PrzepisDania bezmięsneKiedy stawiam ją na stole, zawsze znika jako pierwsza. Najlepsza letnia sałatka

Kiedy stawiam ją na stole, zawsze znika jako pierwsza. Najlepsza letnia sałatka

Panzanella to jedna z najpyszniejszych sezonowych sałatek
Panzanella to jedna z najpyszniejszych sezonowych sałatek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
14.08.2023 17:06, aktualizacja: 18.10.2023 14:27

Sezon na pomidory trwa w najlepsze. To właśnie teraz smakują najlepiej. Słodkie, mięsiste, pełne smaku. Wykorzystaj je do najlepszej letniej sałatki, w której to rozkochali się Włosi. Przedstawiamy pokręconą panzanellę.

Włosi jak nikt inny wykorzystują przestarzały chleb do przygotowania pysznych, ale prostych do przygotowania potraw, opartych na sezonowych składnikach. Jednym z takich dań jest panzanella, letnia sałatka z pomidorów, która zastąpi kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Historia panzanelli, najpopularniejszej, pomidorowej sałatki

W XVI wieku poeta zwany Bronzino napisał poemat do... sałatki, składającej się z cebuli i grzanek oraz octu winnego. Zdaniem wielu Włochów, to właśnie wtedy powstała panzanella. W XX wieku zaczęto dodawać do niej pomidorów.

Oryginalnie składa się z pomidorów, czerwonej cebuli i grzanek zamoczonych w soku z pomidorów z dodatkiem odrobiny octu winnego, soli i pieprzu. W niektórych regionach dodaje się do niej także świeżego ogórka, bazylii, sałaty, mięty czy czosnku. Przedstawiamy przepis na naszym daniem, najsmaczniejszą wersję tej włoskiej klasyki, którą pokazał Jakub Przeździecki, znany na Instagramie jako coocharz.

Przepis na panzanellę, najlepszą letnią sałatkę

Składniki:

  • 3 duże pomidory (malinowe, bawole serce, lima),
  • 150 gramów starego pieczywa,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • kilkanaście liści świeżej bazylii (im więcej, tym lepiej),
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka musztardy (np. dijon),
  • dwie łyżeczki octu winnego,
  • kopiasta łyżka startego parmezanu.


Przygotowanie:

  1. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój je w dużą kostkę, a następnie, przełóż je do miski z sitkiem. Posól je szczyptą soli. Po kilku minutach puszczą sok. Nie wylewaj go — stanowi podstawę sosu.
  2. Cebulę obierz i pokrój w cienkie pióra.
  3. Stare pieczywo pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, polej odrobiną oliwy i smaż do momentu, kiedy stanie się chrupiące. Na końcu, dopraw je solą i pieprzem.
  4. Do soku z pomidorów dodaj sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, parmezan, ocet i musztardę. Całość wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu.
  5. Do miski z sosem wrzuć pomidory i cebulę. Wymieszaj je dokładnie, a na końcu, wrzuć do nich liście bazylii i grzanki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także