Robisz ogórki kiszone? Zapamiętaj tę zasadę, a już nigdy nie wyjdą miękkie i sflaczałe

To najprostszy patent na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy pamiętać o jednej rzeczy, by raz na zawsze zapomnieć o sflaczałych i miękkich jak purchawki kiszonkach. Przyrządzając zalewę, zwróć uwagę na to, w jakiej proporcji łączysz sól i wodę. Okazuje się, że zasada uważana do tej pory za "złotą", odchodzi do lamusa. 

ObrazekKiszone ogórki (Wikimedia Commons)

Zalewę zwykło się przyrządzać w proporcjach 20 gramów soli na jeden litr wody. Okazuje się jednak, że dodając nawet dwa razy więcej białej przyprawy, uzyskamy równie smaczne, ale jędrniejsze i bardziej chrupiące ogórki. Wystarczy posiąść odrobinę wiedzy z chemii, by zrozumieć, jak ilość soli może wpłynąć na konsystencję kiszonek. O tym opowiedział autor youtubowego kanału "ogrodnik news tv".

Ile dać soli do ogórków kiszonych?

Autor wideo tłumaczy, co i dlaczego stało się z kiszonkami potraktowanymi różnymi zalewami, przygotowanymi w innej proporcji soli i wody. Zaprezentowany przez niego eksperyment jasno i klarownie wyjaśnia, jaki wpływ na finalną jakość ogórków ma rodzaj i ilość soli, jakiej używamy do kiszenia. W czterech słoikach, w których ogórki kisiły się przez rok, były różne zalewy. W jednej na litr wody użyto 20 gramów soli, w kolejnej 30 gramów, w następnej 35 i ostatniej 40 gramów.

Komentator z "ogrodnik news tv" najpierw przetestował zalewy. W jego opinii najlepiej smakowała ta z dodatkiem 35 i 40 gramów soli. Tak samo ocenił smak, chrupkość i jędrność ogórków kiszonych - najlepiej wypadły te z dwóch ostatnich słoików. Zaznaczył też, że ostatnia zalewa nie jest dwa razy bardziej słona od tej 20-gramowej. "Ta sól się gubi w tej zalewie i tych ogórkach" - tłumaczy w filmiku. Podsumowując, najlepsze ogórki wychodzą z zalewy stworzonej według proporcji: 35 - 40 gramów soli na litr wody.

Ogórki kiszone. Ilość soli wpływa na twardość kiszonki?

W eksperymencie wykorzystano kamienną sól kłodawską białą. Autor nagrania wyjaśnił, dlaczego jej ilość w zalewie wpływa na to, czy ogórki kiszone wyjdą miękkie czy twarde. Posługując się danymi na temat składu produktu, wytłumaczył, że wapń i siarczany występują w soli kłodawskiej związane, czyli jako anhydryt, inaczej tzw. gips bez wody. W jaki sposób wpływa to na twardość ogórków kiszonych potraktowanych zalewą z dodatkiem takiej właśnie soli?

- W trakcie kiszenia nie tylko kwasy mlekowe się wytwarzają, ale między innymi też kwas octowy, i on reagując z wapniem z tej soli, tworzy octan wapnia. A octan wapnia jest bardzo znanym konserwantem żywności i bardzo znanym utwardzaczem tkanek roślinnych (...) ogórki mogą wyjść za gorzkie za sprawą siarczanów, które właśnie są w tym gipsie bez wody. Powyżej 400 mg siarczanów w takiej wodzie będzie już wyczuwalna goryczka ogórków - tłumaczy autor nagrania opublikowanego na kanale "ogrodnik news tv".
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi