Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku

Jesienią nie ma lepszego śniadania niż rozgrzewająca owsianka z dynią, przyprawami i nutą kawy. To połączenie nie tylko pobudza i syci, ale też działa zbawiennie na układ trawienny i koncentrację. Wystarczy kilka łyżek tego dodatku, by zwykła owsianka stała się prawdziwym jesiennym rytuałem.

Jesienna owsianka z dynią to świetny początek dniaJesienna owsianka z dynią to świetny początek dnia
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Jesienna owsianka pumpkin spice latte to pomysł, który łączy w sobie smak jesieni, zapach ciepłych przypraw i energetyczne działanie kawy. Wystarczy porcja płatków owsianych, odrobina puree z dyni i ulubiony nabiał, by stworzyć śniadanie, które rozgrzewa od środka, poprawia nastrój i wspiera układ odpornościowy. Dynia, będąca podstawą tego dania, to nie tylko źródło smaku, ale też witamin i błonnika, dzięki którym jelita pracują sprawniej, a energia utrzymuje się na dłużej.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Jesienna owsianka pumpkin spice latte

Składniki:

  • 150 g dyni,
  • 40 g płatków owsianych,
  • 150 g skyru lub jogurtu naturalnego,
  • 100 ml napoju roślinnego lub mleka krowiego,
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • goździk,
  • miód do smaku.

Składniki do dekoracji:

  • łyżka skyru lub jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • pestki dyni,
  • kilka łyżeczek puree z dyni.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj dynię na tarce i dodaj do rondelka razem z goździkiem, płatkami owsianymi, imbirem, gałką muszkatołową, cynamonem i miodem.
  2. Zalej wszystko napojem roślinnym lub mlekiem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, często mieszając. Jeśli owsianka stanie się zbyt gęsta, dolej odrobinę wody.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj kawę ze skyrem lub jogurtem.
  4. Gdy owsianka będzie miękka i kremowa, dodaj przygotowaną mieszankę kawową, dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczek.
  5. Udekoruj łyżką skyru, cynamonem, pestkami dyni i porcją puree.

Dlaczego warto dodawać dynię do owsianki?

Dynia to prawdziwy superprodukt jesieni. Zawiera duże ilości beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A – kluczową dla zdrowia skóry, oczu i odporności. Dzięki witaminom C i E wspiera układ immunologiczny, działa przeciwzapalnie i spowalnia procesy starzenia.

Z kolei błonnik pokarmowy obecny w dyni usprawnia trawienie, poprawia perystaltykę jelit i wspiera rozwój korzystnych bakterii jelitowych. To właśnie dlatego po takiej owsiance jelita pracują jak w zegarku, a uczucie sytości utrzymuje się przez wiele godzin. Nie bez znaczenia są też naturalne cukry i potas, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu energii i wspierają koncentrację.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟