Do obiadu podaję tylko mizerię po szwedzku. Bije na głowę tradycyjną wersję

Lubisz mizerię i często robisz ją do obiadu? Jeśli tak, koniecznie musisz poznać szwedzką wersję kultowej sałatki. Jest po prostu obłędna!

Szwedzka wersja mizerii. Szwedzka wersja mizerii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vanillaechoes
Marzena Pęcak

Zanim podzielę się z tobą przepisem na szwedzką mizerię, muszę coś podkreślić. Oczywiście uwielbiam smak naszej mizerii i często serwuje ją w swojej kuchni z chrupiącym mięskiem oraz ziemniakami. 

Jednocześnie uważam, że w kuchni powinno się ciągle eksperymentować i szukać ciekawych rozwiązań. W przeciwnym wypadku szybko dopadnie nas nuda i nawet najlepsza tradycyjna mizeria prędzej czy później się przeje. A tego przecież każdy z nas chce uniknąć. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariańska zapiekanka z kapusty z ciecierzycą i pomidorami

Warto więc od czasu do czasu zaszaleć i zmienić coś w przepisie. I taka właśnie będzie dzisiejsza receptura. To prawdziwy powiew świeżości, który odmieni każdą kuchnię.

Szwedzka mizeria - co to takiego?

Pewnie w tej chwili zastanawiasz się, czym różni się szwedzka mizeria od rodzimego przepisu. Różnice są naprawdę małe, ale z drugiej strony, mocno wpływają na efekt końcowy. Po pierwsze, w mizerii szwedzkiej znajdziesz kawałki cebuli. A w polskiej wersji jest to raczej coś niespotykanego. 

Po drugie, w dzisiejszym przepisie nie zabraknie też octu oraz cukru. Oba składniki jeszcze bardziej wyostrzą smak domowej sałatki. Dodatkowo użyjesz też koperku. Będzie więc oryginalnie, ciekawie i smacznie jednocześnie!

Schabowy z ziemniakami i mizerią.
Schabowy z ziemniakami i mizerią © Adobe Stock | robert6666

Jak zrobić mizerię po szwedzku?

Do przygotowania nowej wersji mizerii potrzebujesz produktów, których używasz na co dzień. Tym samym dodatkowe zakupy na pewno ci nie grożą. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać nowy pomysł na genialny dodatek do obiadu jeszcze dziś. Twoi bliscy będą zachwyceni!

Składniki:

  • 3 ogórki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 cebulka dymka,
  • 15 ml octu jabłkowego,
  • 1/2 natki koperku,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij standardowo od przygotowania ogórków. Dokładnie je umyj, po czym wytrzyj do sucha.
  2. Następnie pokrój warzywa w cienkie plasterki i przesyp do miski.
  3. Teraz posiekaj drobno cebulę i dodaj ją do ogórków. Nie zapomnij także o soli.
  4. Miskę odstaw na 15 minut, po tym czasie pozbądź się wody z ogórków.
  5. Dopiero teraz możesz umieścić w misce pozostałe składniki.
  6. Dokładnie wymieszaj produkty, aby składniki stworzyły idealną kombinację smakową. I to wszystko, smacznego!

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o nowej wersji mizerii. Wykorzystasz ją w swojej kuchni? Ja na pewno ją zrobię i to nie jeden raz!

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy