Mizeria po węgiersku zawładnęła moją kuchnią. Jest tak pyszna, że robię ją codziennie
Mizeria to zdecydowanie najlepszy dodatek do schabowego i ziemniaczków. Często podaję ją zamiast surówki z kapusty i za każdym razem smakuje obłędnie. Do tego działa chłodząco, więc ratuje samopoczucie podczas upałów. Ostatnio w ręce wpadła mi mizeria po węgiersku. Jej smak mnie zachwycił.
21.08.2023 | aktual.: 21.08.2023 13:57
Mizeria po węgiersku jest tak pyszna, że nie ma dnia, w której bym jej nie robiła. Nic dziwnego, ogórki w towarzystwie szczypiorku i innych dodatków to niebo w gębie. Nie dość, że jest pyszna, to ma wiele ważnych właściwości odżywczych. Taka mizeria ma słodko-kwaśny smak i bardzo szybko znika z miseczek. Przekąskę zrobisz w dosłownie kilka minut, gdyż jest banalnie prosta. Zakochasz się w niej od pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mizeria po węgiersku robi furorę. Przepis jest bardzo prosty
Sałatka z ogórków jest bardzo popularna na Węgrzech. Mieszkańcy tego kraju bardzo często się nią zajadają. Aby ją zrobić, potrzebujesz kilku łatwych do zdobycia składników. Na liście powinny znaleźć się:
- ogórki (500 g),
- sól (łyżeczka),
- pęczek szczypiorku,
- słodka papryka (pół łyżeczki),
- kwaśna śmietana (łyżka),
- ocet winny (3 łyżki),
- woda (3 łyżki),
- cukier (dwie łyżki).
Jak zrobić mizerię po węgiersku? Krok po kroku
Przygotowanie jest niezwykle proste. Mizeria po węgiersku najlepiej smakuje schłodzona. Jak ją zrobić?
- Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Włóż je do durszlaka i zasyp łyżeczką soli. Odczekaj godzinę.
- Po tym czasie opłucz warzywo zimną wodą, a następnie je osusz.
- Wymieszaj ze sobą ocet, wodę i cukier, a następnie zagotuj. Powstanie z nich marynata.
- Wlej marynatę do ogórków i wymieszaj wszystko ze sobą.
- Miskę wstaw do lodówki na kolejną godzinę lub dwie.
- W międzyczasie posiekaj szczypiorek. Dodaj go do ogórków. Całość posyp mieloną papryką i dodaj też kleksik kwaśnej śmietany.
Mizeria po węgiersku najlepiej smakuje na zimno. Stanowi bardzo dobre dopełnienie do schabowego lub mielonego i gotowanych ziemniaków. Jest świetną alternatywą dla klasycznych sałatek czy surówek. Możesz też podać ją podczas grilla. Przekąska smakuje obłędnie. Ja nie wyobrażam sobie bez niej obiadu.