Jakie właściwości ma ocet balsamiczny? Nie bez powodu Włosi nazywają go "czarnym złotem"

Pomimo tego, że ocet balsamiczny nie jest popularnym produktem w polskiej kuchni, to grono jego zwolenników stale się powiększa. Jest to spowodowane m.in. jego dobroczynnymi właściwościami. Ten włoski produkt świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do potraw, ale również jako produkt, który korzystnie wpływa na organizm i zdrowie. Jakie właściwości ma ten ocet i do czego go użyć?

ObrazekOcet balsamiczny - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jeśli miałeś okazję przebywać we Włoszech, to z pewnością zauważyłeś, że ocet balsamiczny to dość popularny produkt w tym kraju. Już od wieków był uznawany za w pełni wartościowy produkt, który nie tylko podkreśla smak popularnych dań kuchni włoskiej, ale również jest środkiem na wszelkie dolegliwości. Przez mieszkańców był określany jako "czarne złoto". Ten włoski przysmak coraz częściej można kupić również w wielu polskich sklepach. Jakie właściwości ma ocet balsamiczny, na co pomaga i do czego go zastosować?

Ocet balsamiczny - najważniejsze informacje

Skoro ocet balsamiczny to "czarne złoto", to dobrze jest nieco lepiej poznać ten włoski ocet i wyjaśnić, czym tak naprawdę jest.

To przyprawa z gotowanego, zagęszczonego moszczu z winogron, do którego dodaje się ocet winny. Wyróżnia się gęstą konsystencją, ciemnym odcieniem i słodko-kwaśnym smakiem. Ponadto, charakteryzuje się wyrazistym aromatem, przez co stosuje się go do wielu rozmaitych potraw. Jeśli jeszcze o nim nie słyszałeś, to czas najwyższy, by to zmienić.

Obrazek
Ocet - Pyszności; Foto Canva.com

Oprócz tego, że ocet balsamiczny to świetny dodatek do sosów do sałatek i dressingów, to również korzystnie wpływa na organizm. Ten włoski przysmak z Modeny bez problemu można zakupić w wielu polskich sklepach. Największe prawdopodobieństwo, że uda się go zakupić to organizowane przez sieci spożywcze tzw. tygodnie kuchni włoskiej, w których można zakupić rozmaite włoskie produkty.

Jakie właściwości ma ocet balsamiczny?

Skoro jest to produkt, który podkreśla smak wielu dań i korzystnie wpływa na organizm, to dobrze jest w tym miejscu się chwilę zastanowić i odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie właściwości ma ocet balsamiczny. Pamiętaj, że w jego skład wchodzi ocet winny, jabłkowy oraz kwas octowy i to właśnie one wykazują właściwości bakteriobójcze i odkażające. Z tego też powodu wykorzystywano go w medycynie.

Najważniejsze właściwości octu balsamicznego to:

  • zmniejsza działanie wolnych rodników
  • spowalnia proces starzenia się skóry
  • działa przeciwnowotworowo
  • reguluje pracę jelit
  • usuwa toksyny z organizmu
  • przyspiesza metabolizm
  • wspomaga pracę układu pokarmowego
  • zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy
  • sprzyja redukcji masy ciała
  • reguluje poziom glukozy we krwi, dzięki czemu może być spożywany przez diabetyków.

Jak wykorzystać ocet balsamiczny w kuchni i kto może go spożywać?

Zastosowanie octu balsamicznego w kuchni zostało już częściowo wspomniane. Oprócz tego, że jest to świetny składnik sosu do sałatek i dressingów, to można go wykorzystać również do marynowania mięsa, w tym kurczaka.

Co ciekawe, ocet balsamiczny można z powodzeniem dodać do deserów. Cierpkość octu w połączeniu ze słodkim smakiem truskawek będzie naprawdę ciekawym połączeniem.

Obrazek
Wykorzystanie octu balsamicznego - Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli zastanawiasz się nad tym, kto może spożywać ten ocet i w jakich ilościach, to wiedz, że należy zachować ostrożność przy włączeniu go do codziennej diety. Regularne spożywanie octu balsamicznego może prowadzić do podrażnienia śluzówki i w konsekwencji - do wystąpienia wrzodów.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować tort w kształcie róży:

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm