czosnku i drobno go posiekaj. Następnie podziel na mniejsze kawałki papryczkę chilli. Nie zapomnij także o koperku. 
  6. Wszystkie półprodukty masz już gotowe. Teraz wystarczy, że połączysz składniki i dokładnie je wymieszasz. 
  7. Tak przygotowaną surówkę najlepiej odstawić do lodówki na 20 minut, aby składniki stworzyły idealną kombinację smakową. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o przepisie na oryginalną sałatkę z ogórkiem Roberta Makłowicza. Przetestujesz ją w swojej kuchni w najbliższym czasie? Ja na pewno to zrobię. W końcu w kuchni nigdy nie powinno być nudno!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku