PrzepisPrzekąskiMizeria po węgiersku zawładnęła moją kuchnią. Jest tak pyszna, że robię ją codziennie

Mizeria po węgiersku zawładnęła moją kuchnią. Jest tak pyszna, że robię ją codziennie

Mizeria po węgiersku
Mizeria po węgiersku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | manulito
21.08.2023 12:38, aktualizacja: 21.08.2023 13:57

Mizeria to zdecydowanie najlepszy dodatek do schabowego i ziemniaczków. Często podaję ją zamiast surówki z kapusty i za każdym razem smakuje obłędnie. Do tego działa chłodząco, więc ratuje samopoczucie podczas upałów. Ostatnio w ręce wpadła mi mizeria po węgiersku. Jej smak mnie zachwycił.

Mizeria po węgiersku jest tak pyszna, że nie ma dnia, w której bym jej nie robiła. Nic dziwnego, ogórki w towarzystwie szczypiorku i innych dodatków to niebo w gębie. Nie dość, że jest pyszna, to ma wiele ważnych właściwości odżywczych. Taka mizeria ma słodko-kwaśny smak i bardzo szybko znika z miseczek. Przekąskę zrobisz w dosłownie kilka minut, gdyż jest banalnie prosta. Zakochasz się w niej od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mizeria po węgiersku robi furorę. Przepis jest bardzo prosty

Sałatka z ogórków jest bardzo popularna na Węgrzech. Mieszkańcy tego kraju bardzo często się nią zajadają. Aby ją zrobić, potrzebujesz kilku łatwych do zdobycia składników. Na liście powinny znaleźć się:

  • ogórki (500 g),
  • sól (łyżeczka),
  • pęczek szczypiorku,
  • słodka papryka (pół łyżeczki),
  • kwaśna śmietana (łyżka),
  • ocet winny (3 łyżki),
  • woda (3 łyżki),
  • cukier (dwie łyżki).

Jak zrobić mizerię po węgiersku? Krok po kroku

Mizeria po węgiersku
Mizeria po węgiersku© flickr | @ James Strange 2012

Przygotowanie jest niezwykle proste. Mizeria po węgiersku najlepiej smakuje schłodzona. Jak ją zrobić?

  1. Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Włóż je do durszlaka i zasyp łyżeczką soli. Odczekaj godzinę.
  2. Po tym czasie opłucz warzywo zimną wodą, a następnie je osusz.
  3. Wymieszaj ze sobą ocet, wodę i cukier, a następnie zagotuj. Powstanie z nich marynata.
  4. Wlej marynatę do ogórków i wymieszaj wszystko ze sobą.
  5. Miskę wstaw do lodówki na kolejną godzinę lub dwie.
  6. W międzyczasie posiekaj szczypiorek. Dodaj go do ogórków. Całość posyp mieloną papryką i dodaj też kleksik kwaśnej śmietany.

Mizeria po węgiersku najlepiej smakuje na zimno. Stanowi bardzo dobre dopełnienie do schabowego lub mielonego i gotowanych ziemniaków. Jest świetną alternatywą dla klasycznych sałatek czy surówek. Możesz też podać ją podczas grilla. Przekąska smakuje obłędnie. Ja nie wyobrażam sobie bez niej obiadu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także