Czy można jeść śliwki z białym nalotem? Wiele osób nie wie i popełnia ogromny błąd

Masz słabość do śliwek? Jeśli tak, koniecznie sprawdź, co może oznaczać biały nalot na tych owocach. Wiele osób nie ma o tym zielonego pojęcia.

ŚliwkiŚliwki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
Marzena Pęcak

Jestem ogromną miłośniczką warzyw i owoców. A jak wiadomo, jesienią możemy cieszyć się całą masą takich smakołyków. Nie inaczej jest w przypadku śliwek. Używam ich zarówno do wypieków, jak i obiadu w słodkim wydaniu. 

Śliwki, podobnie jak inne owoce, mogą ulec zepsuciu. Dlatego, zanim je użyjemy, warto dobrze im się przyjrzeć. Często, kiedy zauważamy na nich biały nalot, zastanawiamy się, czy w ogóle można je jeść. Dziś raz na zawsze rozstrzygniemy ten dylemat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znikną, nim się obejrzysz. Rożki chilli con carne to najlepsza przekąska na imprezę

Co oznacza biały nalot na śliwkach?

Już na samym wstępie, mogę cię uspokoić. Biały nalot na opisywanych owocach jest jak najbardziej normalnymnaturalnym zjawiskiem. Tak naprawdę jest to ochronna warstwa śliwki przed uszkodzeniami lub wysychaniem.

Dlaczego śliwki nie zawsze mają taką ochronę? Sprawa jest bardzo prosta. Biały nalot z czasem po prostu się ściera. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że śliwki bez białego nalotu były często transportowane i przerzucane. W wyniku takich działań nalot z czasem po prostu zniknął z ich powierzchni

Śliwki mogą stać się bazą wielu pysznych przepisów
Śliwki mogą stać się bazą wielu pysznych przepisów © Adobe Stock | Sea Wave

Co powinno wzbudzić twoją czujność?

Jeśli chcesz sprawdzić, czy śliwki na pewno nadają się do zjedzenia, możesz zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów. Po pierwsze, sprawdź ich zapach. Jeśli będzie on nieprzyjemny, może oznaczać to, że owoce zaczęły się psuć, wtedy też najlepiej od razu je wyrzuć.

Stan śliwek możesz ocenić też po dotyku. Owoce te powinny być jędrne. Jeśli są zbyt miękkie, wręcz rozpadają się po lekkim nacisku, lepiej ich nie jedz. Na koniec zwróć też uwagę na kolor samego miąższu. Jeśli jest on jednolity, bez przebarwień i ciemnych plam, śliwka powinna nadawać się do jedzenia.

Teraz dokładnie wiesz, co powinno wzbudzić twój niepokój w przypadku śliwek. Oczywiście, jeśli w twojej głowie pojawią się nawet najmniejsze wątpliwości, lepiej odpuść i po prostu zrezygnuj z jedzenia śliwek. Jeśli znasz też inne przydatne informacje i patenty w przypadku śliwek, koniecznie napisz mi o tym jeszcze dziś. Takiej wiedzy nigdy za wiele!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione