Rarytas jakich mało. Jedni się zajadają, inni krzywią z niesmakiem
Smażona ikra to rarytas, który jest szczególnie popularny w kuchni kaszubskiej. Obecnie coraz trudniej jest dostać świeżą ikrę, jeśli jednak będziecie mieli okazję skosztować tego przysmaku, nie wzbraniajcie się. Ten smak zapamiętacie na długo.
30.09.2023 | aktual.: 03.10.2023 13:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Joanna, autorka bloga "Królestwo garów" chętnie testuje nietypowe przepisy i sięga po mało znane produkty. Podczas pobytu nad morzem udało jej się kupić świeżego turbota razem z ikrą. Postanowiła więc przyrządzić smażoną ikrę. Jeśli jednak nie masz odwagi spróbować tego przysmaku, wypróbuj przepis na sashimi z polędwicy wołowej z wakame.
Bardzo smaczna i niestety trudna do zdobycia jest ikra turbota. Po pierwsze, trzeba mieć możliwość kupienia świeżego turbota, a po drugie musi on mieć ikrę. Będąc nad morzem, miałam możliwość kupienia świeżych ryb prosto z kutra. I to wszystkich z ikrą, więc nareszcie mogłam jej spróbować - relacjonuje Joanna Krzewińska.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smażona ikra turbota - przepis
Składniki:
- ikra z turbota,
- masło,
- olej,
- sól, pieprz,
- cebula,
- skórka otarta z cytryny,
- sok z 1/2 cytryny,
- mąka pszenna,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Podduś na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Jeżeli chcesz obrać ikrę, wrzuć ją na chwilę do wrzącej wody.
- W czasie duszenia cebuli ikrę namocz w mleku, oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
- Smaż na rozgrzanym maśle z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, aż się zezłoci przez około 4 minuty z każdej strony.
- Usmażoną ikrę przełóż na talerz, skrop sokiem z cytryny.