Robię schabowego, który nie tuczy tak, jak klasyczny. Wszystko dzięki jednemu patentowi

Robię schabowego, który nie tuczy tak, jak klasyczny. Wszystko dzięki jednemu patentowi

Schabowy to kultowe danie naszej kuchni
Schabowy to kultowe danie naszej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker
07.10.2023 11:26

Czy schabowego można przygotować w lżejszej wersji? Oczywiście, że tak. I to z jakim skutkiem. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Zacznijmy od pytania: z czym kojarzy ci się klasyczny schabowy? W moim przypadku będzie to panierka na bazie bułki tartej i smażenie na smalcu. Też masz podobne skojarzenia? Jeśli tak, to pewnie zgodzisz się ze mną, że taka forma schabowego do najlżejszej nie należy

Ale czy na pewno musi tak być? Otóż nie, wystarczy wprowadzić małe zmiany i postawić na konkretny patent, który sprawi, że w kuchni pojawi się przepyszny schabowy w dużo lżejszej formie. Chcesz poznać szczegóły? Koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Małe, ale znaczące zmiany

Zacznijmy od początku, czyli od mięsa. Aby schabowy był dużo lżejszy, przygotuj go na bazie chudego mięsa. Wybierając schab, staraj się kupować kawałki z małą ilością tłuszczu. Możesz też spokojnie zamienić schab na chudsze drobiowe mięso. W tej roli świetnie sprawdzi się zarówno kurczak, jak i indyk.

Kolejna kluczowa zmiana to panierka. Zrezygnuj z tuczącej bułki tartej. Zamiast niej użyj płatków kukurydzianych. Tak, dobrze przeczytałeś, do panierowania mięsa świetnie sprawdzą się płatki, które jesz rano z mlekiem. Zanim zaczniesz panierować kotleta w płatkach, możesz delikatnie rozbić je przy pomocy tłuczka, tym samym panierowanie kotletów będzie dużo łatwiejsze. Jakie plusy ma jeszcze taka panierka? Otóż genialnie chrupie. Schabowy w takim wydaniu posmakuje największemu niejadkowi.

Płatki kukurydziane idealnie spiszą się w roli panierki
Płatki kukurydziane idealnie spiszą się w roli panierki© Adobe Stock | rome2015

Zrezygnuj z patelni

Jak już wspomniałam, przygotowanie klasycznego schabowego kojarzy się ze smażeniem. I zgodnie ze starą szkołą, powinno robić się to na smalcu. Nie brzmi to zbyt fitowo, ale już za moment to zmienimy. 

I tu właśnie sprawdzi się genialny patent z wykorzystaniem piekarnika. Okazuje się bowiem, że fenomenalne schabowe można przygotować bez smażenia. Dzięki wizycie w piekarniku schabowy nabierze pięknych, złocistych rumieńców. Jednocześnie nie będzie ociekał tłuszczem, a tym samym stanie się dużo lżejszym elementem domowego obiadu. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Dzięki patentowi z piekarnikiem zyskasz więcej czasu dla siebie, bo nie będziesz musiał stać przy patelni, aby przypilnować schabowe podczas smażenia. Skończy się też problem z tryskającym na wszystkie strony tłuszczem. Jak sam więc widzisz, plusów jest zbyt dużo, aby nie przetestować nowej metody na schabowe w swojej kuchni. Co ty o tym myślisz?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także