PrzepisNie dodawaj takiej soli do ogórków kiszonych. Będą sflaczałe i niesmaczne

Nie dodawaj takiej soli do ogórków kiszonych. Będą sflaczałe i niesmaczne

Ogórki kiszone - co zrobić, by były idealne? Fot. AdobeStock
Ogórki kiszone - co zrobić, by były idealne? Fot. AdobeStock
31.07.2023 12:40, aktualizacja: 31.07.2023 15:47

Niezaprzeczalnie ulubionymi kiszonkami Polaków są te zrobione z ogórków. Niestety, wystarczy popełnić tylko jeden, drobny błąd, a słoiki będą zawierać sflaczałe i niesmaczne warzywa. Czego się wystrzegać, robiąc ogórki kiszone? Podpowiadamy.

Okazuje się, że sól ma ogromne znaczenie w przygotowaniu ogórków kiszonych. Wyjdą obłędnie pyszne tylko wtedy, kiedy użyjemy konkretnych rodzajów. Jeśli nie będziemy przestrzegać tej zasady, możemy zapomnieć o tym, że będą mieć piękny kolor i będą chrupiące. Jakiej zatem soli najlepiej użyć do kiszenia ogórków?

Jaka sól do kiszenia ogórków będzie najlepsza? Jaka sól nie nadaje się do przetworów?

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów soli (m.in. kuchenną, kamienną, morską, himalajską). Z tego powodu często nie wiemy, czy sól, jaką używamy na co dzień, nadaje się do kiszenia ogórków, czy do przetworów trzeba kupić zupełnie inną.

Niektórzy nie zwracają na to większej uwagi, a później zastanawiają się, dlaczego ogórki wychodzą im gorzkie albo zbyt miękkie. Jak zatem wybrać najlepszą sól do kiszenia ogórków? Przede wszystkim powinna być to sól nierafinowana (najbardziej popularne w Polsce to: kamienna, morska i himalajska), która nie zawiera antyzbrylaczy czy innych zbędnych dodatków.

Czy do kiszenia lepiej wybierać sól niejodowaną? Wiele gospodyń jest przekonanych, że używanie soli jodowanej może doprowadzić do szybszego popsucia się ogórków. Z kolei Instytut Żywności i Żywienia, który przeprowadził badanie dotyczące wpływu soli z jodkiem potasu na procesy fermentacyjne, nie zauważył, by miał on jakikolwiek negatywny wpływ na kiszenie warzyw. Sól jodowana ani nie doprowadziła do zepsucia się kiszonek, ani nie zmieniła ich smaku.

Przepis babci na ogórki kiszone. Będą twarde i obłędnie pyszne

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 2-3 ząbki czosnku na słoik,
  • korzeń chrzanu,
  • kilka liści chrzanu,
  • 10 baldachów kopru,
  • 1 litr zimnej wody,
  • 1 łyżka soli kamiennej.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obieramy. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy w grube plastry.
  2. Na dno słoików wykładamy koper, ząbki czosnku i plastry chrzanu.
  3. Układamy ciasno ogórki w słoikach.
  4. Wodę solimy i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy zawartość słoików i zakręcamy je. Smacznego!
Ogórki, z których będą robione kiszonki. Fot. Pixabay
Ogórki, z których będą robione kiszonki. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także