Wyrzucasz obierki z ogórków do kosza na śmieci? Możesz przez to sporo stracić
Ten sposób na wykorzystanie pozornie bezwartościowego produktu wdarł się do naszych kuchni niczym tornado i już w nich pozostał. To nie przelewki, dywagacje, ani niedźwiedzia przysługa, tylko coś naprawdę wystrzałowego. Już nigdy ot tak nie pozbędziesz się obierków z ogórków!
13.08.2023 14:26
Ruch Zero Waste staje się w Europie coraz popularniejszy. Według jego sympatyków bezrefleksyjny konsumpcjonizm zakończy się niechybnie katastrofą (ze względu na ograniczoność światowych naturalnych zasobów), a jedynym sposobem na jej powstrzymanie jest zmiana stylu życia w różnych obszarach codzienności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jedną z takich płaszczyzn, której dotyczą rozważania przeciwników wszelkiego rodzaju marnotrawstwa, jest oczywiście kuchnia. Można powiedzieć, że jeszcze do niedawna ekologia kojarzyła się głównie (czy może: wyłącznie) z prawidłową segregacją śmieci. Kolejny krok w kierunku Zero Waste zakłada po pierwsze kupowanie tylko tego, co nam naprawdę potrzebne, a po drugie - wykorzystanie tego od A do Z.
Jeśli taka wizja ci się podoba - lub może nie dopisujesz temu żadnej symboliki, ale po prostu nie lubisz niczego marnować - a przy okazji chcesz co nieco zaoszczędzić, to na pewno spodoba ci się pomysł na przyrządzenie octu ogórkowego. Potrzebne ci będą do tego... obierki z ogórków - produkt, który z całą pewnością już nieraz trafił do twojego kosza na śmieci, prawda?
Domowy ocet ogórkowy
Żeby przygotować ocet ogórkowy, który później możesz wykorzystać na przykład do letniej sałatki, będziesz potrzebował dużego słoika. Umyj go i wyparz, a następnie wrzuć obierki z ogórków do 2/3 jego wysokości. Zalej je roztworem wody i cukru w proporcjach 250 ml płynu na jedną płaską łyżkę cukru.
Słoik zakryj czystą ściereczką i odstaw na 3 tygodnie, mieszając raz dziennie. Na koniec przecedź płyn i gotowe! Gratulację - właśnie zostałeś oficjalnym przeciwnikiem marnotrawstwa, a przy okazji zaoszczędziłeś całkiem sporo pieniędzy!