Owoc idealny na odchudzanie. Mocno podkręca metabolizm

Obfituje w liczne witaminy i antyoksydanty, a do tego, przyśpiesza odchudzanie. Naturalnie słodki i jednocześnie, delikatnie kwaśny. Pasuje zarówno do deserów jak i wytrawnych dań. Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć granat do diety.

Pestki granatuPestki granatu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Villalon

Granat to jeden z owoców, który rzadko ląduje na naszych stołach. Wpływa na to dość wysoka cena, bowiem cena za kilogram wynosi ok. 11 złotych, a także charakterystyczny, słodko-kwaśny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu.

Mimo to warto włączyć go do swojej diety. To bardzo zdrowy owoc, który obfituje w polifenole, które chronią organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego. Dodatkowo wspierają prawidłową pracę układu sercowego, układu krążenia i spowalniają starzenie się skóry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Dlaczego powinniśmy jeść granaty?

W granacie znajdują się niemal wszystkie witaminy z grupy B, a także witamina A, C, betakaroten oraz cenne pierwiastki, takie jak wapń, potas, cynk czy selen. Ten owoc ceniony jest zwłaszcza za wysoką zawartość wspomnianych już polifenoli oraz flawonoidów, które spowalniają starzenie się organizmu i wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego, a także układu krążenia. W 100 gramach granatu znajduje się zaledwie 84 kcal. Choć jest słodki, jego indeks glikemiczny wynosi zaledwie 54, przez co może być spożywany przez osoby będące na diecie o niskim IG.

Chcesz spowolnić proces starzenia się skóry? Zadbaj o to, aby granat lądował na twoim talerzu przynajmniej raz w tygodniu. Jak się okazuje, sok z granatu posiada więcej antyoksydantów niż zielona herbata czy wino. Ponadto zawarte w nim przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na prawidłową pracę mózgu i układu wzrokowego.

Chcesz przyśpieszyć spalanie tłuszczu? Sięgnij po... granat

Regularnie uprawiasz sport? Roxana Ehsani, doktor dietetyki w rozmowie z portalem Yahoo wyjawiła, że sok z granatu przyśpiesza regeneracje organizmu po intensywnym treningu. Co najlepsze, napój podkręca metabolizm, tym samym, przyśpieszając proces spalania tłuszczu. To znacznie zdrowsze rozwiązanie, niż syntetyczne wspomagacze.

Kto nie powinien jeść granatów? Alergicy i osoby z nadkwasotą, bowiem kwaśny odczyn owocu może wywołać dyskomfort w postaci bólu brzucha, zgagi, wzdęć czy rozwolnienia. Kiedy rozpocząć "suplementację" granatem? Nie ma jednej, konkretnej daty, jednak najsmaczniejsze i najbardziej soczyste granaty trafiają do nas jesienią i zimą.

Wybrane dla Ciebie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟