InspiracjeRarytas jakich mało. Jedni się zajadają, inni krzywią z niesmakiem

Rarytas jakich mało. Jedni się zajadają, inni krzywią z niesmakiem

Smażona ikra to rarytas, który jest szczególnie popularny w kuchni kaszubskiej. Obecnie coraz trudniej jest dostać świeżą ikrę, jeśli jednak będziecie mieli okazję skosztować tego przysmaku, nie wzbraniajcie się. Ten smak zapamiętacie na długo.

Ikra z turbota smażona
Ikra z turbota smażona
Źródło zdjęć: © Królestwo garów | Picasa
Katarzyna Gileta

30.09.2023 | aktual.: 03.10.2023 13:49

Joanna, autorka bloga "Królestwo garów" chętnie testuje nietypowe przepisy i sięga po mało znane produkty. Podczas pobytu nad morzem udało jej się kupić świeżego turbota razem z ikrą. Postanowiła więc przyrządzić smażoną ikrę. Jeśli jednak nie masz odwagi spróbować tego przysmaku, wypróbuj przepis na sashimi z polędwicy wołowej z wakame.

Bardzo smaczna i niestety trudna do zdobycia jest ikra turbota. Po pierwsze, trzeba mieć możliwość kupienia świeżego turbota, a po drugie musi on mieć ikrę. Będąc nad morzem, miałam możliwość kupienia świeżych ryb prosto z kutra. I to wszystkich z ikrą, więc nareszcie mogłam jej spróbować - relacjonuje Joanna Krzewińska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażona ikra turbota - przepis

Składniki:

  • ikra z turbota,
  • masło,
  • olej,
  • sól, pieprz,
  • cebula,
  • skórka otarta z cytryny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • mąka pszenna,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Podduś na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Jeżeli chcesz obrać ikrę, wrzuć ją na chwilę do wrzącej wody.
  2. W czasie duszenia cebuli ikrę namocz w mleku, oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
  3. Smaż na rozgrzanym maśle z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, aż się zezłoci przez około 4 minuty z każdej strony.
  4. Usmażoną ikrę przełóż na talerz, skrop sokiem z cytryny.
Wybrane dla Ciebie