Kroję kiełbasę i kilka warzyw. Na jednej patelni robię obiad dla całej rodziny

Pomysłów na smaczny i ciekawy obiad nigdy za wiele. Dziś przychodzę z kolejną perełką kulinarną, która stanie się hitem w każdym domu.

Obiad jednogarnkowyObiad jednogarnkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zi3000
Marzena Pęcak

Jeśli masz już dość smażenia mielonych albo panierowania schabowych, dzisiejsza inspiracja obiadowa na pewno ci się spodoba. Będzie to coś zupełnie innego. Jednocześnie składniki, które wykorzystasz, są dobrze znane i lubiane, dlatego twoi bliscy na pewno będą zadowoleni z efektu końcowego. 

A skoro już o tym mowa, to polecam zrobić pyszny obiad z podwójnej porcji, bo tak szybko znika ze stołu. Nie obejdzie się tu też bez dokładki, dlatego lepiej mieć mały zapas pod ręką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe gwiazdy. Proste, ale bardzo efektowne

Obiad z jednej patelni

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Wykorzystując poniższą recepturę, nie tylko zrobisz coś innego w genialnym wydaniu. Cały posiłek przygotujesz na jednej patelni, dlatego do posprzątania po obiedzie będziesz mieć tak naprawdę jedną rzecz. W ten sposób zaoszczędzisz sporo czasu, który będziesz mógł spędzić z bliskimi i po prostu się zrelaksować. 

Co zaś tyczy się składników. Prym w dzisiejszym przepisie będzie wiodła kiełbasa. Towarzyszyć będzie jej cała paleta kolorowych warzyw na czele z ziemniakami. Oczywiście nie zabraknie też domowego bulionu oraz passaty pomidorowej, które nadadzą całej mieszance dodatkowych akcentów smakowych. Już od samego zapachu, wszystkim będzie cieknąć ślinka. 

Co powiesz na obiad na bazie kiełbasy?
Co powiesz na obiad na bazie kiełbasy? © Adobe Stock | twilight mist

Jak zrobić obiad z patelni krok po kroku?

Składniki:

  • 500 g kiełbasy,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 2 pomidory,
  • 300 ml passaty pomidorowej,
  • 150 ml bulionu warzywnego,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania składników. W tym celu podziel na mniejsze kawałki kiełbasę — najlepiej postawić na zwykłe plasterki. 
  2. Następnie pokrój też warzywa: ziemniaki, marchewki, cebulę, obie papryki oraz pomidory. Oczywiście jeśli wymaga tego sytuacja, przed krojenie obierz konkretne warzywa. 
  3. Nie zapomnij też o ząbkach czosnku, które po obraniu należy przecisnąć przez praskę. 
  4. Dopiero teraz możesz umieścić na palniku patelnię. Dobrze ją rozgrzej i natłuść
  5. Następnie podsmaż na niej cebulę oraz czosnek. Kiedy oba elementy nabiorą złocistych rumieńców, dodaj na patelnię pozostałe warzywa. 
  6. Po kilku minutach na patelni powinna znaleźć się również kiełbasa, passata pomidorowa oraz domowej roboty bulion warzywny. Na naszej stronie znajdziesz dokładną instrukcję, jak go przygotować.
  7. Całość duś pod przykryciem ok. 25 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość patelni. 
  8. Na koniec dopraw danie przy pomocy majeranku, soli i pieprzu. Polecam też udekorować całość posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego!

Tak przygotowane danie możesz spokojnie serwować solo, bo jest bardzo sycące. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niego chrupiące pieczywo lub ciepłe grzanki. 

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe