W mojej kuchni króluje teraz schab po szwajcarsku. Zwykłych kotletów nikt nie chce jeść

Schab po szwajcarsku, czyli cordon bleu, to pyszny i sycący obiad, który sprawdzi się na każdą okazję. Ten tradycyjny przepis pochodzi ze Szwajcarii, gdzie powstał w latach 40. XX wieku.

Schab po szwajcarsku smakuje wybornieSchab po szwajcarsku smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Schab po szwajcarsku, nazywany również cordon bleu, to kulinarne arcydzieło, które zdobywa serca miłośników smacznych dań na całym świecie. Ten przepis, sięgający lat 40. XX wieku w Brig, Szwajcarii, zachwyca nie tylko swoją historią, ale przede wszystkim niezapomnianym smakiem. Wypełniony żółtym seremaromatyczną szynką, schab jest delikatny i soczysty, co sprawia, że jest idealnym wyborem na rodzinny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ulubiony makaron zamieniłam w wytrawny tort. Rodzina przecierała oczy ze zdumienia

Schab po szwajcarsku - przygotowanie krok po kroku

Składniki:

  • 4 plastry schabu o grubości około 2 cm,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • 4 plastry wędzonej szynki,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie tego wyjątkowego dania zaczynamy od kawałków schabu, które delikatnie rozbijamy na cienkie plastry. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem, a na każdym z plastrów układamy plaster sera i szynki.

Po tym kroku składamy mięso na pół, tworząc charakterystyczne kotlety. Teraz pozostaje je obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej. Ostatecznie smażymy je na rozgrzanym oleju, aż uzyskają złocisto-brązowy kolor.

Jak urozmaicić schab po szwajcarsku?

  • Smak schabu można wzbogacić, doprawiając mięso szczyptą słodkiej i ostrej papryki lub posmarować musztardą.
  • Do środka kotletów można dodać świeże zioła, które dodadzą przyjemnego aromatu.
  • Warto wybrać ser, który łatwo się roztapia. Idealny będzie szwajcarski gruyere, holenderska gouda lub angielski cheddar.
  • Kotlety po szwajcarsku przyrządza się nie tylko ze schabu. Może to być cielęcina lub mięso drobiowe.
  • Schab po szwajcarsku przyrządza się także z pieczarkami. Należy pokroić je w plasterki i podsmażyć, aż będą rumiane, a woda odparuje. Układa się je na sera i przykrywa szynką. Smażenie przebiega w ten sam sposób jak w przepisie na schabowe po szwajcarsku.

Z czym podawać schab po szwajcarsku?

Kotlety po szwajcarsku można serwować z różnymi dodatkami. Świetnie smakują z ziemniakami z wody, pieczonymi czy purée. Nie powinno zabraknąć soczystej surówki lub kolorowej sałaty z lekkim dressingiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej