Do marynaty dodaj musztardę i sekretny składnik. Kotlety po bawarsku to największy obiadowy hit

Jeśli uwielbiasz kotlety schabowe, to koniecznie wykonaj je w wersji po bawarsku. Sekret tego pysznego dania tkwi w dodatku chrzanu oraz musztardy. Okazuje się, że te składniki stanowią z mięsem idealne połączenie. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na to fantastyczne danie.

ObrazekSchabowe po bawarsku - intensywne kotlety krok po kroku - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kultowe danie w nieco innym stylu

Obrazek
Domowy chrzan - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety schabowe po bawarsku kryją w sobie dwa zaskakujące składniki - są nimi chrzan oraz musztarda. Dzięki temu nadają potrawie wyraźnego charakteru. Wspaniale wzbogacają jej smak oraz aromat. Jeśli masz ochotę na schabowe w nieco innym stylu, polecamy wykonać to danie. Poniżej podajemy na nie przepis.

Przepis na schabowe po bawarsku

Obrazek
Kotlety schabowe - Pyszności

Składniki:

około 600 g schabu bez kości

1 łyżka musztardy

sól i pieprz

1 łyżka chrzanu ze słoiczka

bułka tarta

jajko

mąka pszenna

Sposób wykonania:

Schab pokrój ostrym nożem na 4 - 5 plastrów. Następnie połóż mięso na desce i rozbij je za pomocą tłuczka. Polecamy uprzednio przykryć kotlety folią do żywnosci. Dzięki temu unikniesz rozpryskiwania się mięsa na boki.

Następnie dokładnie wymieszaj chrzan z musztardą. Każdy plaster mięsa posyp z obu stron solą oraz pieprzem. Następnie posmaruj go mieszanką chrzanu i musztardy. W kolejnym kroku obtocz mięso w mące, a następnie zamocz w roztrzepanym jajku. Na końcu obtocz je w bułce tartej.

Kotlety smaż z obu stron na rozgrzanym maśle. Gotowe danie powinno odznaczać się piękną, złotą panierką. Schabowe po bawarsku wspaniale smakują z gotowanymi ziemniaczkami oraz ulubioną surówką.

Jak wybrać dobre mięso na schabowe?

Sekret idealnego dania często tkwi w jego składnikach. Najważniejsze, aby były one dobrej jakości. W związku z tym podczas przygotowywania schabowych warto wybrać świeże, dobre mięso. W takiej sytuacji najlepiej kupić je w zaufanym sklepie mięsnym.

Poza tym, dobrej jakość schab powinien odznaczać się pięknym, różowym kolorem. Jeśli zauważymy na jego powierzchni ciemne plamy, oznacza to, że mięso jest zepsute. Taki produkt nie nadaje się do spożycia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepsze kotlety schabowe krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥