Mizeria po węgiersku zawładnęła moją kuchnią. Jest tak pyszna, że robię ją codziennie

Mizeria to zdecydowanie najlepszy dodatek do schabowego i ziemniaczków. Często podaję ją zamiast surówki z kapusty i za każdym razem smakuje obłędnie. Do tego działa chłodząco, więc ratuje samopoczucie podczas upałów. Ostatnio w ręce wpadła mi mizeria po węgiersku. Jej smak mnie zachwycił.

Mizeria po węgierskuMizeria po węgiersku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | manulito
Paulina Hermann

Mizeria po węgiersku jest tak pyszna, że nie ma dnia, w której bym jej nie robiła. Nic dziwnego, ogórki w towarzystwie szczypiorku i innych dodatków to niebo w gębie. Nie dość, że jest pyszna, to ma wiele ważnych właściwości odżywczych. Taka mizeria ma słodko-kwaśny smak i bardzo szybko znika z miseczek. Przekąskę zrobisz w dosłownie kilka minut, gdyż jest banalnie prosta. Zakochasz się w niej od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący kurczak z woreczka strunowego. Lepszy niż w KFC

Mizeria po węgiersku robi furorę. Przepis jest bardzo prosty

Sałatka z ogórków jest bardzo popularna na Węgrzech. Mieszkańcy tego kraju bardzo często się nią zajadają. Aby ją zrobić, potrzebujesz kilku łatwych do zdobycia składników. Na liście powinny znaleźć się:

  • ogórki (500 g),
  • sól (łyżeczka),
  • pęczek szczypiorku,
  • słodka papryka (pół łyżeczki),
  • kwaśna śmietana (łyżka),
  • ocet winny (3 łyżki),
  • woda (3 łyżki),
  • cukier (dwie łyżki).

Jak zrobić mizerię po węgiersku? Krok po kroku

Mizeria po węgiersku
Mizeria po węgiersku © flickr | @ James Strange 2012

Przygotowanie jest niezwykle proste. Mizeria po węgiersku najlepiej smakuje schłodzona. Jak ją zrobić?

  1. Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Włóż je do durszlaka i zasyp łyżeczką soli. Odczekaj godzinę.
  2. Po tym czasie opłucz warzywo zimną wodą, a następnie je osusz.
  3. Wymieszaj ze sobą ocet, wodę i cukier, a następnie zagotuj. Powstanie z nich marynata.
  4. Wlej marynatę do ogórków i wymieszaj wszystko ze sobą.
  5. Miskę wstaw do lodówki na kolejną godzinę lub dwie.
  6. W międzyczasie posiekaj szczypiorek. Dodaj go do ogórków. Całość posyp mieloną papryką i dodaj też kleksik kwaśnej śmietany.

Mizeria po węgiersku najlepiej smakuje na zimno. Stanowi bardzo dobre dopełnienie do schabowego lub mielonego i gotowanych ziemniaków. Jest świetną alternatywą dla klasycznych sałatek czy surówek. Możesz też podać ją podczas grilla. Przekąska smakuje obłędnie. Ja nie wyobrażam sobie bez niej obiadu.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥