Do marynaty dodaj musztardę i sekretny składnik. Kotlety po bawarsku to największy obiadowy hit

Jeśli uwielbiasz kotlety schabowe, to koniecznie wykonaj je w wersji po bawarsku. Sekret tego pysznego dania tkwi w dodatku chrzanu oraz musztardy. Okazuje się, że te składniki stanowią z mięsem idealne połączenie. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na to fantastyczne danie.

ObrazekSchabowe po bawarsku - intensywne kotlety krok po kroku - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kultowe danie w nieco innym stylu

Obrazek
Domowy chrzan - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety schabowe po bawarsku kryją w sobie dwa zaskakujące składniki - są nimi chrzan oraz musztarda. Dzięki temu nadają potrawie wyraźnego charakteru. Wspaniale wzbogacają jej smak oraz aromat. Jeśli masz ochotę na schabowe w nieco innym stylu, polecamy wykonać to danie. Poniżej podajemy na nie przepis.

Przepis na schabowe po bawarsku

Obrazek
Kotlety schabowe - Pyszności

Składniki:

około 600 g schabu bez kości

1 łyżka musztardy

sól i pieprz

1 łyżka chrzanu ze słoiczka

bułka tarta

jajko

mąka pszenna

Sposób wykonania:

Schab pokrój ostrym nożem na 4 - 5 plastrów. Następnie połóż mięso na desce i rozbij je za pomocą tłuczka. Polecamy uprzednio przykryć kotlety folią do żywnosci. Dzięki temu unikniesz rozpryskiwania się mięsa na boki.

Następnie dokładnie wymieszaj chrzan z musztardą. Każdy plaster mięsa posyp z obu stron solą oraz pieprzem. Następnie posmaruj go mieszanką chrzanu i musztardy. W kolejnym kroku obtocz mięso w mące, a następnie zamocz w roztrzepanym jajku. Na końcu obtocz je w bułce tartej.

Kotlety smaż z obu stron na rozgrzanym maśle. Gotowe danie powinno odznaczać się piękną, złotą panierką. Schabowe po bawarsku wspaniale smakują z gotowanymi ziemniaczkami oraz ulubioną surówką.

Jak wybrać dobre mięso na schabowe?

Sekret idealnego dania często tkwi w jego składnikach. Najważniejsze, aby były one dobrej jakości. W związku z tym podczas przygotowywania schabowych warto wybrać świeże, dobre mięso. W takiej sytuacji najlepiej kupić je w zaufanym sklepie mięsnym.

Poza tym, dobrej jakość schab powinien odznaczać się pięknym, różowym kolorem. Jeśli zauważymy na jego powierzchni ciemne plamy, oznacza to, że mięso jest zepsute. Taki produkt nie nadaje się do spożycia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepsze kotlety schabowe krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości