Owoc idealny na odchudzanie. Mocno podkręca metabolizm
Obfituje w liczne witaminy i antyoksydanty, a do tego, przyśpiesza odchudzanie. Naturalnie słodki i jednocześnie, delikatnie kwaśny. Pasuje zarówno do deserów jak i wytrawnych dań. Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć granat do diety.
15.09.2023 15:48
Granat to jeden z owoców, który rzadko ląduje na naszych stołach. Wpływa na to dość wysoka cena, bowiem cena za kilogram wynosi ok. 11 złotych, a także charakterystyczny, słodko-kwaśny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu.
Mimo to warto włączyć go do swojej diety. To bardzo zdrowy owoc, który obfituje w polifenole, które chronią organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego. Dodatkowo wspierają prawidłową pracę układu sercowego, układu krążenia i spowalniają starzenie się skóry.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego powinniśmy jeść granaty?
W granacie znajdują się niemal wszystkie witaminy z grupy B, a także witamina A, C, betakaroten oraz cenne pierwiastki, takie jak wapń, potas, cynk czy selen. Ten owoc ceniony jest zwłaszcza za wysoką zawartość wspomnianych już polifenoli oraz flawonoidów, które spowalniają starzenie się organizmu i wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego, a także układu krążenia. W 100 gramach granatu znajduje się zaledwie 84 kcal. Choć jest słodki, jego indeks glikemiczny wynosi zaledwie 54, przez co może być spożywany przez osoby będące na diecie o niskim IG.
Chcesz spowolnić proces starzenia się skóry? Zadbaj o to, aby granat lądował na twoim talerzu przynajmniej raz w tygodniu. Jak się okazuje, sok z granatu posiada więcej antyoksydantów niż zielona herbata czy wino. Ponadto zawarte w nim przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na prawidłową pracę mózgu i układu wzrokowego.
Chcesz przyśpieszyć spalanie tłuszczu? Sięgnij po... granat
Regularnie uprawiasz sport? Roxana Ehsani, doktor dietetyki w rozmowie z portalem Yahoo wyjawiła, że sok z granatu przyśpiesza regeneracje organizmu po intensywnym treningu. Co najlepsze, napój podkręca metabolizm, tym samym, przyśpieszając proces spalania tłuszczu. To znacznie zdrowsze rozwiązanie, niż syntetyczne wspomagacze.
Kto nie powinien jeść granatów? Alergicy i osoby z nadkwasotą, bowiem kwaśny odczyn owocu może wywołać dyskomfort w postaci bólu brzucha, zgagi, wzdęć czy rozwolnienia. Kiedy rozpocząć "suplementację" granatem? Nie ma jednej, konkretnej daty, jednak najsmaczniejsze i najbardziej soczyste granaty trafiają do nas jesienią i zimą.