Magda Gessler ma sprytny sposób na wyborne schabowe. Jednak rzadko o nim mówi
06.01.2023 07:00, aktual.: 15.09.2023 15:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak zrobić naprawdę wyborne kotlety? Poza prawidłowym wyborem mięsa, tłuszczu i przypraw, Magda Gessler uważa, że należy jeszcze odpowiednio długo je marynować. Jeśli jesteś ciekawa jej sposobu na to klasyczne danie, przeczytaj artykuł.
Chociaż przyrządzanie rozbitej wieprzowiny w panierce sięga naprawdę zamierzchłych czasów, to po raz pierwszy, jako element tradycyjnej kuchni polskiej, zostały opisane dopiero w 1860 roku przez słynną Lucynę Ćwierczakiewiczową, autorkę książek kucharskich i słynną publicystkę.
Jednak kotlety schabowe nie zawsze były tak popularne jak dzisiaj. Mówi się, że to czasy PRL przyniosły im dopiero niebywałą renomę, bo danie to zyskało miano posiłku ludu pracującego. Dziś można spokojnie pokusić się o stwierdzenie, że wyborne kotlety schabowe to po pierwsze najbardziej popularne danie w kraju, a po drugie: pomysł na obiad idealny - taki, który lubią i dorośli i dzieci.
Tymczasem sławna restauratorka i prowadząca program "Kuchenne Rewolucje" Magda Gessler, która na daniach tradycyjnych zna się jak mało kto, zaprezentowała swój własny sposób na przyrządzenie schabowych. Miękkości i delikatności nadaje im odpowiednia procedura zamarynowania.
Wyborne kotlety schabowe Magdy Gessler
Składniki:
- 500 g schabu właściwego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1,5 szklanki mleka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- sól, pieprz
- suszony rozmaryn
- smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
Schab pokrój w plastry. Z pół kilo mięsa powinno ich wyjść 4.
Następnie na plastrach rozwiń niewielki kawałek folii spożywczej i rozbij je używając do tego tłuczka. Kotlety po rozbiciu nie powinny być grubsze niż 1,5 - 2 cm.
Tak przygotowane mięso przełóż do miski, a między plastry dodaj niewielką ilość suszonego rozmarynu i skrojoną w cienkie piórka cebulę.
Po 3 godzinach wyjmij schab z lodówki i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą i pieprzem, a następnie panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Magda Gessler poleca smażyć schabowe w sposób tradycyjny, czyli na smalcu. Zrób to z obu stron i zdejmij z patelni, gdy kotlety nabiorą złocistego koloru. Smacznego!
A jeśli szukasz innych ciekawych przepisów, rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.