Doświadczona gospodyni zdradziła mi trik. Wątróbka już nigdy nie wyjdzie sucha i twarda

Czy wiesz, że wystarczy naprawdę bardzo niewiele, aby przygotować wątróbkę w idealny wydaniu? I to za każdym razem? Takiej wiedzy nie możesz przegapić!

Co zrobić, aby wątróbka zachwycała smakiem?Co zrobić, aby wątróbka zachwycała smakiem?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Comugnero Silvana

Wątróbka to jedno z tych dań, które albo się kocha, albo nienawidzi. Wiem, że dla młodego pokolenia już sama nazwa może nie napawać zbytnim optymizmem. Jednak w okresie PRL-u to właśnie wątróbka wiodła prym na rodzimych stołach

I było tak z kilku powodów. Nie dość, że można było zrobić ją na wiele sposobów: w duszonej, smażonej, jak i pieczonej wersji, to jeszcze dostęp do niej był stosunkowo prosty. A trzeba podkreślić, że w czasach PRL brakowało naprawdę wielu produktów. Cena wątróbki też nie było jakoś specjalnie wygórowana, dlatego to właśnie ją kupowano w pierwszej kolejności. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ananasowa miska pełna zdrowia. Ten deser można zajadać bez wyrzutów sumienia

Wątróbka wcale nie taka straszna

Kolejny powód, dla którego wiele osób omija wątróbkę szerokim łukiem, to fakt, że mało kto wie, jak się nią zająć w odpowiedni sposób.

Podobnie było ze mną. Przez bardzo długi czas unikałam podrobów, ponieważ za każdym razem po przygotowaniu były twardesuche. Na szczęście wszystko zmieniło się dzięki pani Halince, która podzieliła się ze mną sprawdzoną metodą. Dzięki trikowi doświadczonej kucharki wątróbka za każdym razem wychodzi wręcz idealna, dlatego też zaczęła pojawiać się w mojej kuchni dużo częściej. W czym tkwi cały sekret?

Wątróbka w jesiennym wydaniu
Wątróbka w jesiennym wydaniu © Adobe Stock | Dar1930

Prosty trik, a efekty fenomenalne

Okazuje, się, że zanim weźmiemy się za obróbkę termiczną wątróbki, warto zastosować skuteczny patent. I nie martw się na zapas, to nic skomplikowanego. Po prostu zalej wątróbkę wrzątkiem i odstaw na kilka minut. I to wszystko. Po takiej kąpieli możesz spokojnie zacząć pracować z wątróbką

Na jakie efekty możesz liczyć w tym przypadku? Zacznijmy od tego, że w ten sposób na pewno poprawisz dwie kluczowe sprawy. Dla wielu osób smak wątróbki jest zbyt intensywny. Dzięki krótkiej kąpieli we wrzątku stanie się on dużo łagodniejszy. To jednak nie koniec dobrych wiadomości w tym temacie, bo taka kąpiel sprawi dodatkowo, że wątróbka zmieni swoją strukturę, będzie delikatnamiękka. Dlatego też po obórce cieplnej na pewno nie wyjdzie sucha i twarda. Wręcz przeciwnie będzie idealnie soczysta i mięciutka, a co za tym idzie, jej jedzenie będzie samą przyjemnością

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy znałeś wcześniej trik z moczeniem wątróbki. W ogóle często gości ona w twojej kuchni? Jeśli tak, to w jakiej formie?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości