WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

Tradycyjny schabowy z zasmażaną kiszoną kapustą. Na sam widok aż cieknie ślinka

Tradycyjny kotlet schabowy z kapustą zasmażaną to przepis na obiad, którego nie można odmówić. Idealnie soczyste mięso i pyszna kapusta to strzał w dziesiątkę.

Schabowy z kapustą zasmażaoną- PysznościSchabowy z kapustą zasmażaoną- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Kuchnia polska zdecydowanie kotletami stoi, a tradycyjny schabowy to klasyk, który uwielbia większość z nas. Kruchy schab w panierce serwuję najczęściej w towarzystwie zasmażanej, kiszonej kapusty i gotowanych ziemniaków. Danie jest niesamowicie sycące i przy okazji bardzo pyszne. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad czy nawet rodzinną uroczystość. To smak, do którego każdy z nas ma pewien sentyment. I nic w tym dziwnego, bo takie kotlety klepały nasze mamy, babcie i prababcie. Chociaż kocham kuchenne eksperymenty i kuchnię z różnych stron świata, to taki "schaboszczak" nie może się równać z niczym innym.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schabowy z zasmażaną kiszoną kapustą. Pyszny klasyk

Kotlet schabowy z kapustą zasmażaną - przepis

Składniki:

Zasmażana kapusta na schabowym:

  • 150 g wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego,
  • 2-3 liście laurowe,
  • łyżeczka mielonego kminku,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • łyżka cukru,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • około 1,5 l wody + 2-3 chochelki wody z gotowania kapusty,
  • 4 łyżki posiekanego świeżego koperku.

Kotlet schabowy:

  • 4 plastry schabu wieprzowego o grubości 2 cm,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki pieprzu,
  • 3 jaja,
  • 1 szklanki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od kapusty zasmażanej. Na patelnię wrzucam pokrojony boczek oraz posiekaną cebulę i podsmażam. Nie dodaję żadnego oleju, bo tłuszcz wytopi się z boczku. Gdy cebula się zarumieni, a boczek zeszkli, dorzucam kiszoną kapustę, suszony majeranek, kminek, cukier, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalewam całość wodą i dokładnie mieszam. Gotuję na niedużym ogniu, pod przykryciem przez 1,5 godziny.

Kapusta zasmażana- Pyszności
Kapusta zasmażana - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Kawałki schabu doprawiam solą oraz pieprzem i rozprowadzam na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Kotlety panieruję w rozkłóconych jajkach oraz w bułce tartej i odkładam na talerz.

Krok 3. Przygotowuję zasmażkę do kapusty: masło roztapiam i dodaję mąkę, Dokładnie mieszam i wlewam 2-3 chochelki wody z garnka, w którym gotuje się kapusta. Dodaję do kapusty pod koniec jej gotowania.

Zasmażka do kapusty- Pyszności
Zasmażka do kapusty - Pyszności © Licencjodawca

Krok 4. Do kapusty z zasmażką dorzucam na sam koniec posiekany koperek i mieszam. Zdejmuję garnek z palnika.

Krok 5. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju roślinnym lub smalcu. Robię to z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.

Smażenie kotletów- Pyszności
Smażenie kotletów - Pyszności © Licencjodawca

Krok 6. Gotowe kotlety serwuję z kapustą zasmażaną i gotowanymi ziemniakami. Przed podaniem posypuję dodatkowo koperkiem.

Smacznego!

Schabowy z kapustą zasmażaną-Pyszności
Schabowy z kapustą zasmażaną - Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba