Kultowe danie z czasów PRL wraca do łask. Z tym przepisem będzie wyjątkowo soczyste

Wątróbkę jedni kochają, dla innych zaś jest koszmarem z dzieciństwa. Z tym przepisem wyjdzie tak smaczna, że przekona do siebie niejednego sceptyka.

Wątróbka z cebulką- PysznościWątróbka z cebulką- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Chociaż przygotowanie wątróbki nie wydaje się być trudnym zadaniem, to wiele osób poległo na jej smażeniu. Idealna wątróbka powinna być miękka, soczysta i łatwa do przekrojenia nawet widelcem. Podczas przygotowywania popełniany jest często jeden błąd, przez który podroby zamieniają się w twardą i nieapetyczną porcję mięsa. Wystarczy go unikać, aby dojść do wątróbkowej perfekcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast bułek wybrałam gofry. Takie burger to strzał w dziesiątkę

Czy wątróbka jest zdrowa?

Wątróbka jest wyjątkowo bogatym źródłem wielu witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Bogata jest w wapń, żelazo, fosfor, magnez i potas. Cieszy się znacznie mniejszą popularnością niż filety z kurczaka, a ma o wiele więcej do zaoferowania. Porcja wątróbki z kurczaka o wadze 100 gramów dostarcza większą ilość witaminy A, B2, B9 oraz B12 niż jest zalecane dzienne spożycie. Szczególnie ważna jest witamina B12, która ma pozytywny wpływ na proces tworzenia czerwonych krwinek oraz poprawia efektywność funkcjonowania komórek.

Wątróbka- Pyszności
Wątróbka- Pyszności © Licencjodawca

Wątróbka z cebulką

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 3-4 cebule,
  • olej roślinny lub smalec,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw dokładnie oczyszczam wątróbkę z błonek i usuwam niechciane części nożem.
  2. Następnie kroję mięso na mniejsze kawałki i odkładam na bok. Nie solę wątróbki przed smażeniem, aby nie stała się twarda.
  3. Obtaczam wątróbkę w mące pszennej.
  4. Obieram cebulę i kroję ją w piórka. Podsmażam cebulę na odrobinie oleju lub smalcu aż do momentu, gdy stanie się szklista.
  5. Zdejmuję podsmażoną cebulę z patelni i dodaję więcej tłuszczu.
  6. Wrzucam na rozgrzaną patelnię wątróbkę obtoczoną w mące.
  7. Smażę wątróbkę bez przykrywki, często mieszając, aż mięso stanie się miękkie.
  8. Odlewam nadmiar tłuszczu z patelni.
  9. Ponownie wrzucam podsmażoną cebulę na patelnię z wątróbką i smażę wszystko przez kilka minut, aby połączyły się smaki.
  10. Na koniec doprawiam solą i pieprzem wedle własnego uznania.
  11. Najlepiej smakuje od razu po usmażeniu, kiedy jest ciepła i bardzo miękka.

Wątróbkę podaję w towarzystwie ugotowanych ziemniaków lub z kromką świeżego pieczywa. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇