Wielu bezmyślnie rozdeptuje. Kiedyś dzieciaki zajadały się na potęgę

Mirabelka to owoc, który często jest niedoceniany. Jest jednak nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Warto ją włączyć do swojej diety, aby cieszyć się jej walorami smakowymi i prozdrowotnymi.

MirabelkiMirabelki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Mirabelka, często niedoceniana i zapomniana, to prawdziwy skarb w krainie owoców. Owoce te, często rozdeptywane na chodnikach miast, kryją w sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale także liczne możliwości kulinarne. Dzięki swojemu soczystemu miąższowi i słodko-kwaśnemu smakowi mirabelki świetnie nadają się do przetworów, wspaniałych dżemów, konfitur, musów, soków, nalewek i aromatycznych kompotów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten chlebek z dodatkami znika w mgnieniu oka. Zrób go jeszcze dziś i sam się przekonaj

Mirabelka w kuchni i jej korzyści dla zdrowia

Mirabelki nie tylko zachwycają smakiem, ale także oferują wiele korzyści zdrowotnych. Owoce te są bogate w witaminy i przeciwutleniacze. Zwłaszcza mirabelki o żółtej skórce są źródłem beta-karotenu, silnego przeciwutleniacza chroniącego przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami. Mirabelki zawierają również przeciwutleniacze, takie jak zeaksantyna i flawonoidy, które wspierają obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

Mirabelki można spotkać w miastach, przydomowych ogrodach, ale przede wszystkim na terenach wiejskich.

Jak zrobić pyszny kompot z mirabelek?

Składniki:

  • 2 kg mirabelek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 1 litr wody.

Przygotowanie:

  1. Mirabelki umyć i osuszyć.
  2. Włożyć do słoików.
  3. Doprowadzić wodę do wrzenia, dodać cukier i gotować przez 5 minut.
  4. Gorącą wodę z cukrem wlać do słoików.
  5. Słoiki dokładnie zakręcić.

Pasteryzować przez około 20 minut.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀