Moja mama robi najlepsze kotlety. Do panierki nie używa grama bułki tartej

Kotlety schabowe to polski klasyk. W wielu domach przygotowuje się je przynajmniej raz w tygodniu. Mięso obtacza się w bułce tartej, a następnie, smaży na głębokim tłuszczu. Moja mama nie stosuje nieco inną metodę, a bułkę tartą zastępuje innym składnikiem.

Schabowy w chrupiącej panierce bez bułki tartej.
Schabowy w chrupiącej panierce bez bułki tartej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.10.2023 15:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Schabowe to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Wystarczy zaopatrzyć się w kawałek schabu dobrej jakości, a następnie, rozbić mięso na cienkie płaty, zanurzyć je w jajku, obtoczyć w bułce i usmażyć na głębokim tłuszczu.

Całą robotę robi tutaj panierka. Większość z nas używa do niej bułki tartej czy też japońskiego panko, który nadaje niesamowitej chrupkości. W moim domu jada się je jeszcze inaczej i zdaniem domowników, to najlepsza wersja schabowego. Poznaj przepis na kotlety schabowe po parysku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekret dobrych schabowych

Przygotowanie dobrych schabowych naprawdę nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Najważniejsze są tutaj składniki, a dokładniej, mięso. Im świeższe, tym lepsze. W tym celu warto wybrać się do sklepu mięsnego w poszukiwaniu dobrego kawałka schabu. Równie ważne jest odpowiednie rozbicie mięsa. Rozbite zbyt cienko będzie przesuszone i gumowate, a zbyt grubo zwyczajnie twarde. Zdaniem szefów kuchni, rozbite mięso powinno być nie grubsze niż 1 cm.

Schabowe mojej mamy — przepis

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 jajka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • olej do smażenia lub smalec.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Rozłóż je na desce i pokrój w plastry. Każdy plaster rozbij dokładnie tłuczkiem. Grubość nie powinna przekraczać 1 cm.
  2. Schab posól i popieprz z każdej strony.
  3. W niewielkiej misce rozkłóć jajka, a następnie, zanurz w nich schab.
  4. W międzyczasie wstaw patelnie i rozgrzej na niej olej.
  5. Mięso obtocz w mące z każdej strony i przełóż je na rozgrzaną patelnię. Smaż ok 3-4 minut z każdej strony.
  6. Gotowe schabowe przełóż na talerz z wyłożonym ręcznikiem papierowym. Ręcznik pochłonie z nich nadmiar tłuszczu.
  7. Podawaj z purée, frytkami lub kaszą i ulubioną surówką.