Niewielu wie, że pomidory można mrozić. Ale tylko jedna metoda jest dobra, by zachowały smak

Nie ulega wątpliwości, że pomidory to jedne z najzdrowszych letnich skarbów. W tym roku plantacje bardzo dobrze obrodziły, dzięki czemu możemy kupić ich więcej. Nie wszystko jednak wykorzystamy od razu. Co wtedy należy zrobić? Najlepszym sposobem będzie zamrożenie.

PomidoryPomidory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Pomidory mają to do siebie, że nie zawsze dojrzewają równomiernie. Trzeba je więc zbierać codziennie. Tak jest w przypadku hodowli pomidorków koktajlowych. Niektóre osoby zrywają też niedojrzałe pomidory i czekają kilka dni, aż będą dobre. Z warzyw możemy przygotować najróżniejsze przetwory, na przykład passatę lub keczup. Czasem jednak nie mamy czasu ani pomysłu, by za każdym razem je przerabiać. Co zrobić w takiej sytuacji?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Które pomidory mogą być długo przechowywane?

Wiadome jest, że warzywa powinny być jednocześnie aromatyczne i smaczne, ale i wytrzymałe. Dobrze byłoby, gdybyśmy mogli je dłużej przechowywać. Świetnym wyborem będą pomidory san marzano, czyli podłużne ze zwartym miąższem. Są jeszcze tak zwane malinowe ożarowskie. Oprócz tego, że są przepyszne, to jeszcze wypełnione są malinowym aromatem. Mogą być również transportowane, gdyż nie są zbyt miękkie. Dzięki tej właściwości nie obijają się i nie pleśnieją już na początku. Ważne jest jednak to, byśmy dokładnie przejrzeli każdy okaz.

Pomidory
Pomidory © pexels

Co zrobić, gdy mamy za dużo pomidorów?

Jak myślicie, jaki jest najlepszy sposób na przechowywanie warzyw? Powinniśmy je po prostu zamrozić, dzięki temu zachowają swoje najlepsze właściwości. Będą dobre przez kilka miesięcy, więc możemy zrobić z nich ciekawy w smaku sos lub passatę.


W przypadku pomidorków koktajlowych metoda jest banalnie prosta. Na początku układamy je na tacce i wstawiamy do zamrażarki, potem przekładamy je do woreczków i poddajemy je tak zwanemu głębokiemu mrożeniu. Takie warzywa możemy wykorzystać do zrobienia spaghetti lub smoothie.


Możemy także zamrozić duże pomidory. Wcześniej musimy jednak pokroić je na mniejsze kawałki i ułożyć na tackach. Następnie na kilka godzin wkładamy je do zamrażarki. Po tym czasie możemy przełożyć warzywa do woreczków strunowych. To zapobiegnie zlepieniu się kawałków pomidora w brzydko wyglądającą grudkę.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie