Schabowe po parysku - najpyszniejsze kotlety, jakie możesz sobie wymarzyć

Czy zastanawialiście się kiedyś, czym się różnią schabowe po parysku od tradycyjnego kotleta schabowego? Jak przygotować tę pierwszą potrawę? Okazuje się, że oba dania są bardzo podobne do siebie. Jednak różni ich pewien mały szczegół. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście kotleta po parysku, to warto go wykonać. Jego smak i konsystencja pozytywnie was zaskoczy!

ObrazekSchabowe po parysku - jak zrobić - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Schabowe po parysku

Obrazek
Plastry schabu - Pyszności

Kotlet po parysku stanowi smaczną alternatywę kotleta schabowego. Podczas przygotowywania tego pysznego dania nie dodajemy bułki tartej. W związku z tym mięso obtaczamy w samym jajku, a następnie je smażymy. Jest to mały szczegół, który robi dużą różnicę. Tak przygotowany kotlet wyróżnia się delikatniejszym smakiem oraz konsystencją od tradycyjnego schabowego.

Jak je przygotować?

Obrazek
Rozbijanie mięsa tłuczkiem- Pyszności

Sposób wykonania kotletów po parysku nie jest skomplikowany. Jeśli kiedykolwiek robiłeś kotleta schabowego, w takiej sytuacji nie będzie dla ciebie to nic trudnego. Poniżej opisujemy podstawowe kroki jak przyrządzić to smaczne danie.

Do przygotowania kotletów paryskich będziesz potrzebować jedynie mięsa drobiowego bądź wieprzowego, mąki, jajek, soli i pieprzu. Jeśli chcesz, możesz dodać do nich również swoje ulubione przyprawy. Dzięki temu rewelacyjnie wzbogacisz aromat i smak potrawy.

Na początku mięso rozbij z obu stron za pomocą tłuczka. Następnie przypraw je solą i pieprzem. W oddzielnym naczyniu wybij jajka i lekko je roztrzep. Jeśli chcesz, możesz dodać do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. W drugim naczyniu przygotuj mąkę. Mięso obtocz w mące, następnie zanurz w jajkach i znowu w mące.

Mięso smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Polecamy użyć masła klarowanego. Podkreśli on smak i aromat potrawy. Panierka będzie bardziej miękka od tej z dodatkiem bułki tartej. Kotlety są wyjątkowo soczyste. Smakują wyśmienicie w towarzystwie ziemniaków i surówki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować aromatyczne roladki schabowe z suszonymi owocami krok po kroku. Jest to fantastyczny pomysł na wyjątkowe danie na co dzień, czy specjalną uroczystość. Niebo w gębie.

Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb