PrzepisSałatkiTeraz robię tylko mizerię po turecku. Nawet w restauracji nie podają tak smacznej

Teraz robię tylko mizerię po turecku. Nawet w restauracji nie podają tak smacznej

Mizeria po turecku
Mizeria po turecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Stephanie Frey
19.08.2023 14:24

Mizeria po turecku smakuje zupełnie inaczej niż jej klasyczna wersja. Składa się głównie z ogórków i cebuli, a jej aromat jest nieziemski. Dodatek pewnego zioła dopełnia całość i sprawia, że przekąska jest niezwykle orzeźwiająca. To idealna sałatka na gorące dni.

Ogórek to najlepszy składnik do letnich sałatek. Ma bardzo mało kalorii, a do tego jest bogaty w różne składniki odżywcze, które wspierają nasz organizm. Mało tego, składa się w 90 proc. z wody i bardzo dobrze nawadnia. Stanowi główny składnik tureckiej mizerii. Całość dopełniają inne dodatki, w tym cebula. Warzywo, które wspomaga naszą odporność oraz ma właściwości przeciwwirusowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mizeria po turecku - prosty przepis

Po pierwsze, przygotuje sobie wszystkie potrzebne składniki. Sałatka jest bardzo zdrowa i składa się głównie z warzyw oraz ciekawych dodatków.


Składniki:

  • 8 małych ogórków gruntowych lub 4 szklarniowe,
  • średniej wielkości czerwona cebula,
  • pęczek koperku,
  • garść listków mięty,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • dwie łyżki tłustej śmietany,
  • łyżka oleju,
  • dwa ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • szczypta pieprzu.
Ogórki
Ogórki© pxfuel

Sposób wykonania:

  1. Ogórki obierz, a następnie pokrój je w cienkie plasterki.
  2. Cebulę pokrój w półkola, a miętę oraz koper bardzo drobno posiekaj. Umieść wszystko w jednej misce.
  3. W małej miseczce wymieszaj śmietanę, jogurt, oliwę, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę (lub bardzo drobno posiekany), cukier, sól oraz pieprz.
  4. Takim sosem polej ogórki, cebulę oraz zioła.
  5. Danie podawaj od razu. Idealnie pasuje do klasycznego obiadu z kotletami i ziemniakami.

Dlaczego warto jeść ogórki?

Nie tylko dlatego, że dzięki nim powstaje przepyszna mizeria po turecku, ale również przez swoje właściwości. Jedzenie tych warzyw:

  • pomaga w regulowaniu ciśnienia krwi,
  • obniża poziom cukru i złego cholesterolu,
  • wykazuje działanie moczopędne,
  • oczyszcza organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji,
  • łagodzi zgagę,
  • odkwasza organizm,
  • pozwala szybko ugasić pragnienie i nawadnia,
  • oczyszcza jelita ze złogów,
  • chroni komórki przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed starzeniem się,
  • poprawia zdolność uczenia się oraz pamięć,
  • wspiera metabolizm.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także