WideoDużo jedzenia, mało zmywania. Ekspresowy obiad z jednego garnka

Dużo jedzenia, mało zmywania. Ekspresowy obiad z jednego garnka

Pyszności; Jednogarnkowy gulasz dla dzieci
Pyszności; Jednogarnkowy gulasz dla dzieci
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
13.08.2023 09:46

Prosty i smaczny obiad dla dzieci z indykiem w roli głównej przygotujesz w mgnieniu oka. Jednogarnkowy przepis na pyszny gulasz z makaronem.

Uwielbiam dania jednogarnkowe - często są ekspresowe i proste w przygotowaniu, a kuchenny zlew nie zapełnia się stertą brudnych naczyń. Ten przepis na gulasz z indyka jest nie tylko prosty, ale również pożywny i smaczny. Mój sekret to wykorzystanie do niego makaronu w kształcie bajkowych figurek, na przykład z uwielbianego "Psiego Patrolu". Porcji takiego obiadu nie odmówią nawet niejadki, a i dorośli z przyjemnością się skuszą. Szybki i niedrogi przepis świetnie sprawdzi się w zabiegane dni, gdy nie masz czasu na długie stanie przy garnkach. Jest trochę warzyw, jest źródło białka w postaci indyka - czego chcieć więcej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki obiad dla dzieci

Składniki:

  • 400 gramów piersi z indyka,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 cukinia,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • około 1,2 litra bulionu,
  • 1.5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • ½ łyżeczki curry,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 360 g makaronu,
  • ½ pęczka natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzewam olej roślinny i wrzucam pokrojoną w średniej wielkości kawałki pierś z indyka. Doprawiam słodką papryką, suszonym czosnkiem, przyprawą curry oraz solą i podsmażam.
  2. Do podsmażonego mięsa dorzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, marchewkę oraz koncentrat pomidorowy.
  3. Dorzucam liście laurowe i zalewam całość bulionem. Gotuję przez 15 minut.
  4. Po tym czasie dorzucam makaron oraz pokrojoną w kostkę cukinię, mieszam i gotuję pod przykryciem, aż do miękkości makaronu. Co jakiś czas mieszam zawartość garnka. Ja wybrałam makaron w kształcie "Psiego Patrolu", ale sprawdzą się też drobne świderki czy inne niezbyt duże kształty.
  5. Na koniec dorzucam posiekaną natkę pietruszki. Gulasz nakładam na talerze i podaję na ciepło. Robi się go ekspresowo, ale z talerzy znika jeszcze szybciej. Ciepły, pyszny obiad jest już gotowy. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także