Schabowe po parysku - najpyszniejsze kotlety, jakie możesz sobie wymarzyć

Czy zastanawialiście się kiedyś, czym się różnią schabowe po parysku od tradycyjnego kotleta schabowego? Jak przygotować tę pierwszą potrawę? Okazuje się, że oba dania są bardzo podobne do siebie. Jednak różni ich pewien mały szczegół. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście kotleta po parysku, to warto go wykonać. Jego smak i konsystencja pozytywnie was zaskoczy!

ObrazekSchabowe po parysku - jak zrobić - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Schabowe po parysku

Obrazek
Plastry schabu - Pyszności

Kotlet po parysku stanowi smaczną alternatywę kotleta schabowego. Podczas przygotowywania tego pysznego dania nie dodajemy bułki tartej. W związku z tym mięso obtaczamy w samym jajku, a następnie je smażymy. Jest to mały szczegół, który robi dużą różnicę. Tak przygotowany kotlet wyróżnia się delikatniejszym smakiem oraz konsystencją od tradycyjnego schabowego.

Jak je przygotować?

Obrazek
Rozbijanie mięsa tłuczkiem- Pyszności

Sposób wykonania kotletów po parysku nie jest skomplikowany. Jeśli kiedykolwiek robiłeś kotleta schabowego, w takiej sytuacji nie będzie dla ciebie to nic trudnego. Poniżej opisujemy podstawowe kroki jak przyrządzić to smaczne danie.

Do przygotowania kotletów paryskich będziesz potrzebować jedynie mięsa drobiowego bądź wieprzowego, mąki, jajek, soli i pieprzu. Jeśli chcesz, możesz dodać do nich również swoje ulubione przyprawy. Dzięki temu rewelacyjnie wzbogacisz aromat i smak potrawy.

Na początku mięso rozbij z obu stron za pomocą tłuczka. Następnie przypraw je solą i pieprzem. W oddzielnym naczyniu wybij jajka i lekko je roztrzep. Jeśli chcesz, możesz dodać do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. W drugim naczyniu przygotuj mąkę. Mięso obtocz w mące, następnie zanurz w jajkach i znowu w mące.

Mięso smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Polecamy użyć masła klarowanego. Podkreśli on smak i aromat potrawy. Panierka będzie bardziej miękka od tej z dodatkiem bułki tartej. Kotlety są wyjątkowo soczyste. Smakują wyśmienicie w towarzystwie ziemniaków i surówki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować aromatyczne roladki schabowe z suszonymi owocami krok po kroku. Jest to fantastyczny pomysł na wyjątkowe danie na co dzień, czy specjalną uroczystość. Niebo w gębie.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości