Magda Gessler ma sprytny sposób na wyborne schabowe. Jednak rzadko o nim mówi

Jak zrobić naprawdę wyborne kotlety? Poza prawidłowym wyborem mięsa, tłuszczu i przypraw, Magda Gessler uważa, że należy jeszcze odpowiednio długo je marynować. Jeśli jesteś ciekawa jej sposobu na to klasyczne danie, przeczytaj artykuł.

Obrazekwyborne kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Chociaż przyrządzanie rozbitej wieprzowiny w panierce sięga naprawdę zamierzchłych czasów, to po raz pierwszy, jako element tradycyjnej kuchni polskiej, zostały opisane dopiero w 1860 roku przez słynną Lucynę Ćwierczakiewiczową, autorkę książek kucharskich i słynną publicystkę.

Jednak kotlety schabowe nie zawsze były tak popularne jak dzisiaj. Mówi się, że to czasy PRL przyniosły im dopiero niebywałą renomę, bo danie to zyskało miano posiłku ludu pracującego. Dziś można spokojnie pokusić się o stwierdzenie, że wyborne kotlety schabowe to po pierwsze najbardziej popularne danie w kraju, a po drugie: pomysł na obiad idealny - taki, który lubią i dorośli i dzieci.

Obrazek
wyborne kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Tymczasem sławna restauratorka i prowadząca program "Kuchenne Rewolucje" Magda Gessler, która na daniach tradycyjnych zna się jak mało kto, zaprezentowała swój własny sposób na przyrządzenie schabowych. Miękkości i delikatności nadaje im odpowiednia procedura zamarynowania.

Wyborne kotlety schabowe Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g schabu właściwego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1,5 szklanki mleka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • suszony rozmaryn
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab pokrój w plastry. Z pół kilo mięsa powinno ich wyjść 4.

Następnie na plastrach rozwiń niewielki kawałek folii spożywczej i rozbij je używając do tego tłuczka. Kotlety po rozbiciu nie powinny być grubsze niż 1,5 - 2 cm.

Tak przygotowane mięso przełóż do miski, a między plastry dodaj niewielką ilość suszonego rozmarynu i skrojoną w cienkie piórka cebulę.

Obrazek
wyborne kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Po 3 godzinach wyjmij schab z lodówki i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą i pieprzem, a następnie panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Magda Gessler poleca smażyć schabowe w sposób tradycyjny, czyli na smalcu. Zrób to z obu stron i zdejmij z patelni, gdy kotlety nabiorą złocistego koloru. Smacznego!

A jeśli szukasz innych ciekawych przepisów, rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯