Schabowe po parysku - najpyszniejsze kotlety, jakie możesz sobie wymarzyć

Czy zastanawialiście się kiedyś, czym się różnią schabowe po parysku od tradycyjnego kotleta schabowego? Jak przygotować tę pierwszą potrawę? Okazuje się, że oba dania są bardzo podobne do siebie. Jednak różni ich pewien mały szczegół. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście kotleta po parysku, to warto go wykonać. Jego smak i konsystencja pozytywnie was zaskoczy!

ObrazekSchabowe po parysku - jak zrobić - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Schabowe po parysku

Obrazek
Plastry schabu - Pyszności

Kotlet po parysku stanowi smaczną alternatywę kotleta schabowego. Podczas przygotowywania tego pysznego dania nie dodajemy bułki tartej. W związku z tym mięso obtaczamy w samym jajku, a następnie je smażymy. Jest to mały szczegół, który robi dużą różnicę. Tak przygotowany kotlet wyróżnia się delikatniejszym smakiem oraz konsystencją od tradycyjnego schabowego.

Jak je przygotować?

Obrazek
Rozbijanie mięsa tłuczkiem- Pyszności

Sposób wykonania kotletów po parysku nie jest skomplikowany. Jeśli kiedykolwiek robiłeś kotleta schabowego, w takiej sytuacji nie będzie dla ciebie to nic trudnego. Poniżej opisujemy podstawowe kroki jak przyrządzić to smaczne danie.

Do przygotowania kotletów paryskich będziesz potrzebować jedynie mięsa drobiowego bądź wieprzowego, mąki, jajek, soli i pieprzu. Jeśli chcesz, możesz dodać do nich również swoje ulubione przyprawy. Dzięki temu rewelacyjnie wzbogacisz aromat i smak potrawy.

Na początku mięso rozbij z obu stron za pomocą tłuczka. Następnie przypraw je solą i pieprzem. W oddzielnym naczyniu wybij jajka i lekko je roztrzep. Jeśli chcesz, możesz dodać do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. W drugim naczyniu przygotuj mąkę. Mięso obtocz w mące, następnie zanurz w jajkach i znowu w mące.

Mięso smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Polecamy użyć masła klarowanego. Podkreśli on smak i aromat potrawy. Panierka będzie bardziej miękka od tej z dodatkiem bułki tartej. Kotlety są wyjątkowo soczyste. Smakują wyśmienicie w towarzystwie ziemniaków i surówki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować aromatyczne roladki schabowe z suszonymi owocami krok po kroku. Jest to fantastyczny pomysł na wyjątkowe danie na co dzień, czy specjalną uroczystość. Niebo w gębie.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości