Dużo jedzenia, mało zmywania. Ekspresowy obiad z jednego garnka

Prosty i smaczny obiad dla dzieci z indykiem w roli głównej przygotujesz w mgnieniu oka. Jednogarnkowy przepis na pyszny gulasz z makaronem.

Pyszności; Jednogarnkowy gulasz dla dzieciPyszności; Jednogarnkowy gulasz dla dzieci
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Ewa Malinowska

Uwielbiam dania jednogarnkowe - często są ekspresowe i proste w przygotowaniu, a kuchenny zlew nie zapełnia się stertą brudnych naczyń. Ten przepis na gulasz z indyka jest nie tylko prosty, ale również pożywny i smaczny. Mój sekret to wykorzystanie do niego makaronu w kształcie bajkowych figurek, na przykład z uwielbianego "Psiego Patrolu". Porcji takiego obiadu nie odmówią nawet niejadki, a i dorośli z przyjemnością się skuszą. Szybki i niedrogi przepis świetnie sprawdzi się w zabiegane dni, gdy nie masz czasu na długie stanie przy garnkach. Jest trochę warzyw, jest źródło białka w postaci indyka - czego chcieć więcej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki przepis dla dzieci

Szybki obiad dla dzieci

Składniki:

  • 400 gramów piersi z indyka,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 cukinia,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • około 1,2 litra bulionu,
  • 1.5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • ½ łyżeczki curry,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 360 g makaronu,
  • ½ pęczka natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzewam olej roślinny i wrzucam pokrojoną w średniej wielkości kawałki pierś z indyka. Doprawiam słodką papryką, suszonym czosnkiem, przyprawą curry oraz solą i podsmażam.
  2. Do podsmażonego mięsa dorzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, marchewkę oraz koncentrat pomidorowy.
  3. Dorzucam liście laurowe i zalewam całość bulionem. Gotuję przez 15 minut.
  4. Po tym czasie dorzucam makaron oraz pokrojoną w kostkę cukinię, mieszam i gotuję pod przykryciem, aż do miękkości makaronu. Co jakiś czas mieszam zawartość garnka. Ja wybrałam makaron w kształcie "Psiego Patrolu", ale sprawdzą się też drobne świderki czy inne niezbyt duże kształty.
  5. Na koniec dorzucam posiekaną natkę pietruszki. Gulasz nakładam na talerze i podaję na ciepło. Robi się go ekspresowo, ale z talerzy znika jeszcze szybciej. Ciepły, pyszny obiad jest już gotowy. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy