Czy można jeść śliwki z białym nalotem? Wiele osób nie wie i popełnia ogromny błąd

Masz słabość do śliwek? Jeśli tak, koniecznie sprawdź, co może oznaczać biały nalot na tych owocach. Wiele osób nie ma o tym zielonego pojęcia.

ŚliwkiŚliwki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
Marzena Pęcak

Jestem ogromną miłośniczką warzyw i owoców. A jak wiadomo, jesienią możemy cieszyć się całą masą takich smakołyków. Nie inaczej jest w przypadku śliwek. Używam ich zarówno do wypieków, jak i obiadu w słodkim wydaniu. 

Śliwki, podobnie jak inne owoce, mogą ulec zepsuciu. Dlatego, zanim je użyjemy, warto dobrze im się przyjrzeć. Często, kiedy zauważamy na nich biały nalot, zastanawiamy się, czy w ogóle można je jeść. Dziś raz na zawsze rozstrzygniemy ten dylemat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znikną, nim się obejrzysz. Rożki chilli con carne to najlepsza przekąska na imprezę

Co oznacza biały nalot na śliwkach?

Już na samym wstępie, mogę cię uspokoić. Biały nalot na opisywanych owocach jest jak najbardziej normalnymnaturalnym zjawiskiem. Tak naprawdę jest to ochronna warstwa śliwki przed uszkodzeniami lub wysychaniem.

Dlaczego śliwki nie zawsze mają taką ochronę? Sprawa jest bardzo prosta. Biały nalot z czasem po prostu się ściera. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że śliwki bez białego nalotu były często transportowane i przerzucane. W wyniku takich działań nalot z czasem po prostu zniknął z ich powierzchni

Śliwki mogą stać się bazą wielu pysznych przepisów
Śliwki mogą stać się bazą wielu pysznych przepisów © Adobe Stock | Sea Wave

Co powinno wzbudzić twoją czujność?

Jeśli chcesz sprawdzić, czy śliwki na pewno nadają się do zjedzenia, możesz zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów. Po pierwsze, sprawdź ich zapach. Jeśli będzie on nieprzyjemny, może oznaczać to, że owoce zaczęły się psuć, wtedy też najlepiej od razu je wyrzuć.

Stan śliwek możesz ocenić też po dotyku. Owoce te powinny być jędrne. Jeśli są zbyt miękkie, wręcz rozpadają się po lekkim nacisku, lepiej ich nie jedz. Na koniec zwróć też uwagę na kolor samego miąższu. Jeśli jest on jednolity, bez przebarwień i ciemnych plam, śliwka powinna nadawać się do jedzenia.

Teraz dokładnie wiesz, co powinno wzbudzić twój niepokój w przypadku śliwek. Oczywiście, jeśli w twojej głowie pojawią się nawet najmniejsze wątpliwości, lepiej odpuść i po prostu zrezygnuj z jedzenia śliwek. Jeśli znasz też inne przydatne informacje i patenty w przypadku śliwek, koniecznie napisz mi o tym jeszcze dziś. Takiej wiedzy nigdy za wiele!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇