Moja mama zawsze wtyka palec w mięso w sklepie. Wtedy ma pewność, że jest świeże

Istnieje sprawdzony trik, który pozwala upewnić się, czy mięso jest świeże. To prosty "test palca" polecany przez moją mamę. Dowiedz się, jak go wykonać, aby uniknąć nieświeżego mięsa i potencjalnych problemów związanych z zatruciem pokarmowym.

Mięso Mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Marcin Michałowski

Jedzenie nieświeżego mięsa może skutkować nieprzyjemnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Często w marketach jest ono owinięte w plastik, co uniemożliwia ocenę zapachu. Istnieją jednak inne sposoby, które pomogą ci rozpoznać świeżość mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Jak rozpoznać świeże mięso? "Test palca"

Mięso to ważny składnik naszej diety, ale ważne jest, aby kupować je świeże. Nieświeże porcje mogą mieć nieprzyjemny zapach i smak, a także zawierać bakterie wywołujące zatrucie pokarmowe. Zwróć szczególną uwagę na:

  • Kolor: Mięso powinno mieć różowy lub czerwony. Jeśli jest szare lub blade, to znak, że nie jest świeże.
  • Zapach: Mięso powinno mieć delikatny, mięsny. Jeśli ma nieprzyjemny, to lepiej go nie kupować.
  • Konsystencja: Mięso powinno być sprężyste i elastyczne. Jeśli jest miękkie lub ma wgniecenia, to znak, że nie jest świeże.

Test palca

Jeśli kupujesz mięso w markecie, nie masz możliwości, aby go powąchać. W takiej sytuacji możesz wykonać prosty test palca. Moja mama zawsze w ten sposób sprawdza świeżość mięsa.

Naciśnij palcem mięso. Jeśli wgniecenie wróci do poprzedniego kształtu, to mięso jest świeże. Jeśli wgniecenie pozostanie, to mięso nie jest świeże.

Jak rozpoznać świeżość ryb?

Podczas zakupu ryb warto również zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów, aby uniknąć problemów żołądkowych. Przede wszystkim oceniamy wygląd i zapach ryb. Ryba świeża nie powinna odrzucać nieprzyjemną wonią. Następnie warto przyjrzeć się oczom ryby - u świeżej ryby powinny być one wypukłe i błyszczące. Jeśli są zamglone i mętne, to oznaka, że ryba nie jest w najlepszym stanie.

Kolejnym wskaźnikiem jest stan skrzeli - świeże ryby mają skrzela o intensywnym kolorze, jeśli są szare lub zżółknięte, warto zrezygnować z zakupu. Dzięki tym wskazówkom możemy cieszyć się smaczną i świeżą rybą bez obaw o nasze zdrowie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku