Nie panieruję już kotletów schabowych w bułce tartej. Znalazłam lepszy sposób
Kotlety schabowe to niekwestionowany król niedzielnych obiadów. Za każdym razem panierkę przygotowujemy w taki sam sposób przy użyciu jajek i bułki tartej. Niestety, często nasiąka tłuszczem, a następnego dnia nie jest już chrupiąca. Na szczęście jest na to niezawodny sposób i sama z niego korzystam.
01.10.2023 11:27
Tradycyjna panierka z bułki tartej zawsze nasiąknie tłuszczem, przez co kotlety schabowe stają się o wiele bardziej kaloryczne. Jest jeden produkt, dzięki któremu panierka będzie zawsze chrupiąca i nie pochłonie tony oleju. Mało tego, ma wiele ciekawych właściwości odżywczych i często sięgamy po niego na śniadanie. Domyślacie się już, o co chodzi?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety schabowe z tą panierką wejdą na wyższy poziom
Tym razem nie będzie nic o panko. Wykorzystamy zupełnie inny składnik, który znajdziemy w każdym sklepie spożywczym i we wszystkich marketach. Chodzi o płatki owsiane, a ściślej mówiąc o płatki owsiane górskie. Zanim obtoczymy w nich schabowe, musimy je zmielić. Jeśli chcemy, by panierka była chrupiąca, warto zmielić płatki dwukrotnie.
Na samym początku obtaczamy mięso w mące, następnie przekładamy je miski z roztrzepanymi jajkami i płatkami owsianymi. Dzięki temu kotlety schabowe będą bardziej odżywcze i mniej kaloryczne. Bułka tarta chłonie duże ilości tłuszczu, czego nie można powiedzieć o płatkach owsianych. Dobrym pomysłem będzie też wcześniejsze uprażenie składnika, dzięki czemu zyska lekko orzechowy posmak.
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Nie tylko sprawią, że kotlety schabowe będą mniej tłuste i smaczniejsze. Lista ich zalet jest bardzo długa. Przede wszystkim:
- zapobiegają zaparciom,
- oczyszczają układ pokarmowy,
- są źródłem wielu witamin oraz minerałów,
- obniżają poziom złego cholesterolu i cukru we krwi,
- zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik,
- opóźniają efekty starzenia się,
- wspierają układ odpornościowy,
- mają działanie przeciwzapalne,
- poprawiają glikemię.