Doświadczona gospodyni zdradziła mi trik. Wątróbka już nigdy nie wyjdzie sucha i twarda
Czy wiesz, że wystarczy naprawdę bardzo niewiele, aby przygotować wątróbkę w idealny wydaniu? I to za każdym razem? Takiej wiedzy nie możesz przegapić!
07.10.2023 | aktual.: 07.10.2023 07:46
Wątróbka to jedno z tych dań, które albo się kocha, albo nienawidzi. Wiem, że dla młodego pokolenia już sama nazwa może nie napawać zbytnim optymizmem. Jednak w okresie PRL-u to właśnie wątróbka wiodła prym na rodzimych stołach.
I było tak z kilku powodów. Nie dość, że można było zrobić ją na wiele sposobów: w duszonej, smażonej, jak i pieczonej wersji, to jeszcze dostęp do niej był stosunkowo prosty. A trzeba podkreślić, że w czasach PRL brakowało naprawdę wielu produktów. Cena wątróbki też nie było jakoś specjalnie wygórowana, dlatego to właśnie ją kupowano w pierwszej kolejności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wątróbka wcale nie taka straszna
Kolejny powód, dla którego wiele osób omija wątróbkę szerokim łukiem, to fakt, że mało kto wie, jak się nią zająć w odpowiedni sposób.
Podobnie było ze mną. Przez bardzo długi czas unikałam podrobów, ponieważ za każdym razem po przygotowaniu były twarde i suche. Na szczęście wszystko zmieniło się dzięki pani Halince, która podzieliła się ze mną sprawdzoną metodą. Dzięki trikowi doświadczonej kucharki wątróbka za każdym razem wychodzi wręcz idealna, dlatego też zaczęła pojawiać się w mojej kuchni dużo częściej. W czym tkwi cały sekret?
Prosty trik, a efekty fenomenalne
Okazuje, się, że zanim weźmiemy się za obróbkę termiczną wątróbki, warto zastosować skuteczny patent. I nie martw się na zapas, to nic skomplikowanego. Po prostu zalej wątróbkę wrzątkiem i odstaw na kilka minut. I to wszystko. Po takiej kąpieli możesz spokojnie zacząć pracować z wątróbką.
Na jakie efekty możesz liczyć w tym przypadku? Zacznijmy od tego, że w ten sposób na pewno poprawisz dwie kluczowe sprawy. Dla wielu osób smak wątróbki jest zbyt intensywny. Dzięki krótkiej kąpieli we wrzątku stanie się on dużo łagodniejszy. To jednak nie koniec dobrych wiadomości w tym temacie, bo taka kąpiel sprawi dodatkowo, że wątróbka zmieni swoją strukturę, będzie delikatna i miękka. Dlatego też po obórce cieplnej na pewno nie wyjdzie sucha i twarda. Wręcz przeciwnie będzie idealnie soczysta i mięciutka, a co za tym idzie, jej jedzenie będzie samą przyjemnością.
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy znałeś wcześniej trik z moczeniem wątróbki. W ogóle często gości ona w twojej kuchni? Jeśli tak, to w jakiej formie?