Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Czy wiesz, że popularny na całym świecie colesław może smakować jeszcze lepiej? Wystarczy dodać do niego odpowiednie dodatki.

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowoJak się okazuje smak colesława da się podkręcić jeszcze bardziej
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Surówka colesław to jeden z tych dodatków, których nie trzeba nikomu bliżej przedstawiać. Bardzo często gości na naszych stołach jako uzupełnienie obiadu lub pyszny element grillowej uczty

I jeśli myślisz, że o kultowej sałatce wiesz już dosłownie wszystko i możesz robić ją z zamkniętymi oczami, już za moment zmienisz zdanie. Okazuje się, że ta niesamowita mieszanka może być jeszcze lepsza. A wszystko to za sprawą akcentów wprost z kuchni meksykańskiej. Takiej kombinacji smaków nie znajdziesz nigdzie indziej!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Wystarczy tak niewiele, aby dobrze znana surówka na nowo podbiła Twoje serce

Składniki:

  • 800 g białej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 200 g czarnej fasoli konserwowej,
  • 140 g kukurydzy konserwowej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
  • 300 g majonezu,
  • 50 g śmietany 18 proc.,
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżki suszonego oregano,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania sosu do przyszłej surówki. W tym celu w małej misce łączę ze sobą majonez oraz śmietanę. Jednocześnie nie zapominam o przyprawach, a mianowicie: kminku, słodkiej i ostrej papryce, suszonym czosnku, suszonym oregano, soli oraz pieprzu. 

Zaczynam od przygotowania dodatku do surówki w postaci sosu
Zaczynam od przygotowania dodatku do surówki w postaci sosu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do składników w miseczce dodaję również sok z limonki, dzięki czemu cała mieszanka zyska dodatkowych walorów smakowych. Wszystkie składniki mieszam dokładnie przy pomocy rózgi kuchennej, aby produkty stworzyły idealną kombinację smakową. 

W mieszance nie może zabraknąć soku z limonki
W mieszance nie może zabraknąć soku z limonki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przygotowuję warzywa. Najpierw szatkuję białą kapustę, po czym ścieram na tarce na grubych oczkach obrane marchewki. Składniki w takiej postaci wrzucam do jednej miski.

Bazą surówki pozostanie biała kapusta oraz marchewka
Bazą surówki pozostanie biała kapusta oraz marchewka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Do naczynia trafia też czarna fasola, kukurydza i pokrojona w drobną kostkę czerwona papryka. Nie zapominam też o świeżym szczypiorku oraz kolendrze

Dzięki nowym dodatkom surówka nabierze nowych kolorów i smaków
Dzięki nowym dodatkom surówka nabierze nowych kolorów i smaków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Składniki w misce delikatnie mieszam, po czym zalewam je wcześniej przygotowanym sosem. Całość ponownie mieszam i wstawiam do lodówki minimum na godzinę, aby smaki dobrze się połączyły. 

Na koniec dodaję do miski wcześniej przygotowany sos
Na koniec dodaję do miski wcześniej przygotowany sos © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotową surówkę serwuję z dodatkiem świeżej kolendry. Smacznego!

I gotowe!
I gotowe! © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie