Nie panieruję już kotletów schabowych w bułce tartej. Znalazłam lepszy sposób

Kotlety schabowe to niekwestionowany król niedzielnych obiadów. Za każdym razem panierkę przygotowujemy w taki sam sposób przy użyciu jajek i bułki tartej. Niestety, często nasiąka tłuszczem, a następnego dnia nie jest już chrupiąca. Na szczęście jest na to niezawodny sposób i sama z niego korzystam.

Kotlety schaboweKotlety schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Tradycyjna panierka z bułki tartej zawsze nasiąknie tłuszczem, przez co kotlety schabowe stają się o wiele bardziej kaloryczne. Jest jeden produkt, dzięki któremu panierka będzie zawsze chrupiąca i nie pochłonie tony oleju. Mało tego, ma wiele ciekawych właściwości odżywczych i często sięgamy po niego na śniadanie. Domyślacie się już, o co chodzi?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczano-cukiniowa zapiekanka. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny

Kotlety schabowe z tą panierką wejdą na wyższy poziom

Tym razem nie będzie nic o panko. Wykorzystamy zupełnie inny składnik, który znajdziemy w każdym sklepie spożywczym i we wszystkich marketach. Chodzi o płatki owsiane, a ściślej mówiąc o płatki owsiane górskie. Zanim obtoczymy w nich schabowe, musimy je zmielić. Jeśli chcemy, by panierka była chrupiąca, warto zmielić płatki dwukrotnie.

Na samym początku obtaczamy mięso w mące, następnie przekładamy je miski z roztrzepanymi jajkami i płatkami owsianymi. Dzięki temu kotlety schabowe będą bardziej odżywcze i mniej kaloryczne. Bułka tarta chłonie duże ilości tłuszczu, czego nie można powiedzieć o płatkach owsianych. Dobrym pomysłem będzie też wcześniejsze uprażenie składnika, dzięki czemu zyska lekko orzechowy posmak.

Płatki owsiane
Płatki owsiane © Wikipedia

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Nie tylko sprawią, że kotlety schabowe będą mniej tłuste i smaczniejsze. Lista ich zalet jest bardzo długa. Przede wszystkim:

  • zapobiegają zaparciom,
  • oczyszczają układ pokarmowy,
  • są źródłem wielu witamin oraz minerałów,
  • obniżają poziom złego cholesterolu i cukru we krwi,
  • zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik,
  • opóźniają efekty starzenia się,
  • wspierają układ odpornościowy,
  • mają działanie przeciwzapalne,
  • poprawiają glikemię.
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni