Robię schabowego, który nie tuczy tak, jak klasyczny. Wszystko dzięki jednemu patentowi

Czy schabowego można przygotować w lżejszej wersji? Oczywiście, że tak. I to z jakim skutkiem. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Schabowy to kultowe danie naszej kuchniSchabowy to kultowe danie naszej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Zacznijmy od pytania: z czym kojarzy ci się klasyczny schabowy? W moim przypadku będzie to panierka na bazie bułki tartej i smażenie na smalcu. Też masz podobne skojarzenia? Jeśli tak, to pewnie zgodzisz się ze mną, że taka forma schabowego do najlżejszej nie należy

Ale czy na pewno musi tak być? Otóż nie, wystarczy wprowadzić małe zmiany i postawić na konkretny patent, który sprawi, że w kuchni pojawi się przepyszny schabowy w dużo lżejszej formie. Chcesz poznać szczegóły? Koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz śniadania na słodko? Dzisiejszy chlebek stanie się twoim ulubionym

Małe, ale znaczące zmiany

Zacznijmy od początku, czyli od mięsa. Aby schabowy był dużo lżejszy, przygotuj go na bazie chudego mięsa. Wybierając schab, staraj się kupować kawałki z małą ilością tłuszczu. Możesz też spokojnie zamienić schab na chudsze drobiowe mięso. W tej roli świetnie sprawdzi się zarówno kurczak, jak i indyk.

Kolejna kluczowa zmiana to panierka. Zrezygnuj z tuczącej bułki tartej. Zamiast niej użyj płatków kukurydzianych. Tak, dobrze przeczytałeś, do panierowania mięsa świetnie sprawdzą się płatki, które jesz rano z mlekiem. Zanim zaczniesz panierować kotleta w płatkach, możesz delikatnie rozbić je przy pomocy tłuczka, tym samym panierowanie kotletów będzie dużo łatwiejsze. Jakie plusy ma jeszcze taka panierka? Otóż genialnie chrupie. Schabowy w takim wydaniu posmakuje największemu niejadkowi.

Płatki kukurydziane idealnie spiszą się w roli panierki
Płatki kukurydziane idealnie spiszą się w roli panierki © Adobe Stock | rome2015

Zrezygnuj z patelni

Jak już wspomniałam, przygotowanie klasycznego schabowego kojarzy się ze smażeniem. I zgodnie ze starą szkołą, powinno robić się to na smalcu. Nie brzmi to zbyt fitowo, ale już za moment to zmienimy. 

I tu właśnie sprawdzi się genialny patent z wykorzystaniem piekarnika. Okazuje się bowiem, że fenomenalne schabowe można przygotować bez smażenia. Dzięki wizycie w piekarniku schabowy nabierze pięknych, złocistych rumieńców. Jednocześnie nie będzie ociekał tłuszczem, a tym samym stanie się dużo lżejszym elementem domowego obiadu. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Dzięki patentowi z piekarnikiem zyskasz więcej czasu dla siebie, bo nie będziesz musiał stać przy patelni, aby przypilnować schabowe podczas smażenia. Skończy się też problem z tryskającym na wszystkie strony tłuszczem. Jak sam więc widzisz, plusów jest zbyt dużo, aby nie przetestować nowej metody na schabowe w swojej kuchni. Co ty o tym myślisz?

Wybrane dla Ciebie

Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik