Moja mama robi najlepsze kotlety. Do panierki nie używa grama bułki tartej

Kotlety schabowe to polski klasyk. W wielu domach przygotowuje się je przynajmniej raz w tygodniu. Mięso obtacza się w bułce tartej, a następnie, smaży na głębokim tłuszczu. Moja mama nie stosuje nieco inną metodę, a bułkę tartą zastępuje innym składnikiem.

Schabowy w chrupiącej panierce bez bułki tartej.Schabowy w chrupiącej panierce bez bułki tartej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Schabowe to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Wystarczy zaopatrzyć się w kawałek schabu dobrej jakości, a następnie, rozbić mięso na cienkie płaty, zanurzyć je w jajku, obtoczyć w bułce i usmażyć na głębokim tłuszczu.

Całą robotę robi tutaj panierka. Większość z nas używa do niej bułki tartej czy też japońskiego panko, który nadaje niesamowitej chrupkości. W moim domu jada się je jeszcze inaczej i zdaniem domowników, to najlepsza wersja schabowego. Poznaj przepis na kotlety schabowe po parysku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Sekret dobrych schabowych

Przygotowanie dobrych schabowych naprawdę nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Najważniejsze są tutaj składniki, a dokładniej, mięso. Im świeższe, tym lepsze. W tym celu warto wybrać się do sklepu mięsnego w poszukiwaniu dobrego kawałka schabu. Równie ważne jest odpowiednie rozbicie mięsa. Rozbite zbyt cienko będzie przesuszone i gumowate, a zbyt grubo zwyczajnie twarde. Zdaniem szefów kuchni, rozbite mięso powinno być nie grubsze niż 1 cm.

Schabowe mojej mamy — przepis

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 jajka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • olej do smażenia lub smalec.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Rozłóż je na desce i pokrój w plastry. Każdy plaster rozbij dokładnie tłuczkiem. Grubość nie powinna przekraczać 1 cm.
  2. Schab posól i popieprz z każdej strony.
  3. W niewielkiej misce rozkłóć jajka, a następnie, zanurz w nich schab.
  4. W międzyczasie wstaw patelnie i rozgrzej na niej olej.
  5. Mięso obtocz w mące z każdej strony i przełóż je na rozgrzaną patelnię. Smaż ok 3-4 minut z każdej strony.
  6. Gotowe schabowe przełóż na talerz z wyłożonym ręcznikiem papierowym. Ręcznik pochłonie z nich nadmiar tłuszczu.
  7. Podawaj z purée, frytkami lub kaszą i ulubioną surówką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥