PoradyCzy można jeść śliwki z białym nalotem? Wiele osób nie wie i popełnia ogromny błąd

Czy można jeść śliwki z białym nalotem? Wiele osób nie wie i popełnia ogromny błąd

Śliwki
Śliwki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
15.09.2023 18:57

Masz słabość do śliwek? Jeśli tak, koniecznie sprawdź, co może oznaczać biały nalot na tych owocach. Wiele osób nie ma o tym zielonego pojęcia.

Jestem ogromną miłośniczką warzyw i owoców. A jak wiadomo, jesienią możemy cieszyć się całą masą takich smakołyków. Nie inaczej jest w przypadku śliwek. Używam ich zarówno do wypieków, jak i obiadu w słodkim wydaniu. 

Śliwki, podobnie jak inne owoce, mogą ulec zepsuciu. Dlatego, zanim je użyjemy, warto dobrze im się przyjrzeć. Często, kiedy zauważamy na nich biały nalot, zastanawiamy się, czy w ogóle można je jeść. Dziś raz na zawsze rozstrzygniemy ten dylemat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co oznacza biały nalot na śliwkach?

Już na samym wstępie, mogę cię uspokoić. Biały nalot na opisywanych owocach jest jak najbardziej normalnymnaturalnym zjawiskiem. Tak naprawdę jest to ochronna warstwa śliwki przed uszkodzeniami lub wysychaniem.

Dlaczego śliwki nie zawsze mają taką ochronę? Sprawa jest bardzo prosta. Biały nalot z czasem po prostu się ściera. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że śliwki bez białego nalotu były często transportowane i przerzucane. W wyniku takich działań nalot z czasem po prostu zniknął z ich powierzchni

Śliwki mogą stać się bazą wielu pysznych przepisów
Śliwki mogą stać się bazą wielu pysznych przepisów© Adobe Stock | Sea Wave

Co powinno wzbudzić twoją czujność?

Jeśli chcesz sprawdzić, czy śliwki na pewno nadają się do zjedzenia, możesz zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów. Po pierwsze, sprawdź ich zapach. Jeśli będzie on nieprzyjemny, może oznaczać to, że owoce zaczęły się psuć, wtedy też najlepiej od razu je wyrzuć.

Stan śliwek możesz ocenić też po dotyku. Owoce te powinny być jędrne. Jeśli są zbyt miękkie, wręcz rozpadają się po lekkim nacisku, lepiej ich nie jedz. Na koniec zwróć też uwagę na kolor samego miąższu. Jeśli jest on jednolity, bez przebarwień i ciemnych plam, śliwka powinna nadawać się do jedzenia.

Teraz dokładnie wiesz, co powinno wzbudzić twój niepokój w przypadku śliwek. Oczywiście, jeśli w twojej głowie pojawią się nawet najmniejsze wątpliwości, lepiej odpuść i po prostu zrezygnuj z jedzenia śliwek. Jeśli znasz też inne przydatne informacje i patenty w przypadku śliwek, koniecznie napisz mi o tym jeszcze dziś. Takiej wiedzy nigdy za wiele!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także