WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Robię schabowego, który nie tuczy tak, jak klasyczny. Wszystko dzięki jednemu patentowi

Czy schabowego można przygotować w lżejszej wersji? Oczywiście, że tak. I to z jakim skutkiem. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Schabowy to kultowe danie naszej kuchniSchabowy to kultowe danie naszej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker
Marzena Pęcak

Zacznijmy od pytania: z czym kojarzy ci się klasyczny schabowy? W moim przypadku będzie to panierka na bazie bułki tartej i smażenie na smalcu. Też masz podobne skojarzenia? Jeśli tak, to pewnie zgodzisz się ze mną, że taka forma schabowego do najlżejszej nie należy

Ale czy na pewno musi tak być? Otóż nie, wystarczy wprowadzić małe zmiany i postawić na konkretny patent, który sprawi, że w kuchni pojawi się przepyszny schabowy w dużo lżejszej formie. Chcesz poznać szczegóły? Koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz śniadania na słodko? Dzisiejszy chlebek stanie się twoim ulubionym

Małe, ale znaczące zmiany

Zacznijmy od początku, czyli od mięsa. Aby schabowy był dużo lżejszy, przygotuj go na bazie chudego mięsa. Wybierając schab, staraj się kupować kawałki z małą ilością tłuszczu. Możesz też spokojnie zamienić schab na chudsze drobiowe mięso. W tej roli świetnie sprawdzi się zarówno kurczak, jak i indyk.

Kolejna kluczowa zmiana to panierka. Zrezygnuj z tuczącej bułki tartej. Zamiast niej użyj płatków kukurydzianych. Tak, dobrze przeczytałeś, do panierowania mięsa świetnie sprawdzą się płatki, które jesz rano z mlekiem. Zanim zaczniesz panierować kotleta w płatkach, możesz delikatnie rozbić je przy pomocy tłuczka, tym samym panierowanie kotletów będzie dużo łatwiejsze. Jakie plusy ma jeszcze taka panierka? Otóż genialnie chrupie. Schabowy w takim wydaniu posmakuje największemu niejadkowi.

Płatki kukurydziane idealnie spiszą się w roli panierki
Płatki kukurydziane idealnie spiszą się w roli panierki © Adobe Stock | rome2015

Zrezygnuj z patelni

Jak już wspomniałam, przygotowanie klasycznego schabowego kojarzy się ze smażeniem. I zgodnie ze starą szkołą, powinno robić się to na smalcu. Nie brzmi to zbyt fitowo, ale już za moment to zmienimy. 

I tu właśnie sprawdzi się genialny patent z wykorzystaniem piekarnika. Okazuje się bowiem, że fenomenalne schabowe można przygotować bez smażenia. Dzięki wizycie w piekarniku schabowy nabierze pięknych, złocistych rumieńców. Jednocześnie nie będzie ociekał tłuszczem, a tym samym stanie się dużo lżejszym elementem domowego obiadu. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Dzięki patentowi z piekarnikiem zyskasz więcej czasu dla siebie, bo nie będziesz musiał stać przy patelni, aby przypilnować schabowe podczas smażenia. Skończy się też problem z tryskającym na wszystkie strony tłuszczem. Jak sam więc widzisz, plusów jest zbyt dużo, aby nie przetestować nowej metody na schabowe w swojej kuchni. Co ty o tym myślisz?

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo