Kultowe danie z czasów PRL wraca do łask. Z tym przepisem będzie wyjątkowo soczyste

Wątróbkę jedni kochają, dla innych zaś jest koszmarem z dzieciństwa. Z tym przepisem wyjdzie tak smaczna, że przekona do siebie niejednego sceptyka.

Wątróbka z cebulką- PysznościWątróbka z cebulką- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Chociaż przygotowanie wątróbki nie wydaje się być trudnym zadaniem, to wiele osób poległo na jej smażeniu. Idealna wątróbka powinna być miękka, soczysta i łatwa do przekrojenia nawet widelcem. Podczas przygotowywania popełniany jest często jeden błąd, przez który podroby zamieniają się w twardą i nieapetyczną porcję mięsa. Wystarczy go unikać, aby dojść do wątróbkowej perfekcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast bułek wybrałam gofry. Takie burger to strzał w dziesiątkę

Czy wątróbka jest zdrowa?

Wątróbka jest wyjątkowo bogatym źródłem wielu witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Bogata jest w wapń, żelazo, fosfor, magnez i potas. Cieszy się znacznie mniejszą popularnością niż filety z kurczaka, a ma o wiele więcej do zaoferowania. Porcja wątróbki z kurczaka o wadze 100 gramów dostarcza większą ilość witaminy A, B2, B9 oraz B12 niż jest zalecane dzienne spożycie. Szczególnie ważna jest witamina B12, która ma pozytywny wpływ na proces tworzenia czerwonych krwinek oraz poprawia efektywność funkcjonowania komórek.

Wątróbka- Pyszności
Wątróbka- Pyszności © Licencjodawca

Wątróbka z cebulką

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 3-4 cebule,
  • olej roślinny lub smalec,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw dokładnie oczyszczam wątróbkę z błonek i usuwam niechciane części nożem.
  2. Następnie kroję mięso na mniejsze kawałki i odkładam na bok. Nie solę wątróbki przed smażeniem, aby nie stała się twarda.
  3. Obtaczam wątróbkę w mące pszennej.
  4. Obieram cebulę i kroję ją w piórka. Podsmażam cebulę na odrobinie oleju lub smalcu aż do momentu, gdy stanie się szklista.
  5. Zdejmuję podsmażoną cebulę z patelni i dodaję więcej tłuszczu.
  6. Wrzucam na rozgrzaną patelnię wątróbkę obtoczoną w mące.
  7. Smażę wątróbkę bez przykrywki, często mieszając, aż mięso stanie się miękkie.
  8. Odlewam nadmiar tłuszczu z patelni.
  9. Ponownie wrzucam podsmażoną cebulę na patelnię z wątróbką i smażę wszystko przez kilka minut, aby połączyły się smaki.
  10. Na koniec doprawiam solą i pieprzem wedle własnego uznania.
  11. Najlepiej smakuje od razu po usmażeniu, kiedy jest ciepła i bardzo miękka.

Wątróbkę podaję w towarzystwie ugotowanych ziemniaków lub z kromką świeżego pieczywa. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie