PrzepisNapojeMoja mama nakłuwa śliwki igłą i upycha w słoikach. Robię to samo od lat, bo efekt jest niesamowity

Moja mama nakłuwa śliwki igłą i upycha w słoikach. Robię to samo od lat, bo efekt jest niesamowity

Śliwki- Pyszności
Śliwki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Archiwum Prywatne
21.09.2023 15:38, aktualizacja: 09.01.2024 12:56

Sezon na śliwki staram się zawsze w pełni wykorzystać. W mojej spiżarni nie może zabraknąć pysznych przetworów z tym owocem w roli głównej. Od lat przygotowuję je według przepisu mojej mamy.

Śliwki to zdecydowanie mój ulubiony jesienny owoc. Gdy tylko lokalne stragany wypełniają się fioletowymi owocami od rolników, ruszam z wielką torbą na zakupy. Część zjadam w formie zdrowej przekąski, czasem przygotowuję tradycyjne knedle, dorzucam do owsianki lub zamykam w słoiku. Dzięki temu ostatniemu mogę cieszyć się smakiem wyjątkowych owoców przez cały rok. Kompot ze śliwek przynosi orzeźwienie, świetnie gasi pragnienie, ale równie dobrze smakuje na ciepło. Zimą podgrzewam go z dodatkiem cynamonu, dekoruję plasterkiem pomarańczy i cieszę się zdrowym i pysznym napojem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kompot ze śliwek

Składniki:

  • 2 kg śliwek,
  • woda,
  • cukier (1 łyżka na słoik).



Śliwki- Pyszności
Śliwki- Pyszności© Archiwum Prywatne

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki dokładnie myję i usuwam z nich ogonki.
  2. Przy pomocy czystej igły nakłuwam śliwki w kilku miejscach. Dzięki nakłuciu owoce puszczą sok, który zamieni się później w połączeniu z wodą w pyszny kompot.
  3. Słoiki dokładnie myję i wyparzam. Odstawiam do wysuszenia.
  4. Do słoików wkładam śliwki i posypuję je łyżką cukru. Zalewam całość zimną, przegotowaną wcześniej wodą.
  5. Dno garnka wykładam ściereczką i wstawiam do środka słoiki, Wlewam zimną wodę tak, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Nie powinna sięgać zakrętek, bo słoiki mogą się źle zawekować.
  6. Wekuję przez 40 minut.
  7. Wyciągam z garnka i odstawiam do góry nogami do wystygnięcia.
  8. Następnie normalnie odwracam słoiki i przechowuję je w suchym i chłodnym miejscu.


Kompot ze śliwek- Pyszności
Kompot ze śliwek- Pyszności© Licencjodawca

Do czego wykorzystać śliwki z kompotu?

Kompot wypity i zastanawiasz się, co zrobić z owocami? Najprościej jest je po prostu zjeść- są przepyszne. Możesz je również dodać do ciasta drożdżowego lub jogurtowego, a nawet udekorować nimi bezę w jesiennym wydaniu. Odłóż je jednak wcześniej na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Świetnie smakują jako dodatek do jaglanki lub owsianki, możesz również zamienić je w kisiel lub wykorzystać jako farsz do pierogów na słodko.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także