Robisz ogórki kiszone? Zapamiętaj tę zasadę, a już nigdy nie wyjdą miękkie i sflaczałe

To najprostszy patent na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy pamiętać o jednej rzeczy, by raz na zawsze zapomnieć o sflaczałych i miękkich jak purchawki kiszonkach. Przyrządzając zalewę, zwróć uwagę na to, w jakiej proporcji łączysz sól i wodę. Okazuje się, że zasada uważana do tej pory za "złotą", odchodzi do lamusa. 

ObrazekKiszone ogórki (Wikimedia Commons)

Zalewę zwykło się przyrządzać w proporcjach 20 gramów soli na jeden litr wody. Okazuje się jednak, że dodając nawet dwa razy więcej białej przyprawy, uzyskamy równie smaczne, ale jędrniejsze i bardziej chrupiące ogórki. Wystarczy posiąść odrobinę wiedzy z chemii, by zrozumieć, jak ilość soli może wpłynąć na konsystencję kiszonek. O tym opowiedział autor youtubowego kanału "ogrodnik news tv".

Ile dać soli do ogórków kiszonych?

Autor wideo tłumaczy, co i dlaczego stało się z kiszonkami potraktowanymi różnymi zalewami, przygotowanymi w innej proporcji soli i wody. Zaprezentowany przez niego eksperyment jasno i klarownie wyjaśnia, jaki wpływ na finalną jakość ogórków ma rodzaj i ilość soli, jakiej używamy do kiszenia. W czterech słoikach, w których ogórki kisiły się przez rok, były różne zalewy. W jednej na litr wody użyto 20 gramów soli, w kolejnej 30 gramów, w następnej 35 i ostatniej 40 gramów.

Komentator z "ogrodnik news tv" najpierw przetestował zalewy. W jego opinii najlepiej smakowała ta z dodatkiem 35 i 40 gramów soli. Tak samo ocenił smak, chrupkość i jędrność ogórków kiszonych - najlepiej wypadły te z dwóch ostatnich słoików. Zaznaczył też, że ostatnia zalewa nie jest dwa razy bardziej słona od tej 20-gramowej. "Ta sól się gubi w tej zalewie i tych ogórkach" - tłumaczy w filmiku. Podsumowując, najlepsze ogórki wychodzą z zalewy stworzonej według proporcji: 35 - 40 gramów soli na litr wody.

Ogórki kiszone. Ilość soli wpływa na twardość kiszonki?

W eksperymencie wykorzystano kamienną sól kłodawską białą. Autor nagrania wyjaśnił, dlaczego jej ilość w zalewie wpływa na to, czy ogórki kiszone wyjdą miękkie czy twarde. Posługując się danymi na temat składu produktu, wytłumaczył, że wapń i siarczany występują w soli kłodawskiej związane, czyli jako anhydryt, inaczej tzw. gips bez wody. W jaki sposób wpływa to na twardość ogórków kiszonych potraktowanych zalewą z dodatkiem takiej właśnie soli?

- W trakcie kiszenia nie tylko kwasy mlekowe się wytwarzają, ale między innymi też kwas octowy, i on reagując z wapniem z tej soli, tworzy octan wapnia. A octan wapnia jest bardzo znanym konserwantem żywności i bardzo znanym utwardzaczem tkanek roślinnych (...) ogórki mogą wyjść za gorzkie za sprawą siarczanów, które właśnie są w tym gipsie bez wody. Powyżej 400 mg siarczanów w takiej wodzie będzie już wyczuwalna goryczka ogórków - tłumaczy autor nagrania opublikowanego na kanale "ogrodnik news tv".
Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇