Wielu bezmyślnie rozdeptuje. Kiedyś dzieciaki zajadały się na potęgę
Mirabelka to owoc, który często jest niedoceniany. Jest jednak nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Warto ją włączyć do swojej diety, aby cieszyć się jej walorami smakowymi i prozdrowotnymi.
05.10.2023 09:58
Mirabelka, często niedoceniana i zapomniana, to prawdziwy skarb w krainie owoców. Owoce te, często rozdeptywane na chodnikach miast, kryją w sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale także liczne możliwości kulinarne. Dzięki swojemu soczystemu miąższowi i słodko-kwaśnemu smakowi mirabelki świetnie nadają się do przetworów, wspaniałych dżemów, konfitur, musów, soków, nalewek i aromatycznych kompotów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mirabelka w kuchni i jej korzyści dla zdrowia
Mirabelki nie tylko zachwycają smakiem, ale także oferują wiele korzyści zdrowotnych. Owoce te są bogate w witaminy i przeciwutleniacze. Zwłaszcza mirabelki o żółtej skórce są źródłem beta-karotenu, silnego przeciwutleniacza chroniącego przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami. Mirabelki zawierają również przeciwutleniacze, takie jak zeaksantyna i flawonoidy, które wspierają obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.
Mirabelki można spotkać w miastach, przydomowych ogrodach, ale przede wszystkim na terenach wiejskich.
Jak zrobić pyszny kompot z mirabelek?
Składniki:
- 2 kg mirabelek,
- 0,5 kg cukru,
- 1 litr wody.
Przygotowanie:
- Mirabelki umyć i osuszyć.
- Włożyć do słoików.
- Doprowadzić wodę do wrzenia, dodać cukier i gotować przez 5 minut.
- Gorącą wodę z cukrem wlać do słoików.
- Słoiki dokładnie zakręcić.
Pasteryzować przez około 20 minut.