Moja mama robi najlepsze kotlety. Do panierki nie używa grama bułki tartej
Kotlety schabowe to polski klasyk. W wielu domach przygotowuje się je przynajmniej raz w tygodniu. Mięso obtacza się w bułce tartej, a następnie, smaży na głębokim tłuszczu. Moja mama nie stosuje nieco inną metodę, a bułkę tartą zastępuje innym składnikiem.
Schabowe to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Wystarczy zaopatrzyć się w kawałek schabu dobrej jakości, a następnie, rozbić mięso na cienkie płaty, zanurzyć je w jajku, obtoczyć w bułce i usmażyć na głębokim tłuszczu.
Całą robotę robi tutaj panierka. Większość z nas używa do niej bułki tartej czy też japońskiego panko, który nadaje niesamowitej chrupkości. W moim domu jada się je jeszcze inaczej i zdaniem domowników, to najlepsza wersja schabowego. Poznaj przepis na kotlety schabowe po parysku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Sekret dobrych schabowych
Przygotowanie dobrych schabowych naprawdę nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Najważniejsze są tutaj składniki, a dokładniej, mięso. Im świeższe, tym lepsze. W tym celu warto wybrać się do sklepu mięsnego w poszukiwaniu dobrego kawałka schabu. Równie ważne jest odpowiednie rozbicie mięsa. Rozbite zbyt cienko będzie przesuszone i gumowate, a zbyt grubo zwyczajnie twarde. Zdaniem szefów kuchni, rozbite mięso powinno być nie grubsze niż 1 cm.
Schabowe mojej mamy — przepis
Składniki:
- 500 g schabu bez kości,
- sól,
- pieprz,
- 2 jajka,
- 150 g mąki pszennej,
- olej do smażenia lub smalec.
Przygotowanie:
- Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Rozłóż je na desce i pokrój w plastry. Każdy plaster rozbij dokładnie tłuczkiem. Grubość nie powinna przekraczać 1 cm.
- Schab posól i popieprz z każdej strony.
- W niewielkiej misce rozkłóć jajka, a następnie, zanurz w nich schab.
- W międzyczasie wstaw patelnie i rozgrzej na niej olej.
- Mięso obtocz w mące z każdej strony i przełóż je na rozgrzaną patelnię. Smaż ok 3-4 minut z każdej strony.
- Gotowe schabowe przełóż na talerz z wyłożonym ręcznikiem papierowym. Ręcznik pochłonie z nich nadmiar tłuszczu.
- Podawaj z purée, frytkami lub kaszą i ulubioną surówką.