Robisz ogórki kiszone? Zapamiętaj tę zasadę, a już nigdy nie wyjdą miękkie i sflaczałe

To najprostszy patent na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy pamiętać o jednej rzeczy, by raz na zawsze zapomnieć o sflaczałych i miękkich jak purchawki kiszonkach. Przyrządzając zalewę, zwróć uwagę na to, w jakiej proporcji łączysz sól i wodę. Okazuje się, że zasada uważana do tej pory za "złotą", odchodzi do lamusa. 

ObrazekKiszone ogórki (Wikimedia Commons)

Zalewę zwykło się przyrządzać w proporcjach 20 gramów soli na jeden litr wody. Okazuje się jednak, że dodając nawet dwa razy więcej białej przyprawy, uzyskamy równie smaczne, ale jędrniejsze i bardziej chrupiące ogórki. Wystarczy posiąść odrobinę wiedzy z chemii, by zrozumieć, jak ilość soli może wpłynąć na konsystencję kiszonek. O tym opowiedział autor youtubowego kanału "ogrodnik news tv".

Ile dać soli do ogórków kiszonych?

Autor wideo tłumaczy, co i dlaczego stało się z kiszonkami potraktowanymi różnymi zalewami, przygotowanymi w innej proporcji soli i wody. Zaprezentowany przez niego eksperyment jasno i klarownie wyjaśnia, jaki wpływ na finalną jakość ogórków ma rodzaj i ilość soli, jakiej używamy do kiszenia. W czterech słoikach, w których ogórki kisiły się przez rok, były różne zalewy. W jednej na litr wody użyto 20 gramów soli, w kolejnej 30 gramów, w następnej 35 i ostatniej 40 gramów.

Komentator z "ogrodnik news tv" najpierw przetestował zalewy. W jego opinii najlepiej smakowała ta z dodatkiem 35 i 40 gramów soli. Tak samo ocenił smak, chrupkość i jędrność ogórków kiszonych - najlepiej wypadły te z dwóch ostatnich słoików. Zaznaczył też, że ostatnia zalewa nie jest dwa razy bardziej słona od tej 20-gramowej. "Ta sól się gubi w tej zalewie i tych ogórkach" - tłumaczy w filmiku. Podsumowując, najlepsze ogórki wychodzą z zalewy stworzonej według proporcji: 35 - 40 gramów soli na litr wody.

Ogórki kiszone. Ilość soli wpływa na twardość kiszonki?

W eksperymencie wykorzystano kamienną sól kłodawską białą. Autor nagrania wyjaśnił, dlaczego jej ilość w zalewie wpływa na to, czy ogórki kiszone wyjdą miękkie czy twarde. Posługując się danymi na temat składu produktu, wytłumaczył, że wapń i siarczany występują w soli kłodawskiej związane, czyli jako anhydryt, inaczej tzw. gips bez wody. W jaki sposób wpływa to na twardość ogórków kiszonych potraktowanych zalewą z dodatkiem takiej właśnie soli?

- W trakcie kiszenia nie tylko kwasy mlekowe się wytwarzają, ale między innymi też kwas octowy, i on reagując z wapniem z tej soli, tworzy octan wapnia. A octan wapnia jest bardzo znanym konserwantem żywności i bardzo znanym utwardzaczem tkanek roślinnych (...) ogórki mogą wyjść za gorzkie za sprawą siarczanów, które właśnie są w tym gipsie bez wody. Powyżej 400 mg siarczanów w takiej wodzie będzie już wyczuwalna goryczka ogórków - tłumaczy autor nagrania opublikowanego na kanale "ogrodnik news tv".
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟