WideoTradycyjny schabowy z zasmażaną kiszoną kapustą. Na sam widok aż cieknie ślinka

Tradycyjny schabowy z zasmażaną kiszoną kapustą. Na sam widok aż cieknie ślinka

Schabowy z kapustą zasmażaoną- Pyszności
Schabowy z kapustą zasmażaoną- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
14.09.2023 09:49

Tradycyjny kotlet schabowy z kapustą zasmażaną to przepis na obiad, którego nie można odmówić. Idealnie soczyste mięso i pyszna kapusta to strzał w dziesiątkę.

Kuchnia polska zdecydowanie kotletami stoi, a tradycyjny schabowy to klasyk, który uwielbia większość z nas. Kruchy schab w panierce serwuję najczęściej w towarzystwie zasmażanej, kiszonej kapusty i gotowanych ziemniaków. Danie jest niesamowicie sycące i przy okazji bardzo pyszne. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad czy nawet rodzinną uroczystość. To smak, do którego każdy z nas ma pewien sentyment. I nic w tym dziwnego, bo takie kotlety klepały nasze mamy, babcie i prababcie. Chociaż kocham kuchenne eksperymenty i kuchnię z różnych stron świata, to taki "schaboszczak" nie może się równać z niczym innym.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet schabowy z kapustą zasmażaną - przepis

Składniki:

Zasmażana kapusta na schabowym:

  • 150 g wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego,
  • 2-3 liście laurowe,
  • łyżeczka mielonego kminku,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • łyżka cukru,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • około 1,5 l wody + 2-3 chochelki wody z gotowania kapusty,
  • 4 łyżki posiekanego świeżego koperku.

Kotlet schabowy:

  • 4 plastry schabu wieprzowego o grubości 2 cm,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki pieprzu,
  • 3 jaja,
  • 1 szklanki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od kapusty zasmażanej. Na patelnię wrzucam pokrojony boczek oraz posiekaną cebulę i podsmażam. Nie dodaję żadnego oleju, bo tłuszcz wytopi się z boczku. Gdy cebula się zarumieni, a boczek zeszkli, dorzucam kiszoną kapustę, suszony majeranek, kminek, cukier, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalewam całość wodą i dokładnie mieszam. Gotuję na niedużym ogniu, pod przykryciem przez 1,5 godziny.

Kapusta zasmażana - Pyszności
Kapusta zasmażana - Pyszności© Licencjodawca

Krok 2. Kawałki schabu doprawiam solą oraz pieprzem i rozprowadzam na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Kotlety panieruję w rozkłóconych jajkach oraz w bułce tartej i odkładam na talerz.

Krok 3. Przygotowuję zasmażkę do kapusty: masło roztapiam i dodaję mąkę, Dokładnie mieszam i wlewam 2-3 chochelki wody z garnka, w którym gotuje się kapusta. Dodaję do kapusty pod koniec jej gotowania.

Zasmażka do kapusty - Pyszności
Zasmażka do kapusty - Pyszności© Licencjodawca

Krok 4. Do kapusty z zasmażką dorzucam na sam koniec posiekany koperek i mieszam. Zdejmuję garnek z palnika.

Krok 5. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju roślinnym lub smalcu. Robię to z obu stron, aż apetycznie się zarumienią.

Smażenie kotletów - Pyszności
Smażenie kotletów - Pyszności© Licencjodawca

Krok 6. Gotowe kotlety serwuję z kapustą zasmażaną i gotowanymi ziemniakami. Przed podaniem posypuję dodatkowo koperkiem.

Smacznego!

Schabowy z kapustą zasmażaną - Pyszności
Schabowy z kapustą zasmażaną - Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także