Spaghetti i lasagne w jednym. Z tym przepisem dwa kultowe dania podasz jednocześnie

Uwielbiasz makarony? Jeśli tak, mam coś, co na pewno ci się spodoba. Będzie to iście makaronowa uczta, której nie oprze się nawet największy niejadek. Po prostu nie ma takiej opcji.

Jak się okazuje spaghetti i lasagne można połączyć w jedno danieJak się okazuje spaghetti i lasagne można połączyć w jedno danie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Włoska kuchnia cieszy się szerokim uznaniem na całym świecie. Kultowe dania takie jak spaghetti bolognese, lasagne z sosem beszamelowym czy pizza z dodatkami są mega popularne praktycznie w każdym zakątku naszego globu. I nie ma się co dziwić, bo są naprawdę przepyszne. 

W przypadku włoskich makaronów wybór konkretnego dania może nie być wcale taki prosty, bo zarówno spaghetti, jak i lasagne mają w sobie to "coś". A co jeśli nie trzeba wcale głowić się nad wyborem jednego posiłku? Wręcz przeciwnie za jednym razem możesz cieszyć się genialnym smakiem obu dań? Wystarczy je połączyć i stworzyć idealną kombinację smakową!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spaghetti i lasagne w jednym. Z tym przepisem dwa kultowe dania podasz jednocześnie

Koniec z odwiecznym dylematem — spaghetti czy lasagne? Z tym przepisem przygotujesz obie perełki kulinarne jednocześnie

Składniki:

Sos bolognese:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 400 g mielonego mięsa z wołowiny,
  • 150 g surowego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 3 marchewki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • 700 g passaty pomidorowej,
  • 200 ml bulionu warzywnego lub mięsnego.

Dodatki:

  • 300 g ugotowanego makaronu spaghetti,
  • 500 ml beszamelu,
  • 200 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania domowego sosu bolognese. W tym celu w garnku na palniku łączę ze sobą rozgrzaną oliwę z oliwek, mięso wołowe w mielonej wersji oraz posiekane plastry boczku. 

Bazę sosu stanowi mięso wołowe oraz boczek
Bazę sosu stanowi mięso wołowe oraz boczek © Licencjodawca | Pyszności

Składniki smażę przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając zawartość garnka. 

Krok 2. Po kilku minutach do garnka dodaję również obrane i podzielone na mniejsze kawałki warzywa. Najpierw do mieszanki trafia cebula, następnie seler naciowy oraz marchewka.

Do garnka trafiają również warzywa
Do garnka wsypuję również warzywa © Licencjodawca | Pyszności

Jednocześnie nie zapominam o ząbkach czosnku, które również obieram i dodatkowo przeciskam przez praskę. 

Krok 3. Do garnka dodaję też czerwone wino, passatę pomidorową, sól oraz pieprz. Jako ostatnie składniki do garnka trafiają świeże listki bazylii oraz domowy bulion.

Wszystkie składniki już znajdują się w garnku
Wszystkie składniki już znajdują się w garnku © Licencjodawca | Pyszności

Przygotowaną w ten sposób mieszankę gotuję następnie przez 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Co 20 minut mieszam zawartość garnka, aby się nie przypaliła. 

Krok 4. W międzyczasie przygotowuję także domowej roboty sos beszamelowy, którego nie może zabraknąć w pysznej lasagne. Gotuję też makaron spaghetti we wrzącej i osolonej wodzie w sposób al dente. Odcedzony makaron przekładam następnie do formy do pieczenia. 

Pierwszą warstwę tworzę z ugotowanego makaronu
Pierwszą warstwę tworzę z ugotowanego makaronu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Bezpośrednio na makaronie rozlewam kremowy sos beszamelowy i łączę oba składniki przy pomocy łyżki do makaronu. To oczywiście nie koniec pracy na dziś, bo kolejną warstwę w formie do pieczenia tworzę z mięsno-warzywnego sosu

Do formy trafia też sos bolognese
Do formy trafia też sos bolognese © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Danie na koniec posypuję startą na tarce mozzarellą, po czym wstawiam formę z zawartością do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowe danie serwuję z dodatkiem gałązki świeżej bazylii. Smacznego!

I pomysł na obiad już jest!
I pomysł na obiad już jest! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości