Takie kotlety były hitem PRL‑u. Zrobisz je z 4 składników w zaledwie 5 minut
Kotlety rzymskie znacznie większą popularnością cieszyły się przed laty, kiedy kotletami nazywano przeróżne mieszanki produktów, imitujące brakujące na sklepowych półkach mięso. Nasi południowi sąsiedzi raczą się tym specjałem do dzisiaj, u nas już zapomniano, jak pyszne może być tak proste danie.
23.09.2023 | aktual.: 20.03.2024 10:34
Chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku kotlety rzymskie tak naprawdę w niczym nie przypominają tradycyjnych kotletów. Wewnątrz nie znajdziemy kawałka mięsa, a solidny plaster sera żółtego. Specjał ten, mimo mylącej nazwy, pochodzi z kuchni naszych południowych sąsiadów. U nas to danie nieco zapomniane. Zdecydowanie częściej jadane było w okresie PRL-u.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety rzymskie, czeskie czy słowackie?
Kotlet rzymski to nic innego jak... usmażony kawałek sera żółtego. Gruby plaster sera (najlepiej sera edamskiego lub goudy) panieruje się dwukrotnie na przemian w jajku zmieszanym z pieprzem i oregano oraz w bułce tartej. Panierka powinna być jednolita i dosyć gruba, by zapobiec wyciekaniu stopionego podczas smażenia sera. Kotlet rzymski podaje się z surówkami, frytkami oraz sosem tatarskim, a także z konfiturą żurawinową.
Kotlet rzymski wielu osobom przywodzi na myśl smaki dzieciństwa. Danie to serwowano już w czasach PRL-u z kromką chleba posmarowaną masłem lub z marchewką i groszkiem. Dlaczego nazwano go rzymskim? Istnieje teoria, że w Polsce odgrodzonej od świata żelazną kurtyną ser najpewniej kojarzył się z Włochami.
Specjał ten przybył do nas zza południowej granicy. To tradycyjne danie kuchni czeskiej znane jako smažený sýr i słowackiej - vyprážaný syr. W krajach tych smażony ser występuje w towarzystwie surówek, ziemniaków lub frytek, a także sosów: tatarskiego lub majonezu. W kuchni czeskiej bazą potrawy jest ser edamski, gouda lub hermelína (czeski camembert).
Przepis na kotlety rzymskie
Składniki:
- 300 g żółtego sera edamskiego lub goudy,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- oregano, słodka papryka, sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Ser pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy kawałek dopraw mieszanką przypraw - soli, pieprzu, oregano i papryki.
- Każdy kawałek sera dwukrotnie obtocz w rozkłóconych jajkach i bułce tartej.
- Kotelty rzymskie smaży na rozgrzanym oleju do momentu, gdy panierka będzie zarumieniona.