Zasady zakupów w duchu zero waste. Dzięki nim oszczędzisz pieniądze
Styl życia zero waste opiera się na założeniu zmniejszania ilości wytwarzanych odpadów. Ten trend opanował również kuchnię, sposoby przygotowywania posiłków i robienia zakupów. Także w Polsce ma coraz więcej zwolenników. Oto patent na oszczędne zakupy.
18.04.2023 22:05
Zero waste, a także no waste, lub less waste to zbiór reguł, dzięki którym w efektywny sposób jesteśmy w stanie ograniczyć marnowanie produktów. Także w kuchni. Podstawą tej filozofii jest oszczędzanie i maksymalne wykorzystanie tego, co mamy. A statystyki są zatrważające - w Polsce wyrzuca się 9 mln ton żywności rocznie. Czas to zmienić i możesz zacząć od siebie.
Początkowo może ci się wydawać, że wprowadzenie zasad zero waste jest skomplikowane. To pozory, stosując się do poniższych zasad, przekonasz się, że niemarnowanie jedzenia jest proste i bardzo satysfakcjonujące! Efekty odczuje również twój domowy budżet. Co zatem zrobić, by nie marnować jedzenia? Sprawdź!
Po pierwsze, oszczędne zakupy z listą
Przemyślane zakupy to podstawa wdrażania zasad oszczędzania i niemarnowania jedzenia. Przed pójściem do sklepu obowiązkowo przygotuj listę produktów, których potrzebujesz. To pozwoli ci uniknąć kupowania niepotrzebnych rzeczy i dublowania produktów, które już masz w domu. Następnie, będąc już na zakupach, sztywno trzymaj się planu. Dzięki tej zasadzie weźmiesz tylko to, co niezbędne. Oszczędzisz nie tylko pieniądze, ale również czas, który traciłbyś, błądząc wśród sklepowych regałów.
Ważne jest również, by na spożywcze sprawunki wybierać się z pełnym brzuchem. Jeśli wejdziesz do sklepu głodny, na pewno wrzucisz do koszyka rzeczy, których nie zamierzałeś kupić, a potem być może wcale ich nie zjesz.
Zobacz także
Po drugie, patrz na daty ważności
Przyznaj się, ile razy zdarzyło ci się wyrzucić mleko lub jogurt, bo nie sprawdziłeś w sklepie daty ważności, a po kilku dniach od zakupu okazały się zepsute. Zapewne nie był to jeden raz, prawda? Dlatego skrupulatnie sprawdzaj oznaczenia na produktach, po które sięgasz. Uchroni cię to przed koniecznością wyrzucania produktów, które się przeterminowały lub wkrótce stracą ważność. Niech wejdzie ci to w nawyk.
Po trzecie, opakowania i gramatura
Według zasad filozofii zero waste w trakcie zakupów wybieraj przede wszystkim takie produkty, które po otwarciu (jeśli nie wykorzystasz ich w całości), jesteś w stanie szczelnie zamknąć - np. jogurty w słoikach i butelkach. Jeśli nie ma takiej możliwości, korzystaj ze szczelnych pojemników, które bez problemu dostaniesz na działach z wyposażeniem domu. Tak zabezpieczony żółty ser nie będzie się zsychał, a kawałek ulubionej szynki również dłużej będzie świeży.
Czytaj również: Zalety pakowania próżniowego
W ten sposób bez problemu przedłużysz trwałość nawet wrażliwych produktów — np. sałaty, która zazwyczaj już drugiego dnia od zakupu nie prezentuje się najlepiej. Wystarczy, że dno pojemnika wyłożysz lekko zwilżonym ręcznikiem papierowym i na nim ułożysz sałatę, po czym szczelnie zamkniesz pojemnik. W ten sposób przechowywana w lodówce sałata może być świeża nawet do 5 dni!
Równie ważną zasadą rozsądnego i ekonomicznego gospodarowania jedzeniem jest wybór odpowiedniej gramatury. Przykład: masz ochotę na sałatkę z kukurydzą z puszki. Kupujesz więc duże opakowanie, ale przecież nie zużyjesz jej w całości. Jej reszta w otwartej puszce najprawdopodobniej się popsuje i wyląduje w koszu na śmieci. Wybierz więc mniejsze opakowanie, które jednorazowo wykorzystasz.
Masz ochotę na szybki i prosty obiad? Wypróbuj przepis na zakręconą pizzę: