Rarytas jakich mało. Jedni się zajadają, inni krzywią z niesmakiem
Smażona ikra to rarytas, który jest szczególnie popularny w kuchni kaszubskiej. Obecnie coraz trudniej jest dostać świeżą ikrę, jeśli jednak będziecie mieli okazję skosztować tego przysmaku, nie wzbraniajcie się. Ten smak zapamiętacie na długo.
Joanna, autorka bloga "Królestwo garów" chętnie testuje nietypowe przepisy i sięga po mało znane produkty. Podczas pobytu nad morzem udało jej się kupić świeżego turbota razem z ikrą. Postanowiła więc przyrządzić smażoną ikrę. Jeśli jednak nie masz odwagi spróbować tego przysmaku, wypróbuj przepis na sashimi z polędwicy wołowej z wakame.
Bardzo smaczna i niestety trudna do zdobycia jest ikra turbota. Po pierwsze, trzeba mieć możliwość kupienia świeżego turbota, a po drugie musi on mieć ikrę. Będąc nad morzem, miałam możliwość kupienia świeżych ryb prosto z kutra. I to wszystkich z ikrą, więc nareszcie mogłam jej spróbować - relacjonuje Joanna Krzewińska.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wrzuć pomidory na patelnię i dodaj śmietankę. Lepszego sosu do gnocchi nie jadłeś
Smażona ikra turbota - przepis
Składniki:
- ikra z turbota,
- masło,
- olej,
- sól, pieprz,
- cebula,
- skórka otarta z cytryny,
- sok z 1/2 cytryny,
- mąka pszenna,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Podduś na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Jeżeli chcesz obrać ikrę, wrzuć ją na chwilę do wrzącej wody.
- W czasie duszenia cebuli ikrę namocz w mleku, oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
- Smaż na rozgrzanym maśle z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, aż się zezłoci przez około 4 minuty z każdej strony.
- Usmażoną ikrę przełóż na talerz, skrop sokiem z cytryny.