Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku

Jesienią nie ma lepszego śniadania niż rozgrzewająca owsianka z dynią, przyprawami i nutą kawy. To połączenie nie tylko pobudza i syci, ale też działa zbawiennie na układ trawienny i koncentrację. Wystarczy kilka łyżek tego dodatku, by zwykła owsianka stała się prawdziwym jesiennym rytuałem.

Jesienna owsianka z dynią to świetny początek dniaJesienna owsianka z dynią to świetny początek dnia
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Jesienna owsianka pumpkin spice latte to pomysł, który łączy w sobie smak jesieni, zapach ciepłych przypraw i energetyczne działanie kawy. Wystarczy porcja płatków owsianych, odrobina puree z dyni i ulubiony nabiał, by stworzyć śniadanie, które rozgrzewa od środka, poprawia nastrój i wspiera układ odpornościowy. Dynia, będąca podstawą tego dania, to nie tylko źródło smaku, ale też witamin i błonnika, dzięki którym jelita pracują sprawniej, a energia utrzymuje się na dłużej.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Jesienna owsianka pumpkin spice latte

Składniki:

  • 150 g dyni,
  • 40 g płatków owsianych,
  • 150 g skyru lub jogurtu naturalnego,
  • 100 ml napoju roślinnego lub mleka krowiego,
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • goździk,
  • miód do smaku.

Składniki do dekoracji:

  • łyżka skyru lub jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • pestki dyni,
  • kilka łyżeczek puree z dyni.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj dynię na tarce i dodaj do rondelka razem z goździkiem, płatkami owsianymi, imbirem, gałką muszkatołową, cynamonem i miodem.
  2. Zalej wszystko napojem roślinnym lub mlekiem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, często mieszając. Jeśli owsianka stanie się zbyt gęsta, dolej odrobinę wody.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj kawę ze skyrem lub jogurtem.
  4. Gdy owsianka będzie miękka i kremowa, dodaj przygotowaną mieszankę kawową, dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczek.
  5. Udekoruj łyżką skyru, cynamonem, pestkami dyni i porcją puree.

Dlaczego warto dodawać dynię do owsianki?

Dynia to prawdziwy superprodukt jesieni. Zawiera duże ilości beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A – kluczową dla zdrowia skóry, oczu i odporności. Dzięki witaminom C i E wspiera układ immunologiczny, działa przeciwzapalnie i spowalnia procesy starzenia.

Z kolei błonnik pokarmowy obecny w dyni usprawnia trawienie, poprawia perystaltykę jelit i wspiera rozwój korzystnych bakterii jelitowych. To właśnie dlatego po takiej owsiance jelita pracują jak w zegarku, a uczucie sytości utrzymuje się przez wiele godzin. Nie bez znaczenia są też naturalne cukry i potas, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu energii i wspierają koncentrację.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci