PrzepisSałatkiDo obiadu podaję tylko mizerię po szwedzku. Bije na głowę tradycyjną wersję

Do obiadu podaję tylko mizerię po szwedzku. Bije na głowę tradycyjną wersję

Szwedzka wersja mizerii
Szwedzka wersja mizerii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vanillaechoes
16.08.2023 11:46

Lubisz mizerię i często robisz ją do obiadu? Jeśli tak, koniecznie musisz poznać szwedzką wersję kultowej sałatki. Jest po prostu obłędna!

Zanim podzielę się z tobą przepisem na szwedzką mizerię, muszę coś podkreślić. Oczywiście uwielbiam smak naszej mizerii i często serwuje ją w swojej kuchni z chrupiącym mięskiem oraz ziemniakami. 

Jednocześnie uważam, że w kuchni powinno się ciągle eksperymentować i szukać ciekawych rozwiązań. W przeciwnym wypadku szybko dopadnie nas nuda i nawet najlepsza tradycyjna mizeria prędzej czy później się przeje. A tego przecież każdy z nas chce uniknąć. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warto więc od czasu do czasu zaszaleć i zmienić coś w przepisie. I taka właśnie będzie dzisiejsza receptura. To prawdziwy powiew świeżości, który odmieni każdą kuchnię.

Szwedzka mizeria - co to takiego?

Pewnie w tej chwili zastanawiasz się, czym różni się szwedzka mizeria od rodzimego przepisu. Różnice są naprawdę małe, ale z drugiej strony, mocno wpływają na efekt końcowy. Po pierwsze, w mizerii szwedzkiej znajdziesz kawałki cebuli. A w polskiej wersji jest to raczej coś niespotykanego. 

Po drugie, w dzisiejszym przepisie nie zabraknie też octu oraz cukru. Oba składniki jeszcze bardziej wyostrzą smak domowej sałatki. Dodatkowo użyjesz też koperku. Będzie więc oryginalnie, ciekawie i smacznie jednocześnie!

Schabowy z ziemniakami i mizerią
Schabowy z ziemniakami i mizerią© Adobe Stock | robert6666

Jak zrobić mizerię po szwedzku?

Do przygotowania nowej wersji mizerii potrzebujesz produktów, których używasz na co dzień. Tym samym dodatkowe zakupy na pewno ci nie grożą. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać nowy pomysł na genialny dodatek do obiadu jeszcze dziś. Twoi bliscy będą zachwyceni!

Składniki:

  • 3 ogórki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 cebulka dymka,
  • 15 ml octu jabłkowego,
  • 1/2 natki koperku,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij standardowo od przygotowania ogórków. Dokładnie je umyj, po czym wytrzyj do sucha.
  2. Następnie pokrój warzywa w cienkie plasterki i przesyp do miski.
  3. Teraz posiekaj drobno cebulę i dodaj ją do ogórków. Nie zapomnij także o soli.
  4. Miskę odstaw na 15 minut, po tym czasie pozbądź się wody z ogórków.
  5. Dopiero teraz możesz umieścić w misce pozostałe składniki.
  6. Dokładnie wymieszaj produkty, aby składniki stworzyły idealną kombinację smakową. I to wszystko, smacznego!

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o nowej wersji mizerii. Wykorzystasz ją w swojej kuchni? Ja na pewno ją zrobię i to nie jeden raz!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także