PrzepisDania mięsneW mojej kuchni króluje teraz schab po szwajcarsku. Zwykłych kotletów nikt nie chce jeść

W mojej kuchni króluje teraz schab po szwajcarsku. Zwykłych kotletów nikt nie chce jeść

Schab po szwajcarsku smakuje wybornie
Schab po szwajcarsku smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
09.10.2023 11:37, aktualizacja: 19.03.2024 15:06

Schab po szwajcarsku, czyli cordon bleu, to pyszny i sycący obiad, który sprawdzi się na każdą okazję. Ten tradycyjny przepis pochodzi ze Szwajcarii, gdzie powstał w latach 40. XX wieku.

Schab po szwajcarsku, nazywany również cordon bleu, to kulinarne arcydzieło, które zdobywa serca miłośników smacznych dań na całym świecie. Ten przepis, sięgający lat 40. XX wieku w Brig, Szwajcarii, zachwyca nie tylko swoją historią, ale przede wszystkim niezapomnianym smakiem. Wypełniony żółtym seremaromatyczną szynką, schab jest delikatny i soczysty, co sprawia, że jest idealnym wyborem na rodzinny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab po szwajcarsku - przygotowanie krok po kroku

Składniki:

  • 4 plastry schabu o grubości około 2 cm,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • 4 plastry wędzonej szynki,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie tego wyjątkowego dania zaczynamy od kawałków schabu, które delikatnie rozbijamy na cienkie plastry. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem, a na każdym z plastrów układamy plaster sera i szynki.

Po tym kroku składamy mięso na pół, tworząc charakterystyczne kotlety. Teraz pozostaje je obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej. Ostatecznie smażymy je na rozgrzanym oleju, aż uzyskają złocisto-brązowy kolor.

Jak urozmaicić schab po szwajcarsku?

  • Smak schabu można wzbogacić, doprawiając mięso szczyptą słodkiej i ostrej papryki lub posmarować musztardą.
  • Do środka kotletów można dodać świeże zioła, które dodadzą przyjemnego aromatu.
  • Warto wybrać ser, który łatwo się roztapia. Idealny będzie szwajcarski gruyere, holenderska gouda lub angielski cheddar.
  • Kotlety po szwajcarsku przyrządza się nie tylko ze schabu. Może to być cielęcina lub mięso drobiowe.
  • Schab po szwajcarsku przyrządza się także z pieczarkami. Należy pokroić je w plasterki i podsmażyć, aż będą rumiane, a woda odparuje. Układa się je na sera i przykrywa szynką. Smażenie przebiega w ten sam sposób jak w przepisie na schabowe po szwajcarsku.

Z czym podawać schab po szwajcarsku?

Kotlety po szwajcarsku można serwować z różnymi dodatkami. Świetnie smakują z ziemniakami z wody, pieczonymi czy purée. Nie powinno zabraknąć soczystej surówki lub kolorowej sałaty z lekkim dressingiem. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także