PrzepisNapojeMoja mama nakłuwa śliwki igłą i upycha w słoikach. Robię to samo od lat, bo efekt jest niesamowity

Moja mama nakłuwa śliwki igłą i upycha w słoikach. Robię to samo od lat, bo efekt jest niesamowity

Sezon na śliwki staram się zawsze w pełni wykorzystać. W mojej spiżarni nie może zabraknąć pysznych przetworów z tym owocem w roli głównej. Od lat przygotowuję je według przepisu mojej mamy.

Śliwki- Pyszności
Śliwki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Archiwum Prywatne

21.09.2023 | aktual.: 09.01.2024 12:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Śliwki to zdecydowanie mój ulubiony jesienny owoc. Gdy tylko lokalne stragany wypełniają się fioletowymi owocami od rolników, ruszam z wielką torbą na zakupy. Część zjadam w formie zdrowej przekąski, czasem przygotowuję tradycyjne knedle, dorzucam do owsianki lub zamykam w słoiku. Dzięki temu ostatniemu mogę cieszyć się smakiem wyjątkowych owoców przez cały rok. Kompot ze śliwek przynosi orzeźwienie, świetnie gasi pragnienie, ale równie dobrze smakuje na ciepło. Zimą podgrzewam go z dodatkiem cynamonu, dekoruję plasterkiem pomarańczy i cieszę się zdrowym i pysznym napojem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kompot ze śliwek

Składniki:

  • 2 kg śliwek,
  • woda,
  • cukier (1 łyżka na słoik).



Śliwki- Pyszności
Śliwki- Pyszności© Archiwum Prywatne

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki dokładnie myję i usuwam z nich ogonki.
  2. Przy pomocy czystej igły nakłuwam śliwki w kilku miejscach. Dzięki nakłuciu owoce puszczą sok, który zamieni się później w połączeniu z wodą w pyszny kompot.
  3. Słoiki dokładnie myję i wyparzam. Odstawiam do wysuszenia.
  4. Do słoików wkładam śliwki i posypuję je łyżką cukru. Zalewam całość zimną, przegotowaną wcześniej wodą.
  5. Dno garnka wykładam ściereczką i wstawiam do środka słoiki, Wlewam zimną wodę tak, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Nie powinna sięgać zakrętek, bo słoiki mogą się źle zawekować.
  6. Wekuję przez 40 minut.
  7. Wyciągam z garnka i odstawiam do góry nogami do wystygnięcia.
  8. Następnie normalnie odwracam słoiki i przechowuję je w suchym i chłodnym miejscu.


Kompot ze śliwek- Pyszności
Kompot ze śliwek- Pyszności© Licencjodawca

Do czego wykorzystać śliwki z kompotu?

Kompot wypity i zastanawiasz się, co zrobić z owocami? Najprościej jest je po prostu zjeść- są przepyszne. Możesz je również dodać do ciasta drożdżowego lub jogurtowego, a nawet udekorować nimi bezę w jesiennym wydaniu. Odłóż je jednak wcześniej na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Świetnie smakują jako dodatek do jaglanki lub owsianki, możesz również zamienić je w kisiel lub wykorzystać jako farsz do pierogów na słodko.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepispopularnekompot