PoradySchabowych w takiej marynacie jeszcze nie jedliście. Zamiast mleka czy majonezu użyliśmy niezwykłego składnika

Schabowych w takiej marynacie jeszcze nie jedliście. Zamiast mleka czy majonezu użyliśmy niezwykłego składnika

Schabowe w octowej marynacie - Pyszności; Foto: Canva.com
Schabowe w octowej marynacie - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

23.08.2022 12:36, aktual.: 15.09.2023 15:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, to polecamy wykonać schabowe w octowej marynacie. Potrawa ta odznacza się nie tylko wspaniałym smakiem, ale również bardzo delikatną konsystencją. W wyniku marynowania mięsa w occie winnym, kotlety wychodzą wyjątkowo soczyste. Poniżej podajemy przepis na to wyborne danie.

Smaczny pomysł na obiad

Schab - Pyszności; Foto: Canva.com
Schab - Pyszności; Foto: Canva.com

Schabowe w octowej marynacie zachwycą smakiem całą twoją rodzinę. Dzięki marynowaniu mięsa w occie, gotowe danie będzie odznaczało się wyjątkową konsystencją. Wspaniały smak kotletów wzbogacisz rewelacyjnym sosem z suszonymi śliwkami. Gotowe danie serwujemy z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.

Przepis na schabowe w marynacie octowej

Gotowe danie - Pyszności; Foto: Canva.com
Gotowe danie - Pyszności; Foto: Canva.com

Schabowe w marynacie octowej warto zaplanować jeszcze dzień przed wykonaniem dania. Wynika to z długiego czasu marynowania mięsa - około 10 - 12 godzin. Jednak warto być cierpliwym, ponieważ danie zachwyca wspaniałym smakiem i konsystencją.

Składniki:

około 800 - 900 g schabu z kością

szklanka bulionu wołowego

łyżka cukru

150 g śliwek suszonych

100 g masła klarowanego

125 ml kwaśnej śmietany

sól, pieprz

marchew

cebula

250 ml octu winnego

Sposób wykonania:

Schab pokrój na plastry. W kolejnym kroku przygotuj marynatę. W związku z tym marchew oraz cebulę pokrój na plasterki. Mięso wstaw do szerokiego naczynia, obłóż je warzywami, a następnie zalej octem winnym. Całość odstaw na około 10 - 12 godzin.

Śliwki zalej zimną wodą i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie odsącz je. W kolejnym kroku zacznij podgrzewać bulion. Następnie dodaj do niego śliwki oraz cukier. Całość gotuj przez chwilę.

Mięso wyjmij z marynaty. Następnie smaż kotlety z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Do smażenia polecamy użyć masła klarowanego. Następnie przełóż kotlety do oddzielnego naczynia.

Na patelnię, na której smażyłeś mięso - wlej marynatę oraz bulion ze śliwkami. Całość gotuj przez chwilę. Na końcu dodaj śmietanę. Gotowe kotlety podawaj polane sosem. Potrawa wspaniale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.

Jeśli masz ochotę na schab w nieco innej wersji - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować schab duszony w mleku krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.