WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Kroję kiełbasę i kilka warzyw. Na jednej patelni robię obiad dla całej rodziny

Pomysłów na smaczny i ciekawy obiad nigdy za wiele. Dziś przychodzę z kolejną perełką kulinarną, która stanie się hitem w każdym domu.

Obiad jednogarnkowyObiad jednogarnkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zi3000
SKOMENTUJ

Jeśli masz już dość smażenia mielonych albo panierowania schabowych, dzisiejsza inspiracja obiadowa na pewno ci się spodoba. Będzie to coś zupełnie innego. Jednocześnie składniki, które wykorzystasz, są dobrze znane i lubiane, dlatego twoi bliscy na pewno będą zadowoleni z efektu końcowego. 

A skoro już o tym mowa, to polecam zrobić pyszny obiad z podwójnej porcji, bo tak szybko znika ze stołu. Nie obejdzie się tu też bez dokładki, dlatego lepiej mieć mały zapas pod ręką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Obiad z jednej patelni

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Wykorzystując poniższą recepturę, nie tylko zrobisz coś innego w genialnym wydaniu. Cały posiłek przygotujesz na jednej patelni, dlatego do posprzątania po obiedzie będziesz mieć tak naprawdę jedną rzecz. W ten sposób zaoszczędzisz sporo czasu, który będziesz mógł spędzić z bliskimi i po prostu się zrelaksować. 

Co zaś tyczy się składników. Prym w dzisiejszym przepisie będzie wiodła kiełbasa. Towarzyszyć będzie jej cała paleta kolorowych warzyw na czele z ziemniakami. Oczywiście nie zabraknie też domowego bulionu oraz passaty pomidorowej, które nadadzą całej mieszance dodatkowych akcentów smakowych. Już od samego zapachu, wszystkim będzie cieknąć ślinka. 

Co powiesz na obiad na bazie kiełbasy?
Co powiesz na obiad na bazie kiełbasy? © Adobe Stock | twilight mist

Jak zrobić obiad z patelni krok po kroku?

Składniki:

  • 500 g kiełbasy,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 2 pomidory,
  • 300 ml passaty pomidorowej,
  • 150 ml bulionu warzywnego,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania składników. W tym celu podziel na mniejsze kawałki kiełbasę — najlepiej postawić na zwykłe plasterki. 
  2. Następnie pokrój też warzywa: ziemniaki, marchewki, cebulę, obie papryki oraz pomidory. Oczywiście jeśli wymaga tego sytuacja, przed krojenie obierz konkretne warzywa. 
  3. Nie zapomnij też o ząbkach czosnku, które po obraniu należy przecisnąć przez praskę. 
  4. Dopiero teraz możesz umieścić na palniku patelnię. Dobrze ją rozgrzej i natłuść
  5. Następnie podsmaż na niej cebulę oraz czosnek. Kiedy oba elementy nabiorą złocistych rumieńców, dodaj na patelnię pozostałe warzywa. 
  6. Po kilku minutach na patelni powinna znaleźć się również kiełbasa, passata pomidorowa oraz domowej roboty bulion warzywny. Na naszej stronie znajdziesz dokładną instrukcję, jak go przygotować.
  7. Całość duś pod przykryciem ok. 25 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość patelni. 
  8. Na koniec dopraw danie przy pomocy majeranku, soli i pieprzu. Polecam też udekorować całość posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego!

Tak przygotowane danie możesz spokojnie serwować solo, bo jest bardzo sycące. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niego chrupiące pieczywo lub ciepłe grzanki. 

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze