Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Już nie będzie żadnej wątpliwości

Na ogórki kiszone jest wiele różnych przepisów. Do ich przygotowania potrzebujemy wody z solą. Niektórzy zalewają przetwory zimnym płynem, inni wykorzystują gorący. Kto robi to dobrze? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości.

Ogórki kiszoneOgórki kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ogórki kiszone to najpopularniejsze przetwory domowe

Produkt jest wynikiem procesu kiszenia ogórków. Podczas niego namnażają się specjalne bakterie, których funkcją jest przeprowadzanie fermentacji mlekowej. Wytwarza się wówczas tak zwany kwas mlekowy.


Każdy, kto je przygotowuje, ma swój unikalny przepis na ogórki kiszone. Różnią się one w zależności od regionu oraz receptur opracowanych przez daną osobę. Wiele osób zalewa warzywa gorącą wodą, inni wybierają zimny płyn. Pozostaje więc pytanie: kto ma rację? Jakiej wody musimy użyć, by ogórki były jędrne, pyszne i chrupiące?

Taką wodą zalewaj ogórki

Gorąca czy zimna? Która będzie lepsza? Najbardziej odpowiedni będzie płyn o temperaturze 20 stopni Celsjusza. Powodem jest kilka bardzo ważnych kwestii:

  • wartości odżywcze ogórków - dzięki temu warzywa (oraz dodatki, na przykład chrzan) nie stracą właściwości odżywczych,
  • idealne warunki do rozwoju bakterii mlekowych, które biorą udział w fermentacji,
  • rozpuszczenie soli - składnik bardzo szybko rozpuszcza się w tej temperaturze, dodatkowo musimy pamiętać o tym, by ogórki kiszone zalewać odpowiednio przygotowaną wodą - jeśli jest twarda i chlorowana, powinniśmy ją najpierw przegotować.
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone © pyszności

Ogórki kiszone potrzebują soli. Ile musimy jej sypać?

Idealna w tym przypadku będzie niejodowana sól kamienna (jod opóźnia procesy fermentacji, więc takiej soli unikajmy), możemy też użyć morskiej. Najlepsze rozwiązanie to wsypanie łyżeczki proszku na 1 litr wody. Podczas wybierania soli powinniśmy dokładnie czytać etykiety. Nie możemy kupić produktu, który w składzie ma substancje brylujące. Składnik ten negatywnie wpływa na smak przetworów. Ogórki kiszone będą po prostu niedobre.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki