Żaden jogurt, żadna śmietana. Robert Makłowicz zalewa ogórki innym składnikiem
Kiedy słyszysz hasło ogórki do obiadu, pewnie przed oczami od razu pojawia ci się klasyczna mizeria. Swój oryginalny patent na ogórki ma jednak Robert Makłowicz. Koniecznie musisz go poznać!
24.08.2023 15:12
Lato to czas, kiedy na stole króluje pewne trio. Młode ziemniaki, chrupiący kotlet i mizeria z zielonym ogórkiem. Już na samą myśl o takim zestawie robię się głodna, a ty?
Oczywiście jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby odrobinę zaszaleć i od czasu do czasu przygotować obiad z ciekawym akcentem. I tu świetnie spisze się sprawdzony patent Roberta Makłowicza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak w swojej kuchni ogórki serwuje Robert Makłowicz?
Patent na sałatkę niekwestionowanego guru sztuki kulinarnej świetnie spisze się w ciągu upalnych dni. Nie tylko zrobisz ją w mgnieniu oka, ale też będzie to coś innego i ciekawego jednocześnie. Takich smaków na pewno jeszcze nie łączyłeś ze sobą, a naprawdę warto. To, co przechodzimy do sedna sprawy?
Jak zrobić sałatkę Makłowicza krok po kroku
Na początek zdradzę tylko, że w przepisie Roberta Makłowicza nie znajdziesz ani śmietany, ani jogurtu. Zamiast tego w przepisie znawcy sztuki kulinarnej króluje ocet jabłkowy. Robi się ciekawie, prawda?
Składniki:
- 3 ogórki gruntowe,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 papryczka chilli,
- ⅓ pęczka koperku,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 1,5 łyżki cukru,
- 1 szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij do przygotowania ogórków.
- Najpierw obierz zielone warzywa, po czym pokrój je w kostkę lub słupki. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada.
- Następnie połącz w misce ocet jabłkowy z solą i cukrem.
- Kiedy składniki się rozpuszczą, dodaj olej. Ponownie dokładnie wymieszaj.
- Obierz ząbek czosnku i drobno go posiekaj. Następnie podziel na mniejsze kawałki papryczkę chilli. Nie zapomnij także o koperku.
- Wszystkie półprodukty masz już gotowe. Teraz wystarczy, że połączysz składniki i dokładnie je wymieszasz.
- Tak przygotowaną surówkę najlepiej odstawić do lodówki na 20 minut, aby składniki stworzyły idealną kombinację smakową. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o przepisie na oryginalną sałatkę z ogórkiem Roberta Makłowicza. Przetestujesz ją w swojej kuchni w najbliższym czasie? Ja na pewno to zrobię. W końcu w kuchni nigdy nie powinno być nudno!