Kiedy stawiam ją na stole, zawsze znika jako pierwsza. Najlepsza letnia sałatka

Sezon na pomidory trwa w najlepsze. To właśnie teraz smakują najlepiej. Słodkie, mięsiste, pełne smaku. Wykorzystaj je do najlepszej letniej sałatki, w której to rozkochali się Włosi. Przedstawiamy pokręconą panzanellę.

Panzanella to jedna z najpyszniejszych sezonowych sałatekPanzanella to jedna z najpyszniejszych sezonowych sałatek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Włosi jak nikt inny wykorzystują przestarzały chleb do przygotowania pysznych, ale prostych do przygotowania potraw, opartych na sezonowych składnikach. Jednym z takich dań jest panzanella, letnia sałatka z pomidorów, która zastąpi kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowa zapiekanka z chleba tostowego. Przepis stanie się twoim hitem

Historia panzanelli, najpopularniejszej, pomidorowej sałatki

W XVI wieku poeta zwany Bronzino napisał poemat do... sałatki, składającej się z cebuli i grzanek oraz octu winnego. Zdaniem wielu Włochów, to właśnie wtedy powstała panzanella. W XX wieku zaczęto dodawać do niej pomidorów.

Oryginalnie składa się z pomidorów, czerwonej cebuli i grzanek zamoczonych w soku z pomidorów z dodatkiem odrobiny octu winnego, soli i pieprzu. W niektórych regionach dodaje się do niej także świeżego ogórka, bazylii, sałaty, mięty czy czosnku. Przedstawiamy przepis na naszym daniem, najsmaczniejszą wersję tej włoskiej klasyki, którą pokazał Jakub Przeździecki, znany na Instagramie jako coocharz.

Przepis na panzanellę, najlepszą letnią sałatkę

Składniki:

  • 3 duże pomidory (malinowe, bawole serce, lima),
  • 150 gramów starego pieczywa,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • kilkanaście liści świeżej bazylii (im więcej, tym lepiej),
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka musztardy (np. dijon),
  • dwie łyżeczki octu winnego,
  • kopiasta łyżka startego parmezanu.


Przygotowanie:

  1. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój je w dużą kostkę, a następnie, przełóż je do miski z sitkiem. Posól je szczyptą soli. Po kilku minutach puszczą sok. Nie wylewaj go — stanowi podstawę sosu.
  2. Cebulę obierz i pokrój w cienkie pióra.
  3. Stare pieczywo pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, polej odrobiną oliwy i smaż do momentu, kiedy stanie się chrupiące. Na końcu, dopraw je solą i pieprzem.
  4. Do soku z pomidorów dodaj sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, parmezan, ocet i musztardę. Całość wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu.
  5. Do miski z sosem wrzuć pomidory i cebulę. Wymieszaj je dokładnie, a na końcu, wrzuć do nich liście bazylii i grzanki.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟