Do obiadu podaję tylko mizerię po szwedzku. Bije na głowę tradycyjną wersję

Lubisz mizerię i często robisz ją do obiadu? Jeśli tak, koniecznie musisz poznać szwedzką wersję kultowej sałatki. Jest po prostu obłędna!

Szwedzka wersja mizerii. Szwedzka wersja mizerii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vanillaechoes

Zanim podzielę się z tobą przepisem na szwedzką mizerię, muszę coś podkreślić. Oczywiście uwielbiam smak naszej mizerii i często serwuje ją w swojej kuchni z chrupiącym mięskiem oraz ziemniakami. 

Jednocześnie uważam, że w kuchni powinno się ciągle eksperymentować i szukać ciekawych rozwiązań. W przeciwnym wypadku szybko dopadnie nas nuda i nawet najlepsza tradycyjna mizeria prędzej czy później się przeje. A tego przecież każdy z nas chce uniknąć. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariańska zapiekanka z kapusty z ciecierzycą i pomidorami

Warto więc od czasu do czasu zaszaleć i zmienić coś w przepisie. I taka właśnie będzie dzisiejsza receptura. To prawdziwy powiew świeżości, który odmieni każdą kuchnię.

Szwedzka mizeria - co to takiego?

Pewnie w tej chwili zastanawiasz się, czym różni się szwedzka mizeria od rodzimego przepisu. Różnice są naprawdę małe, ale z drugiej strony, mocno wpływają na efekt końcowy. Po pierwsze, w mizerii szwedzkiej znajdziesz kawałki cebuli. A w polskiej wersji jest to raczej coś niespotykanego. 

Po drugie, w dzisiejszym przepisie nie zabraknie też octu oraz cukru. Oba składniki jeszcze bardziej wyostrzą smak domowej sałatki. Dodatkowo użyjesz też koperku. Będzie więc oryginalnie, ciekawie i smacznie jednocześnie!

Schabowy z ziemniakami i mizerią.
Schabowy z ziemniakami i mizerią © Adobe Stock | robert6666

Jak zrobić mizerię po szwedzku?

Do przygotowania nowej wersji mizerii potrzebujesz produktów, których używasz na co dzień. Tym samym dodatkowe zakupy na pewno ci nie grożą. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać nowy pomysł na genialny dodatek do obiadu jeszcze dziś. Twoi bliscy będą zachwyceni!

Składniki:

  • 3 ogórki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 cebulka dymka,
  • 15 ml octu jabłkowego,
  • 1/2 natki koperku,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij standardowo od przygotowania ogórków. Dokładnie je umyj, po czym wytrzyj do sucha.
  2. Następnie pokrój warzywa w cienkie plasterki i przesyp do miski.
  3. Teraz posiekaj drobno cebulę i dodaj ją do ogórków. Nie zapomnij także o soli.
  4. Miskę odstaw na 15 minut, po tym czasie pozbądź się wody z ogórków.
  5. Dopiero teraz możesz umieścić w misce pozostałe składniki.
  6. Dokładnie wymieszaj produkty, aby składniki stworzyły idealną kombinację smakową. I to wszystko, smacznego!

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o nowej wersji mizerii. Wykorzystasz ją w swojej kuchni? Ja na pewno ją zrobię i to nie jeden raz!

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia