Spaghetti i lasagne w jednym. Z tym przepisem dwa kultowe dania podasz jednocześnie
Uwielbiasz makarony? Jeśli tak, mam coś, co na pewno ci się spodoba. Będzie to iście makaronowa uczta, której nie oprze się nawet największy niejadek. Po prostu nie ma takiej opcji.
04.02.2024 | aktual.: 04.02.2024 08:04
Włoska kuchnia cieszy się szerokim uznaniem na całym świecie. Kultowe dania takie jak spaghetti bolognese, lasagne z sosem beszamelowym czy pizza z dodatkami są mega popularne praktycznie w każdym zakątku naszego globu. I nie ma się co dziwić, bo są naprawdę przepyszne.
W przypadku włoskich makaronów wybór konkretnego dania może nie być wcale taki prosty, bo zarówno spaghetti, jak i lasagne mają w sobie to "coś". A co jeśli nie trzeba wcale głowić się nad wyborem jednego posiłku? Wręcz przeciwnie za jednym razem możesz cieszyć się genialnym smakiem obu dań? Wystarczy je połączyć i stworzyć idealną kombinację smakową!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Koniec z odwiecznym dylematem — spaghetti czy lasagne? Z tym przepisem przygotujesz obie perełki kulinarne jednocześnie
Składniki:
Sos bolognese:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 400 g mielonego mięsa z wołowiny,
- 150 g surowego boczku,
- 1 duża cebula,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 3 marchewki,
- 4 ząbki czosnku,
- 150 ml czerwonego wina,
- 700 g passaty pomidorowej,
- 200 ml bulionu warzywnego lub mięsnego.
Dodatki:
- 300 g ugotowanego makaronu spaghetti,
- 500 ml beszamelu,
- 200 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania domowego sosu bolognese. W tym celu w garnku na palniku łączę ze sobą rozgrzaną oliwę z oliwek, mięso wołowe w mielonej wersji oraz posiekane plastry boczku.
Składniki smażę przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając zawartość garnka.
Krok 2. Po kilku minutach do garnka dodaję również obrane i podzielone na mniejsze kawałki warzywa. Najpierw do mieszanki trafia cebula, następnie seler naciowy oraz marchewka.
Jednocześnie nie zapominam o ząbkach czosnku, które również obieram i dodatkowo przeciskam przez praskę.
Krok 3. Do garnka dodaję też czerwone wino, passatę pomidorową, sól oraz pieprz. Jako ostatnie składniki do garnka trafiają świeże listki bazylii oraz domowy bulion.
Przygotowaną w ten sposób mieszankę gotuję następnie przez 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Co 20 minut mieszam zawartość garnka, aby się nie przypaliła.
Krok 4. W międzyczasie przygotowuję także domowej roboty sos beszamelowy, którego nie może zabraknąć w pysznej lasagne. Gotuję też makaron spaghetti we wrzącej i osolonej wodzie w sposób al dente. Odcedzony makaron przekładam następnie do formy do pieczenia.
Krok 5. Bezpośrednio na makaronie rozlewam kremowy sos beszamelowy i łączę oba składniki przy pomocy łyżki do makaronu. To oczywiście nie koniec pracy na dziś, bo kolejną warstwę w formie do pieczenia tworzę z mięsno-warzywnego sosu.
Krok 6. Danie na koniec posypuję startą na tarce mozzarellą, po czym wstawiam formę z zawartością do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza.
Krok 7. Gotowe danie serwuję z dodatkiem gałązki świeżej bazylii. Smacznego!