Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Czy wiesz, że popularny na całym świecie colesław może smakować jeszcze lepiej? Wystarczy dodać do niego odpowiednie dodatki.

Jak się okazuje smak colesława da się podkręcić jeszcze bardziejJak się okazuje smak colesława da się podkręcić jeszcze bardziej
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Surówka colesław to jeden z tych dodatków, których nie trzeba nikomu bliżej przedstawiać. Bardzo często gości na naszych stołach jako uzupełnienie obiadu lub pyszny element grillowej uczty

I jeśli myślisz, że o kultowej sałatce wiesz już dosłownie wszystko i możesz robić ją z zamkniętymi oczami, już za moment zmienisz zdanie. Okazuje się, że ta niesamowita mieszanka może być jeszcze lepsza. A wszystko to za sprawą akcentów wprost z kuchni meksykańskiej. Takiej kombinacji smaków nie znajdziesz nigdzie indziej!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Wystarczy tak niewiele, aby dobrze znana surówka na nowo podbiła Twoje serce

Składniki:

  • 800 g białej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 200 g czarnej fasoli konserwowej,
  • 140 g kukurydzy konserwowej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
  • 300 g majonezu,
  • 50 g śmietany 18 proc.,
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżki suszonego oregano,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania sosu do przyszłej surówki. W tym celu w małej misce łączę ze sobą majonez oraz śmietanę. Jednocześnie nie zapominam o przyprawach, a mianowicie: kminku, słodkiej i ostrej papryce, suszonym czosnku, suszonym oregano, soli oraz pieprzu. 

Zaczynam od przygotowania dodatku do surówki w postaci sosu
Zaczynam od przygotowania dodatku do surówki w postaci sosu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do składników w miseczce dodaję również sok z limonki, dzięki czemu cała mieszanka zyska dodatkowych walorów smakowych. Wszystkie składniki mieszam dokładnie przy pomocy rózgi kuchennej, aby produkty stworzyły idealną kombinację smakową. 

W mieszance nie może zabraknąć soku z limonki
W mieszance nie może zabraknąć soku z limonki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przygotowuję warzywa. Najpierw szatkuję białą kapustę, po czym ścieram na tarce na grubych oczkach obrane marchewki. Składniki w takiej postaci wrzucam do jednej miski.

Bazą surówki pozostanie biała kapusta oraz marchewka
Bazą surówki pozostanie biała kapusta oraz marchewka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Do naczynia trafia też czarna fasola, kukurydza i pokrojona w drobną kostkę czerwona papryka. Nie zapominam też o świeżym szczypiorku oraz kolendrze

Dzięki nowym dodatkom surówka nabierze nowych kolorów i smaków
Dzięki nowym dodatkom surówka nabierze nowych kolorów i smaków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Składniki w misce delikatnie mieszam, po czym zalewam je wcześniej przygotowanym sosem. Całość ponownie mieszam i wstawiam do lodówki minimum na godzinę, aby smaki dobrze się połączyły. 

Na koniec dodaję do miski wcześniej przygotowany sos
Na koniec dodaję do miski wcześniej przygotowany sos © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotową surówkę serwuję z dodatkiem świeżej kolendry. Smacznego!

I gotowe!
I gotowe! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości