Wielu bezmyślnie rozdeptuje. Kiedyś dzieciaki zajadały się na potęgę

Mirabelka to owoc, który często jest niedoceniany. Jest jednak nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Warto ją włączyć do swojej diety, aby cieszyć się jej walorami smakowymi i prozdrowotnymi.

MirabelkiMirabelki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Mirabelka, często niedoceniana i zapomniana, to prawdziwy skarb w krainie owoców. Owoce te, często rozdeptywane na chodnikach miast, kryją w sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale także liczne możliwości kulinarne. Dzięki swojemu soczystemu miąższowi i słodko-kwaśnemu smakowi mirabelki świetnie nadają się do przetworów, wspaniałych dżemów, konfitur, musów, soków, nalewek i aromatycznych kompotów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten chlebek z dodatkami znika w mgnieniu oka. Zrób go jeszcze dziś i sam się przekonaj

Mirabelka w kuchni i jej korzyści dla zdrowia

Mirabelki nie tylko zachwycają smakiem, ale także oferują wiele korzyści zdrowotnych. Owoce te są bogate w witaminy i przeciwutleniacze. Zwłaszcza mirabelki o żółtej skórce są źródłem beta-karotenu, silnego przeciwutleniacza chroniącego przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami. Mirabelki zawierają również przeciwutleniacze, takie jak zeaksantyna i flawonoidy, które wspierają obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

Mirabelki można spotkać w miastach, przydomowych ogrodach, ale przede wszystkim na terenach wiejskich.

Jak zrobić pyszny kompot z mirabelek?

Składniki:

  • 2 kg mirabelek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 1 litr wody.

Przygotowanie:

  1. Mirabelki umyć i osuszyć.
  2. Włożyć do słoików.
  3. Doprowadzić wodę do wrzenia, dodać cukier i gotować przez 5 minut.
  4. Gorącą wodę z cukrem wlać do słoików.
  5. Słoiki dokładnie zakręcić.

Pasteryzować przez około 20 minut.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości