Wyrzucasz obierki z ogórków do kosza na śmieci? Możesz przez to sporo stracić

Ten sposób na wykorzystanie pozornie bezwartościowego produktu wdarł się do naszych kuchni niczym tornado i już w nich pozostał. To nie przelewki, dywagacje, ani niedźwiedzia przysługa, tylko coś naprawdę wystrzałowego. Już nigdy ot tak nie pozbędziesz się obierków z ogórków!

Obierki z ogórków jako element ruchu Zero Waste?Obierki z ogórków jako element ruchu Zero Waste
Źródło zdjęć: © canva.com

Ruch Zero Waste staje się w Europie coraz popularniejszy. Według jego sympatyków bezrefleksyjny konsumpcjonizm zakończy się niechybnie katastrofą (ze względu na ograniczoność światowych naturalnych zasobów), a jedynym sposobem na jej powstrzymanie jest zmiana stylu życia w różnych obszarach codzienności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawkowa rozkosz bez pieczenia. To deser idealny na lato

Jedną z takich płaszczyzn, której dotyczą rozważania przeciwników wszelkiego rodzaju marnotrawstwa, jest oczywiście kuchnia. Można powiedzieć, że jeszcze do niedawna ekologia kojarzyła się głównie (czy może: wyłącznie) z prawidłową segregacją śmieci. Kolejny krok w kierunku Zero Waste zakłada po pierwsze kupowanie tylko tego, co nam naprawdę potrzebne, a po drugie - wykorzystanie tego od A do Z.

Jeśli taka wizja ci się podoba - lub może nie dopisujesz temu żadnej symboliki, ale po prostu nie lubisz niczego marnować - a przy okazji chcesz co nieco zaoszczędzić, to na pewno spodoba ci się pomysł na przyrządzenie octu ogórkowego. Potrzebne ci będą do tego... obierki z ogórków - produkt, który z całą pewnością już nieraz trafił do twojego kosza na śmieci, prawda?

Obierki z ogórków mogą pomóc ci zaoszczędzić
Obierki z ogórków mogą pomóc ci zaoszczędzić © canva.com

Domowy ocet ogórkowy

Żeby przygotować ocet ogórkowy, który później możesz wykorzystać na przykład do letniej sałatki, będziesz potrzebował dużego słoika. Umyj go i wyparz, a następnie wrzuć obierki z ogórków do 2/3 jego wysokości. Zalej je roztworem wody i cukru w proporcjach 250 ml płynu na jedną płaską łyżkę cukru.

Słoik zakryj czystą ściereczką i odstaw na 3 tygodnie, mieszając raz dziennie. Na koniec przecedź płyn i gotowe! Gratulację - właśnie zostałeś oficjalnym przeciwnikiem marnotrawstwa, a przy okazji zaoszczędziłeś całkiem sporo pieniędzy!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości