Najgorszy błąd przy robieniu schabowego. Ekspertka nie wierzy, że ludzie potrafią tak zepsuć kultowy przysmak

Schabowe to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Wiele osób robi je na co dzień, ale czy wiemy, jak to robić prawidłowo? Katarzyna Bosacka ostrzega przed jednym z najczęstszych błędów, który może być szkodliwy dla zdrowia.

Adobe Stock / Facebook @KatarzynaBosackaAdobe Stock / Facebook @KatarzynaBosacka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Schabowy to niezaprzeczalna perła polskiej kuchni. To danie, którego smaku nie sposób pomylić z żadnym innym. Jednak podczas jego przygotowywania możemy popełnić niebezpieczne błędy, o których warto wiedzieć. Zanim stworzysz kolejny kulinarne arcydzieło, poznaj istotne wskazówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka z chrupiącym żółtkiem. Wypróbuj rewelacyjny przepis

Rozbijanie schabowych przez folię to błąd

Jednym z najczęstszych błędów przy robieniu schabowych jest rozbijanie ich przez folię spożywczą. Ten patent ma na celu uniknięcie brudzenia tłuczka i kuchni, jednak może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

Katarzyna Bosacka, ekspertka od zdrowej żywności, ostrzega że drobinki plastiku z folii mogą przenikać do mięsa.

- Rozbijanie mięsa przez folię to tak, jakbyśmy je smażyli na plastiku - mówi Bosacka na filmie udostępnionym na Instagramie. - To może być niebezpieczne dla zdrowia.

Ekspertka poleca rozbijać kotlety po prostu delikatnie i powoli, bez użycia folii.

Inne błędy przy robieniu schabowych

Kasia Bosacka ostrzega także przed innymi błędami, które mogą popełniać osoby robiące schabowe.

- Nie należy używać plastikowej deski do krojenia mięsa. To może być niebezpieczne dla zdrowia - grzmi Bosacka. - Polecam używać drewnianej deski, która jest bardziej naturalna i bezpieczna.

Ekspertka przypomina również, że kotlety schabowe należy smażyć na rozgrzanym oleju, a nie na zimnym.

- Jeśli smażymy kotlety na zimnym oleju, będą one pochłaniać więcej tłuszczu i będą bardziej tłuste - tłumaczy. - Należy więc najpierw rozgrzać olej na patelni, a następnie smażyć kotlety.

Kotlety są niemal obowiązkowym punktem na niedzielnym obiedzie w polskich domach. Jednak warto unikać kilku pułapek, które mogą go zepsuć. Dbajmy o czystość i jakość używanych narzędzi, aby cieszyć się smakiem tradycyjnego schabowego w pełni.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć