Moja mama robi najlepsze kotlety. Do panierki nie używa grama bułki tartej

Kotlety schabowe to polski klasyk. W wielu domach przygotowuje się je przynajmniej raz w tygodniu. Mięso obtacza się w bułce tartej, a następnie, smaży na głębokim tłuszczu. Moja mama nie stosuje nieco inną metodę, a bułkę tartą zastępuje innym składnikiem.

Schabowy w chrupiącej panierce bez bułki tartej.Schabowy w chrupiącej panierce bez bułki tartej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Schabowe to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Wystarczy zaopatrzyć się w kawałek schabu dobrej jakości, a następnie, rozbić mięso na cienkie płaty, zanurzyć je w jajku, obtoczyć w bułce i usmażyć na głębokim tłuszczu.

Całą robotę robi tutaj panierka. Większość z nas używa do niej bułki tartej czy też japońskiego panko, który nadaje niesamowitej chrupkości. W moim domu jada się je jeszcze inaczej i zdaniem domowników, to najlepsza wersja schabowego. Poznaj przepis na kotlety schabowe po parysku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Sekret dobrych schabowych

Przygotowanie dobrych schabowych naprawdę nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Najważniejsze są tutaj składniki, a dokładniej, mięso. Im świeższe, tym lepsze. W tym celu warto wybrać się do sklepu mięsnego w poszukiwaniu dobrego kawałka schabu. Równie ważne jest odpowiednie rozbicie mięsa. Rozbite zbyt cienko będzie przesuszone i gumowate, a zbyt grubo zwyczajnie twarde. Zdaniem szefów kuchni, rozbite mięso powinno być nie grubsze niż 1 cm.

Schabowe mojej mamy — przepis

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 jajka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • olej do smażenia lub smalec.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Rozłóż je na desce i pokrój w plastry. Każdy plaster rozbij dokładnie tłuczkiem. Grubość nie powinna przekraczać 1 cm.
  2. Schab posól i popieprz z każdej strony.
  3. W niewielkiej misce rozkłóć jajka, a następnie, zanurz w nich schab.
  4. W międzyczasie wstaw patelnie i rozgrzej na niej olej.
  5. Mięso obtocz w mące z każdej strony i przełóż je na rozgrzaną patelnię. Smaż ok 3-4 minut z każdej strony.
  6. Gotowe schabowe przełóż na talerz z wyłożonym ręcznikiem papierowym. Ręcznik pochłonie z nich nadmiar tłuszczu.
  7. Podawaj z purée, frytkami lub kaszą i ulubioną surówką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników