Teraz robię tylko mizerię po turecku. Nawet w restauracji nie podają tak smacznej

Mizeria po turecku smakuje zupełnie inaczej niż jej klasyczna wersja. Składa się głównie z ogórków i cebuli, a jej aromat jest nieziemski. Dodatek pewnego zioła dopełnia całość i sprawia, że przekąska jest niezwykle orzeźwiająca. To idealna sałatka na gorące dni.

Mizeria po tureckuMizeria po turecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Stephanie Frey
Paulina Hermann

Ogórek to najlepszy składnik do letnich sałatek. Ma bardzo mało kalorii, a do tego jest bogaty w różne składniki odżywcze, które wspierają nasz organizm. Mało tego, składa się w 90 proc. z wody i bardzo dobrze nawadnia. Stanowi główny składnik tureckiej mizerii. Całość dopełniają inne dodatki, w tym cebula. Warzywo, które wspomaga naszą odporność oraz ma właściwości przeciwwirusowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak pieczony z ziemniakami i papryką

Mizeria po turecku - prosty przepis

Po pierwsze, przygotuje sobie wszystkie potrzebne składniki. Sałatka jest bardzo zdrowa i składa się głównie z warzyw oraz ciekawych dodatków.


Składniki:

  • 8 małych ogórków gruntowych lub 4 szklarniowe,
  • średniej wielkości czerwona cebula,
  • pęczek koperku,
  • garść listków mięty,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • dwie łyżki tłustej śmietany,
  • łyżka oleju,
  • dwa ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • szczypta pieprzu.
Ogórki
Ogórki © pxfuel

Sposób wykonania:

  1. Ogórki obierz, a następnie pokrój je w cienkie plasterki.
  2. Cebulę pokrój w półkola, a miętę oraz koper bardzo drobno posiekaj. Umieść wszystko w jednej misce.
  3. W małej miseczce wymieszaj śmietanę, jogurt, oliwę, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę (lub bardzo drobno posiekany), cukier, sól oraz pieprz.
  4. Takim sosem polej ogórki, cebulę oraz zioła.
  5. Danie podawaj od razu. Idealnie pasuje do klasycznego obiadu z kotletami i ziemniakami.

Dlaczego warto jeść ogórki?

Nie tylko dlatego, że dzięki nim powstaje przepyszna mizeria po turecku, ale również przez swoje właściwości. Jedzenie tych warzyw:

  • pomaga w regulowaniu ciśnienia krwi,
  • obniża poziom cukru i złego cholesterolu,
  • wykazuje działanie moczopędne,
  • oczyszcza organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji,
  • łagodzi zgagę,
  • odkwasza organizm,
  • pozwala szybko ugasić pragnienie i nawadnia,
  • oczyszcza jelita ze złogów,
  • chroni komórki przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed starzeniem się,
  • poprawia zdolność uczenia się oraz pamięć,
  • wspiera metabolizm.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej