WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 3. golu Polski

Najgorszy błąd przy robieniu schabowego. Ekspertka nie wierzy, że ludzie potrafią tak zepsuć kultowy przysmak

Schabowe to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Wiele osób robi je na co dzień, ale czy wiemy, jak to robić prawidłowo? Katarzyna Bosacka ostrzega przed jednym z najczęstszych błędów, który może być szkodliwy dla zdrowia.

Adobe Stock / Facebook @KatarzynaBosackaAdobe Stock / Facebook @KatarzynaBosacka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Schabowy to niezaprzeczalna perła polskiej kuchni. To danie, którego smaku nie sposób pomylić z żadnym innym. Jednak podczas jego przygotowywania możemy popełnić niebezpieczne błędy, o których warto wiedzieć. Zanim stworzysz kolejny kulinarne arcydzieło, poznaj istotne wskazówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka z chrupiącym żółtkiem. Wypróbuj rewelacyjny przepis

Rozbijanie schabowych przez folię to błąd

Jednym z najczęstszych błędów przy robieniu schabowych jest rozbijanie ich przez folię spożywczą. Ten patent ma na celu uniknięcie brudzenia tłuczka i kuchni, jednak może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

Katarzyna Bosacka, ekspertka od zdrowej żywności, ostrzega że drobinki plastiku z folii mogą przenikać do mięsa.

- Rozbijanie mięsa przez folię to tak, jakbyśmy je smażyli na plastiku - mówi Bosacka na filmie udostępnionym na Instagramie. - To może być niebezpieczne dla zdrowia.

Ekspertka poleca rozbijać kotlety po prostu delikatnie i powoli, bez użycia folii.

Inne błędy przy robieniu schabowych

Kasia Bosacka ostrzega także przed innymi błędami, które mogą popełniać osoby robiące schabowe.

- Nie należy używać plastikowej deski do krojenia mięsa. To może być niebezpieczne dla zdrowia - grzmi Bosacka. - Polecam używać drewnianej deski, która jest bardziej naturalna i bezpieczna.

Ekspertka przypomina również, że kotlety schabowe należy smażyć na rozgrzanym oleju, a nie na zimnym.

- Jeśli smażymy kotlety na zimnym oleju, będą one pochłaniać więcej tłuszczu i będą bardziej tłuste - tłumaczy. - Należy więc najpierw rozgrzać olej na patelni, a następnie smażyć kotlety.

Kotlety są niemal obowiązkowym punktem na niedzielnym obiedzie w polskich domach. Jednak warto unikać kilku pułapek, które mogą go zepsuć. Dbajmy o czystość i jakość używanych narzędzi, aby cieszyć się smakiem tradycyjnego schabowego w pełni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser