Moja mama zawsze wtyka palec w mięso w sklepie. Wtedy ma pewność, że jest świeże

Istnieje sprawdzony trik, który pozwala upewnić się, czy mięso jest świeże. To prosty "test palca" polecany przez moją mamę. Dowiedz się, jak go wykonać, aby uniknąć nieświeżego mięsa i potencjalnych problemów związanych z zatruciem pokarmowym.

Mięso Mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Marcin Michałowski

Jedzenie nieświeżego mięsa może skutkować nieprzyjemnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Często w marketach jest ono owinięte w plastik, co uniemożliwia ocenę zapachu. Istnieją jednak inne sposoby, które pomogą ci rozpoznać świeżość mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Jak rozpoznać świeże mięso? "Test palca"

Mięso to ważny składnik naszej diety, ale ważne jest, aby kupować je świeże. Nieświeże porcje mogą mieć nieprzyjemny zapach i smak, a także zawierać bakterie wywołujące zatrucie pokarmowe. Zwróć szczególną uwagę na:

  • Kolor: Mięso powinno mieć różowy lub czerwony. Jeśli jest szare lub blade, to znak, że nie jest świeże.
  • Zapach: Mięso powinno mieć delikatny, mięsny. Jeśli ma nieprzyjemny, to lepiej go nie kupować.
  • Konsystencja: Mięso powinno być sprężyste i elastyczne. Jeśli jest miękkie lub ma wgniecenia, to znak, że nie jest świeże.

Test palca

Jeśli kupujesz mięso w markecie, nie masz możliwości, aby go powąchać. W takiej sytuacji możesz wykonać prosty test palca. Moja mama zawsze w ten sposób sprawdza świeżość mięsa.

Naciśnij palcem mięso. Jeśli wgniecenie wróci do poprzedniego kształtu, to mięso jest świeże. Jeśli wgniecenie pozostanie, to mięso nie jest świeże.

Jak rozpoznać świeżość ryb?

Podczas zakupu ryb warto również zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów, aby uniknąć problemów żołądkowych. Przede wszystkim oceniamy wygląd i zapach ryb. Ryba świeża nie powinna odrzucać nieprzyjemną wonią. Następnie warto przyjrzeć się oczom ryby - u świeżej ryby powinny być one wypukłe i błyszczące. Jeśli są zamglone i mętne, to oznaka, że ryba nie jest w najlepszym stanie.

Kolejnym wskaźnikiem jest stan skrzeli - świeże ryby mają skrzela o intensywnym kolorze, jeśli są szare lub zżółknięte, warto zrezygnować z zakupu. Dzięki tym wskazówkom możemy cieszyć się smaczną i świeżą rybą bez obaw o nasze zdrowie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇