PoradyGorzkie ogórki są trujące? Lepiej sprawdź, zanim spróbujesz je zjeść

Gorzkie ogórki są trujące? Lepiej sprawdź, zanim spróbujesz je zjeść

Twoje ogórki mają gorzki posmak i nie wiesz, czy wszystko z nimi w porządku? Czy jedzenie takich warzyw jest w ogóle bezpieczne? Sprawdź, zanim je zjesz albo ukisisz.

Ogórki
Ogórki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | chamillew

16.08.2023 16:20

Sezon ogórkowy trwa w najlepsze. Zielone warzywa zdominowały nie tylko nasze codzienne menu, ale i zajęły sporą część kuchni w wielu domach. W jaki sposób? Otóż sierpień to odpowiedni moment, aby przygotować domowe przetwory na czele z kiszonymi ogórkami

Przy temacie ogórków pojawia się jednak jeden problem. Od czasu do czasu możemy natknąć się na gorzkie warzywa. A to z kolei bardzo często prowadzi do stwierdzeń, że takie ogórki mogą być wręcz trujące. Czas to sprawdzić!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy gorzkie ogórki są trujące?

Na pewno nie jeden raz przekonałeś się, że w kuchni, jak i innych sferach życia, często powielane są nieprawdziwe mity. I jak się okazuje, podobnie jest w przypadku gorzkich ogórków

Takie warzywa są jak najbardziej bezpieczne. A jak wskazuje mgr inż. Anna Błaszczuk w swoim artykule "Dlaczego ogórki są gorzkie? Przyczyny i zapobieganie" na portalu PoradnikOgrodniczy.pl, ta cecha jest wręcz pożądana przy pewnej kuchennej czynności. 

Panuje powszechne przekonanie, że gorzkich ogórków nie powinno się jeść, a niektórzy twierdzą wręcz, że są one trujące. Tymczasem okazuje się, że kukurbitacyny nie są szkodliwe dla ludzi, a lekka goryczka jest wręcz konieczna, aby ogórek gruntowy dobrze się ukisił.

Co więcej, jak przekonuje Dr Urszula Kłosińska z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, liczne badania naukowe dowodzą leczniczych właściwości kukurbitacyn występujących w ogórkach.

Anna Błaszczuk

Wymienić można tu, chociażby działanie antybakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybiczne. Ponadto mają one pobudzać trawienie i hamować rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych

Jak sam więc widzisz, spożywanie takich ogórków nie jest niczym groźnym dla naszego zdrowia. Ba, można znaleźć tu nawet lecznicze właściwości. Jeśli jednak twoim zdaniem ogórki będą zbyt gorzkie, aby jeść je m.in. jako dodatek do kanapki lub element sałatki, najlepiej wykorzystać je po prostu do kiszenia. 

Skąd w ogóle bierze się gorycz w ogórkach? 

Z artykułu Anny Błaszczuk dowiadujemy się również, że gorycz w ogórkach występuje zazwyczaj w ogórkach gruntowych. Jest to jednak jak najbardziej naturalne zjawisko. I wiąże się ze wspomnianymi już kukurbitacynami.

Jak wyjaśnia autorka cytowanego artykułu, ogórki wytwarzają je, aby bronić się przed szkodnikami. Co więcej, zwraca uwagę, że do takich sytuacji może dojść również przy niewłaściwych warunkach uprawy, jak chociażby susza lub w przypadku, kiedy ogórki przebywają zbyt długo na krzaku.

Myślę, że nie trzeba dodawać nic więcej, aby uspokoić cię, że gorzki posmak ogórków nie oznacza nic złego.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
ogórkiogórki gruntoweogórki kiszone
Wybrane dla Ciebie